Kamera-galleria

Kamera-galleria, Tallberginkatu 1 B 423, Helsinki (Kaapelitehdas)

Näyttelyiden aukioloajat vaihtelevat, joten katso kunkin näyttelyn kohdalta erikseen. Pääasiassa näyttelyitä pääsee avajaisten jälkeen katsomaan Kameraseuran jäsentapahtumien yhteydessä, näytteilleasettajien mahdollisesti järjestämissä valokuvaajatapaamisissa tai erikseen sovittaessa.
Lisätiedot tilasta saat täältä. Huom! Muutokset mahdollisia.

NÄYTTELYKALENTERI 2024

Tammikuu: Kameraseuran Pop-up-näyttely
Helmikuu: Jan Ekström – Bodypainting The Four Elements
Maaliskuu:  Lari Laasjärvi – Waiting to Exhale

 


Helmikuu

 

Bodypainting The Four Elements -näyttely: Jan Ekström valokuvaus ja Jennifer Backlund suunnittelu ja toteutus.
Neljän elementin – maa, ilma, tuli ja vesi kooste vartalomaalauksista.

Tervetuloa avajaisiin lauantaina 3.2.2024 klo 14 – 17

Maaliskuu

Lari Laasjärvi - Waiting to Exhale

Lari Laasjärven näyttely Waiting to exhale kertoo tarinaa Nepalilaisista miehistä ja pojista. Nepalia vuonna 2015 runnellut maanjäristys on jättänyt maahan pysyvät jäljet ja arjen paino näkyy ihmisten arjessa ja silmissä. Kuvissa voi kohdata voimakkaan henkilön, jonka arjen haasteet tuovat itseämme lähemmäksi oman arkemme etuoikeuksia.

Näyttely on esillä Kamera-galleriassa 1.–31.3.2024.

 


MENNEET NÄYTTELYT:

Joulukuu-tammikuu

Kameraseuran pop-up näyttelyyn voi jokainen seuran jäsen tuoda vapaavalintaisesti kuviaan. Näyttely on esillä tammikuun loppuun asti.

Marraskuu

Pekka Lehtonen - Kuikkajärvi-näyttely Kamera-galleriassa marraskuussa 2023

Lokakuu

Pirjo ja Tiina Lindfors ovat sisaria. Toinen on luontokuvaaja ja toinen tanssitaiteilija. Luonnotar on kahden näkemyksen sulautuminen yhdeksi taideteokseksi luonnon ja ihmisvartalon ehdoilla. Luonnotar yhdistää kaksi eri taiteenlajia ja kaksi erilaista näkemystä. Luonnottaressa sulautuvat yhteen valokuvaus ja koreografinen liikesommittelu. Luonnotar on kuvissa vuorovaikutuksessa eri elementtien ja eri vuodenaikojen kanssa. Vuodenajat liukuvat kierrollaan, mutta eivät kuin kello. Kaikki alkaa talvesta ja päättyy talveen, mutta väliin mahtuu kaksikin kesää. Näyttelyä täydentää Elementit pienoistanssiteos, joka nähdään videotallenteena avajaisissa ja myöhemmin kuvaajatapaamisissa.

Avajaiset 4.10.2023 klo 18.00–21.00

Kuvaajatapaamiset: pe 13.10. klo 18–21, pe 20.10. klo 18–21 sekä ke 25.10. klo 17–19.

Muutoin näyttelyä pääsee katsomaan kyseisessä tilassa olevien Kameraseuran jäsentapahtumien yhteydessä tai erikseen sovittaessa.

Elokuu-Syyskuu

 

Huhtikuu: muutimme Kaapelitehtaalle, jossa avajaisnäyttelynä
Kameraseuran toimihenkilöt esittäytyvät 14.4.-31.5., avajaiset 14.4. klo 17.

Maaliskuu: Näyttelykuvaajat-kerho esittäytyy, 1.-30.3.2023.
Taiteilijatapaaminen ke 15.3. klo 17-18.

Norjan 2022 mestaruuskilpailun näyttely

Kameraseura tuomaroi Norjan 2022 mestaruuskilpailun. Vedoksista on koottu upea kokonaisuus Eerikinkadun Kamera-galleriaan. Esillä on sekä mustavalko- että värivedoksia helmikuun ajan.


Tiina Pohjanpelto, Matkamuistoja

Tiina Pohjanpelto - Matkamuistoja, Kamera-galleria 3.–30.1.2023


Joulukuu: Kameraseuran suurpalkintokuvat esittäytyy, 9.–30.12.2022. Ei avajaisia.


You don’t belong here -näyttely 4.–27.11.2022

Ristiinan kunnalliskoti on historiallinen rakennus. Se on otettu kunnalliskotina käyttöön vuonna 1918, ja sitä on myöhemmin laajennettu. Vanhainkotitoiminnan muutettua myöhemmin Ristiinan keskustaan, siirtyi rakennus tontteineen yksityiseen omistukseen. Paikalla nähtiin sittemmin taidetoimintaa, ja myös thaimaalaisia marjanpoimijoita, jotka majoittuivat tiloissa. Viimeisimpänä rakennuksilla on nähty, tai muutoin havaittu nuoria henkilöitä, jotka ovat ”repineet irti kaiken mahdollisen”, kuten paikalliset ihmiset asian ilmaisevat. Erään seinäkirjoituksen mukaisesti paikkaa voisi nykyisin kutsua Gucci Manen vanhainkodiksi (”Gucci Mane was born here”).

Marjatta Kantola ja Jussi Seppälä ovat vuodesta 2015 alkaen seuranneet kunnalliskodin tuhoutumista. Paikan hieman pelottava tunnelma on vaihtunut hiljaisuuteen, kun entinen kunnalliskoti on lopullisesti kuollut. Viereiselle Suurlahdentielle näkyvä päärakennus muistuttaa ohikulkijoita siitä, miten ”You don’t belong here”. Mikään ei ole ikuista, vaan haihtuu vähitellen pois. Vanhainkodin hidas tuho tuo mieleen suuremman mittakaavan hävityksen – Ukrainan sodan. Missä on ihminen, siellä on kasvu ja tuho. Luonto on kaiken takana, ja lopulta peittää sen, mitä ihminen ei pysty ylläpitämään.

Marjatta Kantolan elämässä kuvan harrastaminen on ollut osa elämää monella tavalla; kuvien katselijana, kuvataiteen aktiivisena harrastamisena ja kouluttautumisena, kännykkäkuvien postaajana, kameran salaisuuksien ihmettelemisenä. Kuvien kertomat tarinat ovat aina olleet keskeinen asia. Näyttelyn kuvat on otettu kännykällä, digikameralla ja aivan viime aikoina myös filmikameralla mustavalkokuvina.  Kuvankäsittely on vasta aukeamassa oleva taito.

Jussi Seppälä on harrastanut valokuvausta enemmän tai vähemmän aktiivisesti vuodesta 2009. Ensin käytössä oli digipokkari ja digijärkkäri. Sen jälkeen käyttöön tuli myös filmikameroita, ”vaikka ei pitänytkään”. Näyttelyn kuvat on kuvattu normidigilaitteistolla. Tulostus on hoidettu omalla printterillä.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 4.11. klo 18!

 

Kameraseuran henkilökuvaukseen keskittynyt Persona-kerho esittäytyy syysnäyttelyllä 2.–29.10.2022

Kameraseuran Maisemakuvaajat-kerhon näyttely Maisema mielessä esillä Kamera-galleriassa 1.–30.9.2022

Kuvaajatapaaminen on Maisemakuvaajien kerhoillassa 21.9.2022 klo 18.

Harri Hietalan näyttely Pintaa syvemmälle on esillä 12.–31.8.2022

Valokuvat ovat vuosien varrella kertyneitä stereokuvia anaglyfisinä printteinä (katsotaan puna-viher-laseilla).

Avajaiset perjantaina 12.8.2022 klo 18, tervetuloa!
Muista myös Taiteiden yö, torstai 18.8. Harri on paikalla klo 18–22 kertomassa näyttelystä.

1. kuva: Seppo Tuomaala

Kameraseuran jäsenten pop up -näyttely on esillä 31.7.2022 saakka

Kuvavalinta on jokaisen oma: on saanut ripusta parhaan kuvansa – tai jostakin muusta syystä joko itsellesi tärkeitä tai muille kiinnostavia kuvia. Karnevalistisen hilpeitä tai perin vakavia. Tai erilaisia, kokeilevia, keskusteluttavia, ehkä rajoja rikkovia – eikä vain sovinnaisia kilpailukuvia. Aihe oli vapaa ja niin myös sana: myös tekstin ja kuvan kooste käy. Rajana on vain säädyllisyys ja Suomen laki.

Sami Kontto: Matkoja ja maisemia 10.–29.4.2022

Lappeenrannasta kotoisin oleva Kontto aloitti kilpailukuvaamisen liityttyään paikalliseen kameraseuraan. Kilpailuissa menestyminen on kannustanut kuvaamaan yhä enemmän. Nyt hän on kansainvälisissä kilpailuissa useasti palkittu kuvaaja (mm. Pohjoismainen valokuvauksen suurmestari, 2020 ja EFIAP International Federation of Photographic Art, 2014).

Ensimmäisen kameransa Sami Kontto (s. 1969), sai kuusivuotiaana. Digikameroiden kehittyessä kuvaaminen alkoi uudestaan ja kamera on mukana Konton lukuisilla ulkomaan matkoilla

Vaikuttavien matkakuvien taustalla on paljon ennakkosuunnittelua ja vaivannäköä. ”Valokuvaus on kuin kalastaminen. Iso saalis ruokkii harrastamisen nälkää, haluan kuvieni kertovan tarinoita”, Kontto kertoo.

Avoinna sopimuksen mukaan.
skontto@gmail.com
+358 40 707 1671
Instagram @komisantto
www.kontto.kuvat.fi/kuvat/matkailu+travelling

Lennu Backman-Elovirta
Monet kasvot -valokuvanäyttely 

”2020 käymälläni valokuvakurssilla  tehtävänä oli omakuva, josta syttyi uudenlainen kipinä omakuvien ottamiseen. Kuvankäsittely on minulle vierasta ja olenkin vain tehnyt pieniä säätöjä ja rajauksia, ei varsinaista kuvankäsittelyä. Aiheina kuvissa on pohdintaa yksinäisyydestä, ikävästä, minuudesta ja vapautumisesta. Kuvat on jaettu neljään erityyppiseen kategoriaan, vaikka varsinainen sarja on ainoastaan ”Vangitusta vapauteen”

Kiitos miehelleni kannustuksesta ja välineiden hankinta-avusta sekä kuvista palautetta antaneille opettajille sekä kurssikavereille, ja lisäksi myös somessa saaduista kommenteista. Kiitos myös Hyvinkään Fotoman liikkeelle sekä Helsingin Kameraseuralle.”

Lennu Backman-Elovirta

Jan Ekströmin näyttely Luonnon osana 3.30.12.2021

Ihmislaji on syntynyt osaksi luontoa. Ei luonnon armoille eikä sen valtiaaksi. Vaan sen luonnolliseksi osaksi. Menemällä alastomana osaksi luontoa, ihminen palautuu omalle paikalleen. Siten kuin tarkoitus on ollutkin.

Tämä sarja on tehty osana Hanna Råstin Omaprojekti 2020 työpajaa. Kiitos Hanna Råstille ja kaikille työpajalaisille palautteesta. Suuri kiitos ennen kaikkea malleille Disa, Jessi, Liia, Niina ja Nova Pendula.

Tervetuloa näyttelyni avajaisiin lauantaina 4.12.2021 klo 14–17. Koronapassi mukaan.
– Jan

KULMIO 2021 Valokuvanäyttely 2.11.28.11.2021

Avajaiset 2.11.2021 klo 18
Näyttelypäivystys: 6.11., 7.11., 14.11., 27.11., 28.11. klo 1317

Tervetuloa!

Jussi Aalto
Maija Partanen
Ilkka Salmi
Jussi Seppälä
Jukka Toivio
Pauliina Tuomikoski

Kulmio:
Kulmion jäsenet tutustuivat toisiinsa keväällä 2016 Kameraseuran järjestämässä Jussi Aallon Luova valokuvaus -työpajassa. Valokuvaus jatkui seuraavana syksynä muotokuvaustyöpajassa.

Talvella ryhmälle tarjottiin tilaisuutta koota Suomea käsittelevä näyttely Minskin Modernin Taiteen Keskukseen lokakuuksi 2017. Toki tilaisuuteen tartuttiin ja näyttelyn nimeksi tuli: Suomi 100 – 10 valokuvaajaa Suomesta. Näyttelyssä oli esillä 86 valokuvaa ja Minskistä näyttely jatkoi Vilnan yliopistoon, jossa se oli esillä joulukuussa 2017.

Ryhmän jäsenet päättivät jatkaa yhteisesiintymisiä ja sen jälkeen Kamera-galleriassa on marraskuussa ollut Kulmion näyttely. Vuonna 2017 pidettiin näyttely ”Ei tiukasti muotokuvia” ja seuraavina vuosina Kulmio2018 ja Kulmio2019.

Ryhmän nimi perustuu muotokuvauksen Rembrandtin kolmio -käsitteeseen ja siitä oli ehdolla kuvaajien lukumäärän mukaan eri versioita. Lopulta päädyttiin yksinkertaiseen ”Kulmioon”. Se kertoo, miten ryhmät jäsenet havainnoivat ja kuvaavat maailmaa kukin omasta näkökulmastaan.

Emma Rinneheimon valokuvanäyttely ”Mikä tekee sinusta vahvan?” 2.29.10.2021

Näyttely kertoo tarinoita ihmisistä. Tarinat ovat luettavissa ja kuunneltavissa suomeksi ja englanniksi.
Lämpimästi tervetuloa!

Näyttelypäivystys la-su 2.3.10. sekä joka perjantai klo 14–18, 8.10., 15.10., 22.10. ja 29.10.2021

Näyttely kertoo tarinoita ihmisistä. Tarinat ovat luettavissa ja kuunneltavissa suomeksi ja englanniksi.
Lämpimästi tervetuloa!

Instagram: https://www.instagram.com/emmarinneheimo/

Emma Rinneheimo Instagram
www.emman.fi

Laila Alasen, Matti Aution ja Jari Mankisen valokuvanäyttelyyn voi tutustua vaikkapa tiistaina 7.9.2021 klo 16-20 välillä. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Kameraseuran 100-vuotisjuhlavuoden näyttelyn Arkiston aarteita -näyttelyn teoksia on esillä Kamera-galleria kesäkuun loppuun saakka. Näyttely on avoinna sopimuksen mukaan, tiedustelut galleria@kameraseura.fi

Näyttelyn kuviin voit tutustua myös täällä.

Eddie Ilesin People People People -näyttely on Kameraseura ry:n 100-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen näyttely.
Näyttely on esillä Eerikinkadulla vielä maaliskuun loppuun.

Tervetuloa!

 


VALO, VARJO & VÄRI  -näyttely on esillä Kamera-galleriassa 2.30.11.2020

Näyttelypäivystykset ovat seuraavasti:

  • 5.11. to 17-19
  • 7.11. la 11-12
  • 8.11. su 12-16
  • 11.11. ke 17-19
  • 12.11. to 17-19
  • 15.11. su 12-15
  • 18.11. ke 17-19
  • 23.11. ma 16-18
  • 26.11. to 17-19

Tervetuloa!
– ABC2 – valokuvauksen jatkokurssin näyttelyryhmä 2020

Helena Perhosen näyttely Vanhuuden keveys ja paino Kamera-galleriassa 2.31.10.2020

Jokainen ihminen kaipaa hyväksyvää katsetta. Vanhanakin ihminen voimaantuu ja nauttii hyväksyvän katseen kohteena olemisesta – siitä, että tulee vielä nähdyksi. Kamera voi olla tuo katse.
Olen kuvannut näyttelyyni kuutta vanhaa ihmistä omissa kodeissaan ja lähiympäristöissään. Kuvattavien ikä vaihtelee 85 vuodesta 98 vuoteen. Toisia heistä olen kuvannut usean vuoden ajan, joitakin olen tavannut vain kerran kun sovittuja kuvauksia piti korona-viruksen vuoksi perua.

Lähtökohtani kuvaamisessa oli, että kukin kuvattavista sai itse määritellä sen, miten häntä kuvataan, miten hän haluaa tulla nähdyksi.

Huomasin, että vanhukset pitivät kuvaamisesta. Kuvaushetket olivat heille henkisesti keveitä. Tämä heijastui siihen, miten he halusivat kuvissa olla. Vaikka sain kuviini yksinäisyyden surumielisyyttä niin paljon sain myös ilon ja lempeyden katseita ja itsellenikin tapaamiset tuottivat iloa. Projektin edetessä ymmärsinkin, että kuvien lisäksi vähintään yhtä tärkeitä olivat kuvaustilanteet niin minulle kuin kuvattavillenikin. Kuvillani haluan osallistua keskusteluun hyvästä vanhuudesta ja vanhuuden moni-ilmeisyydestä.

Tämä on ensimmäinen yksityisnäyttelyni. Tervetuloa!

– Helena Perhonen

www.helena-perhonen.com

GP17 ryhmän syysnäyttely Kamera-galleriassa 2.29.9.2020

GP17 ryhmästä teoksiaan tuo esille kolme kuvaajaa: Jan Ekström, Lauri Pietarinen ja Hannu Tenhunen.

Näyttely on auki vain alla mainittuina aikoina tai sopimuksen mukaan. Muutokset ovat mahdollisia, joten tarkistatko tuoreimmat tiedot täältä.
4.9. klo 1720
8.9. klo 1720
12.9. klo 1216
18.9. klo 1720
21.9. klo 1720
26.9. klo 1518

Tervetuloa! Kannustamme huomioimaan 1-2 m välimatkan ja toivomme ettet tule paikalle mikäli sinulla on flunssaoireita.

Tarja Vilmin Kohtaamisia-näyttely on esillä Kamera-galleriassa 2.30.8.2020.

Tervetuloa avajaisiin sunnuntaina 2.8. klo 17!

Näyttelypäivystykset:
to   6.8.  klo 1316
to 13.8.  klo 1518
to 20.8.  klo 1417
to 27.8.  klo 1417

www.vilmi.fi

Kameraseuran kevätnäyttely AIKA toteutettiin koronavirustilanteen vuoksi nettinäyttelynä

Menneet näyttelyt:

Eija ja Juhani Visavuoren näyttely  on esillä Kamera-galleriassa 3. – 30.3.2020.

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 3.3. klo 17.30! Näyttelypäivystys 7.3. klo 13-16.

Kameraseuran parhaita 2019 Kamera-galleria 2020 helmikuuKameraseuran parhaita 2019 Kamera-galleria 2020 helmikuu
Näyttelyyn voi tutustua Kameraseuran galleriassa pidettävien kerhoiltojen alussa ja taukojen aikana. Tervetuloa katsomaan näyttelyä!

 

Jan Ekströmin näyttely Tatskan Tarina on esillä Kamera-galleriassa 4. – 29.1.2020. Näyttely on avoinna ja Jan sitä esittelemässä 5.1. klo 12 – 16, 19.1. klo 12 – 16 ja 25.1. klo 12 – 16.

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 10.1. klo 17.30 – 21!

Timo Ripatin näyttely ”Spin-off” Kamera-galleriassa 3.12.2019 – 2.1.2020. Timo Ripatti on Kamera-lehden toimittaja ja näyttelyssä nähdään Kamera-lehden testeihin otettuja kuvia.

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 3.12. klo 18! Tervetuloa myös näyttelyn purkajaisiin torstaina 2.1. klo 14-20.
Näyttelypäivystykset: 13.12. ja 17.12. klo 14 – 20

Kulmion jäsenet tutustuivat toisiinsa keväällä 2016 Kameraseurassa Jussi Aallon Luovan valokuvauksen työpajassa. He jatkoivat syksyllä muotokuvaustyöpajassa.
Talvella ryhmälle tarjottiin tilaisuutta koota Suomea käsittelevä näyttely Minskin Modernin Taiteen Keskukseen lokakuuksi 2017. Toki tilaisuuteen tartuttiin ja näyttelyn nimeksi tuli: Suomi 100 – 10 valokuvaajaa Suomesta. Siinä oli kaikkiaan 86 kuvaa ja Minskistä näyttely jatkoi Vilnan yliopistoon, jossa se oli esillä joulukuussa.

Ryhmän jäsenet halusivat jatkaa yhteisesiintymisiä, niinpä seuraavat tapahtuivat Kamera-galleriassa marraskuussa 2017 ja 2018. Nyt samat yhdeksän kuvaajaa esittävät uudet kuvansa Kamera-Galleriassa marraskuussa 2019. Näyttelyn nimi on yksinkertaisesti Kulmio2019.
Ryhmän nimi perustuu muotokuvauksen valokolmio-käsitteeseen ja siitä oli ehdolla kuvaajien lukumäärän mukaan versiot: 9-kulmio, 10-kulmio ja 11-kulmio. Lopulta päädyttiin yksinkertaiseen ”Kulmioon”. Se kertoo, miten ryhmät jäsenet havainnoivat ja kuvaavat maailmaa kukin omasta näkökulmastaan.

Avajaiset pe 1.11.2019 klo 18. Tervetuloa! Taiteilijatapaaminen ke 13.11. klo 15.00 – 17.30

Kulmion valokuvaajat:
Jussi Aalto
Tuomas Aro
Elina Engberg
Maija Partanen
Ilkka Salmi
Jussi Seppälä
Jukka Toivio
Keijo Toivio
Pauliina Tuomikosk

Tiina Pohjanpellon näyttely ”Tästä tulee hyvä päivä” Kamera-galleriassa 3. – 30.10.2019.

Avajaiset torstaina 3.10. klo 18 – 21. Näyttelypäivystys su 13.10. klo 12 – 16 ja ke 23.10. klo 16 – 17.30.

Sari Teräväisen näyttely ”Helsinki-Peking 30 päivää junamatkalla” Kamera-galleriassa 3.27.9.2019.
Valokuvanäyttely matkasta junalla Helsingistä Pekingiin 30 päivässä: Moskova – Kazan – Jekaterinburg – Novosibirsk – Listvyanka, Lake BAikal – Irkutsk – Ulanbator – Mongolian maaseutu – Peking.

Näyttelypäivystys: 7. ja 8.9. klo 1216 sekä 14.9. klo 1216.
Taiteilijatapaaminen la 21.9. klo 1517, jolloin nähtävillä on myös av-video matkasta.

Marina Kristallin HELSINKI-näyttely on esillä Kamera-galleriassa 9.30.8.2019
https://marinakristalli.pb.gallery/
Instagram @marinakristalli

ARKI JOSSAIN MUUALLA — katukuvausta Keniassa

En etukäteen suunnitellut tätä näyttelyä, se vain tapahtui. Olin työmatkalla Keniassa, Intian valtameren rannikolla Malindin kaupungissa ja Lamun saarella. Olin osa YLEn rahoittamaa työryhmää, joka oli tekemässä lyhytelokuvaa. Tämä oli ensimmäinen kertani Afrikassa ja olin täysin lumoutunut näkemästäni. Minulla oli kamerani mukana, joten syöksyin aina työpäivän jälkeen niin sanotusti kylille, tutkimaan. Ympäristö oli kaikkine väreineen, muotoineen ja ihmisineen minulle tietenkin vieras. Silti näin siinä jotain tuttua: ihmisten tavallisen arjen omassa ympäristössään.
Katukuvauksen keinoin yritin parhaani mukaan vangita tämän vierauden ja tuttuuden yhdistelmän. Halusin luoda kuvia, jotka houkuttelevat katsomaan, ihastumaankin, mutta jotka sitten herättäisivät eksotiikan alta samaistumaan. Näyttelyn tarkoitus on yhdistää ja näyttää samankaltaisuuksia, ei keskittyä eroihin. Arki on arkea kulttuurista ja maasta huolimatta.
-Aleksi Rytkönen
Instagram: aleksimikaelr

Tervetuloa avajaisiin ma 17.6.2019 klo 17 – 21!

Näyttely on avoinna:
18.6. klo 21-21
19.6. klo 12-21
26.6. klo 15-21
27.6. klo 15-21
28.6. klo 15-21
29.6. klo 15-21

EVERYDAY LIFE IN KENYA
Street photography by Aleksi Mikael Rytkönen

I was just a tourist with a camera in the town of Malindi and on the island of Lamu in Kenya. I was mesmerised by what I saw: the colors, the light and the people.
Everything seemed new, different and exciting. And yet I felt something very familiar in this relative strangeness: the everyday moments of ordinary people I could identify with as easily as I were back home. This mixture of universally relatable everyday life — doing laundry, shopping, children playing etc. — and the exotic became the focal point of my visual study.
Street photography was the obvious choice. I wanted the wide compositions to really show the people in the context of their surroundings.
Cliche or not, for me photography is a way to explore life; it shows me the moments that could otherwise easily go unnoticed, lost in the stream of life.

I hope you enjoy these moments as well.

-Aleksi

Welcome to the exhibition opening on Mon 17.6.2019 at 17.00! 

Exhibition opening times:
18.6. klo 21-21
19.6. klo 12-21
26.6. klo 15-21
27.6. klo 15-21
28.6. klo 15-21
29.6. klo 15-21

Kamera-galleria, Eerikinkatu 46, Helsinki

You can follow my work on Instagram: aleksimikaelr

Toukokuun kuukausikokouksessa vietetään Kameraseuran kevätjuhlaa ja suolataan* eli perinteiseen tapaan vapaamuotoisesti keskustellaan  ja aterioidaan sekä lisäksi jo kolmantena keväänä peräkkäin ripustetaan jäsenille vapaa INSTANT-POP-UP-NÄYTTELY.

Jäsenet voivat tuoda teoksiaan näyttelyyn, yhden tai useamman. Aihe on vapaa ja valinta on sinun: ripusta parhaitasi – tai jotakin muuta: jostakin muusta syystä joko itsellesi tärkeitä tai muille kiinnostavia. Karnevalistisen hilpeitä tai perin vakavia. Tai erilaisia, kokeilevia, keskusteluttavia, ehkä rajoja rikkovia – eikä vain sovinnaisia kilpailukuvia. Tuomarit pysyvät loitolla eikä kilpailupisteitä jaeta. Kuva on vapaa ja niin myös sana: myös tekstin ja kuvan kooste käy. Rajana on vain säädyllisyys ja Suomen laki.

* Nykysuomen sanakirja 1962, ajalta ennen peruskoulua mausteineen kertoo, mitä ”suolata” on:  ”Kuv. a. Koul. lukuvuoden loppu, jolloin koulukirjat s:taan ’jätetään käytöstä, pannaan kesäteloilleen’ ”.

Lisää tapahtumasta täältä.

 

Henna Lundenius on Helsingissä asuva valokuvaaja. Vuodesta 2016 lähtien hän on opiskellut Axxellissa valokuvaajan ammattitutkintoa, jossa valokuvauksen perusopintojen lisäksi hän on erikoistunut luontokuvaukseen. Nyt Kameraseurassa esillä oleva näyttely on Hennan ensimmäinen yksityisnäyttely ja samalla valokuvaopintojen lopputyö. Pihkassa puihin näyttely on avoinna 2.-28.4.2019.
Lämpimästi TERVETULOA avajaisiin 5.4. klo 18-21.

Kuvaajatapaamiset 6.4., 13.4. ja 20.4. klo 12-16.

 

Pirjo Lindforsin näyttely Matkalla – Arktikselta metsän syliin on esillä Kamera-galleriassa 1.3. – 31.3.2019

Pirjo Lindfors on helsinkiläinen luontokuvaaja. Erityisesti hänen sydäntään lähellä on kaunis pohjoinen valo ja pohjoisten maiden lumoava luonto. Maisemien lisäksi hän kuvaa myös mm. nisäkkäitä ja lintuja.
Kuvausmatkat ovat vieneet Pirjon moniin unohtumattomiin kohteisiin. Näyttelyssään hän tekee matkan, joka alkaa Huippuvuorilta ja etenee sieltä Islannin, Färsaarten ja Lofoottien kautta Pohjois-Karjalaan, joka on hänen omaa sielunmaisemaansa. Matkan alku- ja päätepisteissä ovat karhut, nuo mystiset ja upeat voimaeläimet. Niiden väliin mahtuu erilaisia valoja, teemoja ja tunnelmia… muistoja matkan varrelta.
Näyttelyn avajaiset pidetään 1.3.2019 klo 18–21. Lisäksi Pirjo on paikalla neljässä eri kuvaajatapaamisessa maaliskuun aikana. Tule katsomaan kuvia ja kuulemaan tarinoita niiden takaa. Lämpimästi tervetuloa.
https://www.facebook.com/PirjoLindforsPhotography/
https://www.instagram.com/pirjo_lindfors/

 


Raimo Ketolaisen näyttely Karnevaaliasuja ja kaupunkikuvia Venetsiasta Kamera-galleriassa 4.-26.2.2019. Avajaiset sunnuntaina 3.2. klo 15, tervetuloa!

 

 

Antti Sorvan näyttely  HumAnt Studies – muurahaisten tutkimus planeettaansa tuhoavasta eläimestä Kamera-galleriassa 3.-31.1.2019. Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 20.1. klo 14-17, tervetuloa!


Kulmion jäsenet
tutustuivat toisiinsa keväällä 2016 Kameraseurassa Jussi Aallon Luovan valokuvauksen työpajassa. He jatkoivat syksyllä muotokuvaustyöpajassa.
Talvella ryhmälle tarjottiin tilaisuutta koota Suomea käsittelevä näyttely Minskin Modernin Taiteen Keskukseen lokakuuksi 2017. Toki tilaisuuteen tartuttiin ja näyttelyn nimeksi tuli: Suomi 100 – 10 valokuvaajaa Suomesta.
Siinä oli kaikkiaan 86 kuvaa ja Minskistä näyttely jatkoi Vilnan yliopistoon, jossa se oli esillä joulukuussa.
Ryhmän jäsenet halusivat jatkaa yhteisesiintymisiä, niinpä seuraava tapahtui Kamera-galleriassa marraskuussa 2017. Näyttelyn nimi oli ”Ei tiukasti muotokuvia”. Siihen osallistui 9 kuvaajaa.
Nyt samat yhdeksän kuvaajaa esittävät uudet kuvansa Kamera-Galleriassa marraskuussa. Näyttelyn nimi on yksinkertaisesti Kulmio2018.
Ryhmän nimi perustuu muotokuvauksen valokolmio-käsitteeseen ja siitä oli ehdolla kuvaajien lukumäärän mukaan versiot: 9-kulmio, 10-kulmio ja 11-kulmio. Lopulta päädyttiin yksinkertaiseen ”Kulmioon”. Se kertoo, miten ryhmät jäsenet havainnoivat ja kuvaavat maailmaa kukin omasta näkökulmastaan.


Pohjolan maagiset maisemat pysäyttää näkemään luonnon yksityiskohtien taianomaisuuden

Kamera-galleriassa on esillä 1.10.-27.10.2018 valokuvaaja Kirsi MacKenzien ”Pohjolan maagiset maisemat”-näyttely. Näyttely nostaa katseen kohteeksi luonnon kiehtovia muotoja turkoosin jään mielikuvituksellisista muodoista hiekan ja veden muovaamaan esihistorialliseen lentoliskoon.
Kirsi MacKenzie on viimeiset vuodet keskittynyt kuvaamaan pohjoismaisia maisemia Jyllannin dyyneiltä Grönlannin jäätiköille, Skånen pyökkimetsistä Lofoottien vuonoille ja Kolin kansallismaisemasta Islannin laavakentille. Syyskuussa 2017 ilmestyi Docendon kustantamana MacKenzien kirja ”Pohjolan maagiset maisemat”. Näyttelykuvissa edustettuina ovat Islanti, Norja ja Ruotsi. Monissa kansainvälisissä kilpailuissa palkittu MacKenzie on tunnettu nimenomaan unenomaisten maisemakuviensa vahvasta muotokielestä. Luova assosiointi on isossa roolissa; kun kuvaan liittyy tarina, siitä tulee puhutteleva.
Lauantaina 27.10. Kirsi MacKenzie pitää näyttelyn tiimoilta kuvaesityksen ja taiteilijatapaamisen klo 12.00–16.00. Tilaisuuteen ja näyttelyyn on vapaa pääsy.


Torron kaikuja-näyttelyssä valokuvaajat ylistävät suomalaisille merkityksellisiä asioita kuten luonnonläheisyyttä, rauhaa ja hiljaisuutta sekä omien juurien vaalimista. Näyttely on esillä Kamera-seuran tiloissa (Eerikinkatu 46, Helsinki) 5.-27.9.2018.
Seppo Myllyviita: Maasta tullut. Kuvia Suomalaisesta luonnosta ja maisemasta.
Kristiina Sievi-Korte: Murtaen. Karvialaisten murresanojen esiinmarssi.
Hannu Iso-Oja: Kaupunkikuva. Hiljaisia kuvia Helsingistä.
Valokuvat on printattu Konto-turvelevyille, näyttely on toteutettu yhteistyössä Karvialaisten yritysten Konto Oy:n ja T&S Mainoksen kanssa. Näyttelyn ripustus ja kökkä tiistaina 4.9.2018 klo 18, tervetuloa!


Sanna Reposen valokuvanäyttely MIELENMETSIÄ Kamera-galleriassa 29.8. saakka. Avajaiset ovat 5.6. klo 18. Näyttely on avoinna: ma 11.6. klo 17-19, ti 19.6. klo 16-18, ti 26.6. klo 16-18, ke 8.8. klo 17-19, ma 14.8. klo 17-19, ti 21.8. klo 17-19 ja ke 29.8. klo 16-18.


Kameraseuran Kevätjuhlan yhteydessä vaalimme uutta, viime vuonna alkanutta perinnettä: Suolaamme.
Suolaamisella koululaiset tarkoittivat lukuvuoden loppua; kirjat heitettiin kesäkauden ajaksi säilöön – suolattiin – ja niiden pariin palattiin taas vasta syksyllä. Samoin ajattelimme me kameraseuralaiset tehdä, heittää reilusti vapaalle, löysätä kravattia, ja palata rutiinien pariin vasta syksyn taas koittaessa. Näyttely on esillä Kamera-Galleriassa toukokuun loppuun saakka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katukuvanäyttely KLIK Helsinki 2017
Hetkiä Helsingistä 8.1. – 28.1.2018
Avajaiset maanantaina 15.1.2018 klo 18 – 20
Näyttely on avoinna Kameraseura ry:n kerhoiltoina: https://kameraseurafi.test.cchosting.fi/kalenteri/

Joukko innokkaita kameraseuralaisia syventyi kesästä 2017 alkaen katukuvaukseen. Katukuvausryhmässä keskustelimme klassikoista, haistelimme uusia tuulia, suuntasimme tarkkasilmäisinä kaupungille ja klik. Tule kurkistamaan hetkiämme Helsingistä!

Kuvaajat: Eila Lassus, Jari Miettinen, Minna Palmén, Sinikka Parikka, Saija Piiroinen, Tiina Pohjanpelto, Tuula Roos, Harri Toivanen ja Ilpo Tornqvist, Petri Allekotte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvanäyttely ’Abstrakti maisema’
Kamera-galleria 8.12.2017 – 6.1.2018

Alkuvuodesta 2017 Kameraseuran maisemakuvaajilla oli yhdessä kokoontumisessaan aiheena ’Abstrakti maisema’. Aihe osoittautui mielenkiintoiseksi ja haastavaksi. Kokouksessa nähtiin monta tulkintaa aiheesta.
Sittemmin aiheen ympärillä käytiin pientä keskustelua mitä abstrakti maisema oikein tarkoittaa. Joidenkin mukaan sellaista ei voi olla edes olemassa!
Niinpä syksyllä tuli esille ajatus että järjestetään näyttely, jossa aihetta voidaan käsitellä uudestaan.
Näyttelyssä on 22 vedosta 16 Kameraseura ry:n jäseneltä. Kuvien abstraktisuus vaihtelee. Kuvien käsittely tietokoneella on ollut täysin vapaata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulmio:
Jussi Aalto, Tuomas Aro, Elina Engberg, Maija Partanen, Ilkka Salmi, Jussi Seppälä, Jukka Toivio, Keijo Toivio, Pauliina Tuomikoski
***
Kimmoke ryhmän perustamiseen syntyi Jussi Aallon pitämillä kursseilla, kun kuvaamista haluttiin jatkaa mukavaksi todetussa porukassa.

Ensimmäinen näyttely (kuraattorina Jussi Aalto) pidettiin lokakuussa 2017 Minskissä Modernin taiteen keskuksessa osana Suomi100-juhlintaa. Minskin näyttelyssä esiteltiin Suomea: maisemia, elämää, ihmisiä.

”Ei tiukasti muotokuvia” on ryhmän toinen näyttely, jossa jokainen kuvaaja esittää henkilökohtaisempia kuvia.
***


Tervetuloa juhlistamaan kanssamme Sven-Erik Guarnierin valokuvanäyttelyn TUTTI FRUTTI – KOOTTUJA KUVIA/BLANDADE BILDER avajaisia perjantaina 8.9. klo 18.00. Näyttely on avajaisten jälkeen avoinna Kamera-galleriassa 11. – 28.9. ti-to klo 13 – 16, jolloin taiteilija itse on myös tavattavissa.

Sven-Erik Guarnieri on harrastanut valokuvausta yli viiden vuosikymmenen ajan. Työuransa hän on suorittanut ammattitilintarkastajana ja lyhyellä vierailulla mainosalalla. Tilintarkastus lienee ammatti, jota ei ensisijaisesti yhdistetä valokuvaukseen tai luovuuteen.

Valokuvaharrastuksensa aikana hän on omien sanojensa mukaan kuvannut lähes kaikkea, mitä kuvata voi. Maisemakuva, muotokuva, tilannekuva ja hänen vaimonsa puutarha ovat kuitenkin aihepiirejä, joihin hän on toistuvasti palannut. Erityisesti häntä valokuvauksessa kiehtoo valo, perspektiivi ja yllätyksellisyys. Yllätyksellisyys on tilannekuville ominaista ja niihin liittyy erityinen ”taito” olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tutti Frutti – koottuja kuvia / blandade bilder on hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä. Mitään erityistä teemaa näyttelyllä ei ole vaan, kuten nimikin antaa olettaa, aihepiiri on moninainen. Sven-Erik toivoo, että näyttely sen johdosta herättää uteliaisuutta, tunteita ja ripaus hilpeyttä.

_________________________

 

Seuran perinteinen AITA-näyttely on esillä Finlandia-talolla:

Kameraseuran pop-up-näyttely Suolataan on esillä Kamera-galleriassa 9.5.- 1.9.2017:

 

Vuosikilpailu aloittaa Kameraseuran kilpailukauden. Vuosikilpailussa kilpaillaan vedoksilla neljässä sarjassa: henkilökuvat, luonto- ja ympäristökuvat, tilannekuvat ja yleinen sarja. Yleiseen sarjaan osallistutaan teoksilla, jotka eivät aiheeltaan sovi muihin sarjoihin. Palkitut valokuvaajat esittelevät kuviaan nyt Kamera-galleriassa.

Näyttelyn avajaiset maanantaina 6.3.2017 klo 18-20. Taiteilijatapaaminen lauantaina 25.3.

Tervetuloa!

Vuosikilpailun parhaat 2017 juliste

hyva olo

Näyttelyn pääteemaan sisältyy viisi lähestymistapaa:
– Nautitaan vuodenaikojen vaihtelusta.
– Herkutellaan.
– Annetaan tunteiden palaa!
– Liikutaan yksin ja yhdessä.
– Fiilistellään ikäpolvesta toiseen.

Avajaiset su 5.2.2017 klo 16-18 Kamera-galleriassa, os. Eerikinkatu 46.

Näyttely on auki:
ke 8.2. 15-18
pe 10.2. 15-18
ma 13.2. 15-17:30
ke 15.2. 15-18
pe 17.2. 15-18
la 18.2. 15-18
ma 20.2. 15-18
ke 22.2. 15-18
la 25.2. 15-18

 

Vuosikilpailun 2016 parhaita. Näyttely avoinna 23.11.2016 asti.

Vuosikilpailu 2016

Avajaiset 8.9. klo 18.19.

 

Näyttelyjullu_A3_pysty_VIIMEISIN

Valokuvanäyttely Kymmenen valoa

Valokuvaajat:
Johanna Friskberg
Satu Kapiainen
Anna Kirjavainen
Sanna Reponen
Tanja Räsänen
Tuula Sakaranaho
Annika Segerstråle
P
äivi Simpanen
SiniT
Timo Virojärvi

Ryhmä10:ssä on kymmenen eri-ikäistä, erilaisen kokemuksen omaavaa harrastajakuvaajaa. Näyttelyn kuvat välittävät vahvoja tunteita, monisävyisiä tunnelmia ja yksittäisiä hetkiä.

Näyttelytyöt ovat syntyneet vuoden kestäneen prosessin aikana. Tuona aikana jokainen ryhmän jäsen on erilaisten vaiheiden kautta työstänyt omaa kuvallista ilmaisuaan ja löytänyt oman valonsa.

Tervetuloa avajaisiin torstaina 2.6.2016 klo 18 – 20.

Lisätietoja Johanna Friskberg p. 050 408 6307
ryhmakymmenen@gmail.com
ryhma10.myportfolio.com
www.facebook.com/ryhmakymmenen

www.instagram.com/ryhmakymmenen

#ryhma10

 

Malttamaton

Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä valitsi 119 ehdotetusta valokuvasta 49, tavoitteenaan monipuolinen kooste ”vedestä” eri muodoissa, konkreettisissa ja käsitteellisissä. Heikkilä kommentoi valintojaan näyttelyn avajaisissa ke 11.5. klo 18. Tervetuloa Kamera-galleriaan!

Näyttelyn teokset:
Nina Susanna: Ahola Kurkku 97%
Rasa Gabreneite-Verkhovskaya: Swimmer
Risto Heikkilä: Pintaväreilyä
Tiina Hyvönen: Viimeinen hellepäivä 3
Leena Ikkala: Kylmän kosketus
Vesa Jakkula: Lähestyvä sadekuuro
Vesa Jakkula: Tuonelan joutsen
Vesa Jakkula: Sateen jälkeen
Kari Kallio: Vesi leikittelee valolla
Raimo Ketolainen: Marketanpuiston minisuihkulähde
Marjut Korhonen: Kivestä vettä
Marjut Korhonen: Pää pilvissä
Vili Kuronen: River in Kuusamo
Vili Kuronen: Looking the rain
Vili Kuronen: Sunset in Karelia
Pirjo Lambert: Ranta
Pirjo Lambert: Siikaa odotellessa
Pirjo Lambert: Orvokin jääkruunu
Pirjo Lambert: Aurinkoaallot
Eila Lassus: Kosketus
Paula Lehtimäki: Jään jäähyväiset 3
Paula Lehtimäki: Kesä pisaroi 3
Paula Lehtimäki: Saippuapalloilijat
Pekka Lehtonen: Heijastus
Pekka Lehtonen: Auringon silta
Pekka Lehtonen: Onnelliset
Tiina Lähteenmäki: Suomen kesä
Tiina Lähteenmäki: Dancers
Pekka Nisula: Puro
Pekka Nisula: Suven ja Talven välimerkit
Pekka Nisula: Vesille venosen mieli
Markku Pajunen: A flu
Markku Pajunen: Free rider
Mauno Pesonen: Mietteliäs hylje
Tiina Pohjanpelto: Kevyt
Maria Serenius: Suon eteeriset öljyt heijastuvat auringonlaskuun
Antti Sorva: Nimetön /9924-07
Antti Sorva: Elämän vesi
Antti Sorva: Tulemmehan toisiamme puolitiehen vastaan?
Weijie Sun: Water and life
Petri Suominen: Vettä… vettä…
Anatoli Verkhovski: The spectacle
Anatoli Verkhovski: Fath of the daydream
Eija Visavuori: Vilvoittelua
Eija Visavuori: Tuulilasin takaa
Eija Visavuori: Pesuvuoro
Juhani Visavuori: Vesipullomuusikko
Juhani Visavuori: Ennen sadetta
Juhani Visavuori: Suihkulähdesänky

Alfredon-vuosi

Galgo-poika Alfredo, kutsumanimeltään Turpo, Aatu tai Turtsikka, saapui Suomeen 1.4. 2015. Adoptioprojekti kesti noin 5 kuukautta. Siihen sisältyi haastatteluja ja tarkka adoptiohakemuksen teko. Yhdistys, jonka kautta saimme Turpon, on Galgos del Fenix. Jännitystä riitti, kun lento Suomeen oli varattuna, ja kaikki Turpon paperit eivät olleet valmiina vielä pari päivää ennen lentoa. Onneksi kaikki kääntyi parhain päin. Turpo pääsi Madridin koneeseen ja lähtemään kohti Suomea. Minä, tyttäreni ja ystäväni kävimme hakemassa hänet Helsinki-Vantaan lentokentältä. Samalla lennolla tuli uuteen kotiin myös kolme muuta galgoa. Kentällä oli kaikilla iloiset ja odottavat tunnelmat. Kotona oli odottamassa kaksi saluki-koirakaveria. Jännitimme hieman ekaa kohtaamista uudessa kodissa. Kaikki sujui kuitenkin hyvin, ja ensimmäinen kohtaaminen uusien kavereiden kanssa onnistui. Turpo on ollut alusta alkaen iloinen ja luottavainen koira. Sopeutuminen Suomeen meni kivuttomasti. Kaikki koiramme ovat tulleet keskenään hyvin toimeen ilman suurempia hankaluuksia. Turpo oli aikaisemmin Espanjassa jonkun metsästäjän koira, joka hylkäsi Turpon, äitinsä ja siskonsa koiratarhalle. Tätä pidetään hyvänä metsästäjänä, koska hän toi koirat tarhalle, eikä jättänyt jonnekin kaduille oman onnensa nojaan. Useat galgot vain hylätään jonnekin, jos he eivät ole pärjänneet metsästyskoirina, tai heistä ei sellaisia tule. Turpoa on kohdeltu hyvin, koska se ei pelkää ihmisiä. Hän on luottavainen, utelias ja yhteistyökykyinen koira. Turpo tykkää metsälenkeistä, missä pääsee juoksemaan kilpaa koirasiskojensa kanssa. Pihassa on myös kiva juosta ympäri tonttia täyttä vauhtia. Koirapuistossa olemme myös tavanneet muita Suomessa asuvia galgoja. Kaikkiaan olemme olleet hyvin tyytyväisiä, että olemme voineet tarjota yhdelle kodittomalle rescue-koiralle loppuelämän kodin. Ehkä jonain päivänä, voimme vielä tarjota kodin toisellekkin kodittomalle koiralle. Galgo espanol eli espanjanvinttikoira on yksi maailman huonoimmin kohdelluista koiraroduista. Joka vuosi Espanjassa syntyy tuhansia galgoja, pennutus on laajamittaista eikä sitä valvota lainkaan. Usein ja ainoastaan lupaavimmat pennut kasvatetaan. Galgoja käytetään pääasiassa metsästykseen ja jäniksenajoon. Galgos del Fénix Ry on perustettu keväällä 2014 eläinlääkäri Tanja Hakkaraisen toimesta. Yhdistyksessä toimii pieni mutta motivoitunut ydinjoukko sekä tämän lisäksi joukko toimintaamme tukevia ihmisiä joiden sydäntä lähellä ovat Espanjan kaltoinkohdellut galgot. Yhdistyksen tavoitteena on auttaa Espanjan galgoja erilaisin tavoin. Keskeisiä auttamistapojamme ovat tavara- ja rahalahjoitukset Espanjassa toimiville galgo-tarhoille, hyväntekeväisyystempaukset, galgojen tilanteesta tiedottaminen sekä galgojen adoptoinnit Suomeen toimien yhteistyössä paikallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen ja -tarhojen kanssa. Nyt Suomeen on tuotu yhdistysen kautta lähes sata koiraa.

 

Juliste_Antikainen jpg

Kauko Antikainen on kuvannut Helsinkiä viiden vuosikymmenen ajan. Kamera-gallerian näyttely koostuu noin 60 kuvaparista, missä nähdään kaupunkimaisemia kuvattuna ennen ja jälkeen. Kuvattuja kohteita on mm Kalasatama, Hakaniemi, näkymät Kallion kirkon ja Stadionin tornista, Kansalaistori, Eduskuntatalon edusta, Töölönlahti, Lasipalatsi ja Linja-autoasema.

20Women-julkka

Reilut kaksi ja puoli vuotta sitten aloin kuvata naismalleja oikein ”tosissani” käyttäen pääasiassa mustavalkoista filmiä ja keskikoon kameraa. Mallit löysin facebookin kautta siellä olevista malli- ja valokuvaajaryhmistä. Lopputuloksena syntyi tämä näyttely, joka koostuu kahdestakymmenestä henkilökuvasta. Sarja on ikään kuin ”best of”, kokoelmalevy täynnä hittejä, tai ainakin jotain sinnepäin. Kokonaisuus ei ole ehkä täysin koherentti, mutta silti toivottavasti nautittava.

Uskon simppeliin, suoraan valokuvaan, jossa ei kikkailla turhia. Hyvään henkilökuvaan ei loppujen lopuksi paljoa tarvita: vain kuvaaja, malli, kamera, oikea valo ja hetki. Ei se silti aina helppoa ole. Joutuu myös kohtaamaan toisen ihmisen, tässä tapauksessa vieläpä usein ennalta tuntemattoman. Se voi olla pelottavaa. Joka tapauksessa, henkilökuva on mielestäni ehkäpä luonnollisin asia, mitä valokuvauksessa voi ylipäätänsä tehdä. Se koskettaa. Koska olemme ihmisiä, haluamme nähdä ihmisiä. Näin uskon.

Filmiä käytän siksi, että sen tuoma rosoinen kuvanlaatu viehättää minua huomattavasti enemmän kuin digitaalisen kuvan kliininen täydellisyys. Myös filmin kanssa työskentelyn hitaus – sekä kuvatessa että jälkityössä – on jotain, minkä koen huomattavasti palkitsevammaksi. Kuva ei todellakaan synny vain nappia painamalla! Mustavalkoisuus taas pelkistää sopivasti. Oikeastaan tuntuu, etten useinkaan tarvitse värejä ilmaistakseni itseäni. Sitä paitsi, maailma näyttää vähän paremmalta mustavalkoisena.

Matka henkilökuvaukseen on ollut pitkä ja kiehtova, tai ainakin siltä se tuntuu. Toivon, että tämä näyttely ei olekaan päätepiste, vaan enemmänkin välimerkki, pilkku. Harjoitukset jatkuvat.

www.krop.com/jahama
www.facebook.com/jarmohamalainenphotography
Juliste1 a5 LauraeusAvajaiset 05.02.2016 kello 18.00-20.00. Avajaispuheen tulee pitämään Sakari Mäkelä.

Fraktaakkelit – uutta ulottuvuutta valokuvan maailmaan

Valokuvataide elää ja uudet tuulet ja tekniikat tuovat jännittäviä elämyksiä alan maailmaan. Valokuvan, matematiikan ja grafiikan rajat murenevat ja lajit yhdistyvät keskenään. Erik Lauraeuksen huikeat fraktaakkelit ovat nyt ensimmäistä kertaa kattavasti näytteillä Suomessa Kamera-galleriassa. Muualla maailmalla teokset ovat jo ehtineet herättää ansaittua huomiota ja saavuttaa suurta suosiota. Lauraeus antaa mielikuvitukselle siivet ja hauskuuttaa hulppealla huumorillaan, mutta myös pysäyttää herkkiin ja juhlaviin tunnelmiin.

Valokuvaaja on itse paikalla Kamera-galleriassa sunnuntaina 21.2.2016 klo 12 -14. Hän kertoo teoksistaan alkaen klo 12 ja vastaa mielellään näyttelyvieraiden kysymyksiin.

 

KS Taide-Laakso2016julistePIEN

Avajaiset Taide-Laaksossa 13.1. klo 18.

 

tammikuun-näyttely-b

Marjo Laitakari on tavattavissa Kamera-galleriassa lauantaina 23.1. klo 14-16.

Night and Low Light Photography

The exhibition will be officially opened on 2. December at 5 p.m. by HE, the Croatian Ambassador to Finland and Estonia, Mr. Kresimir Kopcic.

Zagreb2015_julisteV5

This is the most recent selection of Fotoklub Zagreb art photographers and their work. It comprises 40 photographs of 33 authors which, it must be said, were not easy to choose, as there is a great number of talented photographers in our club with many highly rated and creative photographs. Furthermore, there are about 100 members in the club and most of them are active when it comes to exhibiting their photographs, especially abroad. It is a great honour to take part in an exhibition organised by Camera Club Helsinki.

Fotoklub Zagreb was founded in1892. and is one of the oldest clubs in Europe. It can easily be said that Zagreb, together with world and European centres, such as London and Vienna, marked the beginning of amateur photography movement in the world. Due to social and historical changes over such a long period of time, Fotoklub Zagreb had its ups and downs. However, it has always remained an important factor in the promotion of Croatia and its culture all over the world.

Fotoklub Zagreb hosts an international photographic exhibition called The Zagreb Salon of Photography and a great number of exhibitions both in the country and abroad. There are four annual exhibitions which are organised only for the members: The Best Photograph, The Best Collection, The Best Authors and Ladies Photograph. Educational lectures are held almost every week, and there are various courses which are attended by a great number of people. Very often lectures are given by famous Croatian photographers. Many of the Club members were awarded with FIAP titles and present a great motivation for the others to follow them.

Vesna Špoljar

Photographers and their pictures

Zvonko Radičanin Curiosity
Zvonko Radičanin Chioggia by Night
Zvonimir Rendeli adrian stout
Zeljko Jovanovic Twins on the sky
Višnja Makek In the moonlight
Vesna Dukic Tram number 11
Vesna Špoljar Castle
Vera Juric Hello Helsinki
Valentina Bunic On the Stage 1 MG 0265
Valentina Bunic Marionette 1 MG 3433
Suncica Remenar Fire for the Lost
Snježana Požar Kavana Opera
Sandra Truntić Catch me if you can
Pavao Toth Uzivajuci duhan-enjoying tobacco
Nenad Martic Langov square
Nenad Martic Ghosts and angels
Neda Rački Silver snake
Neda Rački Only the shadow remains
Natas Kasinec Seduction 1
Mirjana Porupski Lost in Time
Marija Hohos Novakovic The port of Split
Ljubica Babac Orange light
Krešimir Mehičić Influence of time
Hrvoje Mahovic Variation
Hrvoje Mahovic Tunnel
Goran Jazvo Bench
Davor Bolant planet
Čedomil Gros Kala
Željko Krčadinac Complementary colours
Bruno Gjopar Golden Lake
Bozo Marijancic Cat in the Ilica street
Biljana Knebl Rainy Night
Biljana Knebl Holiday Time
Andro Galinovic Siesta
Helena Cuculic And Time goes by…02
Ana Šesto Walking alone 1
Ana Šesto Walking alone 2
Miljenko Marotti Underground
Slavka Pavic MSU

 

EERO-VENHOLA-70-v-juhlanayttelyn-juliste

Muistaakseni kuvasin – Eero Venholan retrospektiivinen juhlanäyttely

Kameraseura ry:n pitkäaikainen aktiivi ja kunniajäsen, valokuvaaja Eero Venhola, on koonnut 70-vuotisjuhlanäyttelynsä Kamera-galleriaan Helsingin Kamppiin.

Oletko joskus käynyt helsinkiläisen Kameraseura ry:n tapahtumissa ja ihmetellyt, kuka on se partasuu, joka tuntuu olleen kaikessa mukana niin kauan kuin kukaan jaksaa muistaa – ja on edelleen? Hän on Eero Venhola, kameraseuralainen henkeen ja vereen ja paljon, paljon muuta.

Venhola liittyi Kameraseuraan 17-vuotiaana keväällä 1963. Tähän aikaan seurassa vaikuttivat sellaiset kameraseuratoiminnan peruspilarit kuin P.K. Jaskari, Matti A. Pitkänen, Hili Raviniemi sekä monet, monet muut. Hienoja esikuvia siis löytyi sekä kuvauksellisesti että seuratoiminnan vastuutehtävistä. Ei siis ihme, että Venhola on ollut molemmissa mukana pitkään, tiiviisti ja hyvin näkyvästi.

Kameraseuratoimintansa alkutaipaleella Venhola valittiin ensimmäisen nuortenkerhon vetäjäksi. Hän joutui kuitenkin luovuttamaan vetovastuun pois, koska aloitti valokuvaopinnot Ateneumin iltalinjalla samalla kun oli oppipoikana alan yrityksessä. Venhola valmistui ammattikuvaajaksi ja perusti oman studion.

Armeijan jälkeen P.K Jaskari houkutteli nuoren kuvaajalupauksen Kameraseuran kilpailusihteeriksi ja se pesti Eerolle sopikin. Tämän jälkeen luottamustoimia on kertynyt tasaiseen tahtiin, seuran hallituksessakin yhteensä yli 15 vuotta.

Kansainväliseen näyttelytoimintaan Venhola tutustui 1960-luvun lopulla. Hyväksymisiä ja palkintoja ropisi maailmalta, mikä kannusti jatkamaan. Kaiken kaikkiaan Venhola on kerännyt kuvillaan maailmalta yli sata palkintoa ja ansainnut arvonimet Suomen Kameraseurojen Liiton mestari, suurmestari ja sittemmin eminenssikuvaaja. Oppejaan Venhola jakaa Kameraseuran Näyttelykuvaajien tapaamisissa edelleen kuukausittain.

Eero Venholan vapaaehtoistoiminta ei ole rajoittunut vain Kameraseuraan. Kutsumus luontokuvaukseen vei miehen Suomen Luonnonvalokuvaajien hallitukseen, missä hän toimi 90-luvulla seitsemän vuoden ajan. Kameraseurassa hän vetää edelleen luontokuvaukseen keskittynyttä Natura-ryhmää.

Kameraseura ei olisi Kameraseura ilman näkyviä vaikuttajia. Eero Venhola on yksi näistä vaikuttajista – yksi näkyvimmistä. Tervetuloa tutustumaan! Kannattaa pyörähtää galleriassa etenkin niinä päivinä, jolloin taiteilija itse on paikalla kertomassa kuviin liittyviä tarinoita vuosien varrelta.

Eero Venholan juhlanäyttely Muistaakseni kuvasin
Kamera-galleria 26.10.-27.11.
Lastenkodinkuja 1, Helsinki (Kamppi)

Avajaiset 24.10 klo 16. Näyttelyn avaa Kameraseuran pitkäaikainen jäsen, SKsL:n entinen puheenjohtaja ja murrerunoolija Markku Huhta

Näyttely on avoinna: ti-to klo 10-15. Lisäksi Eero Venhola on paikalla
to 29.10. klo 15-20,
la 31.10. klo 12-16,
to 12.11. klo 15-18 ja
pe 27.11. klo 15-19.

Tervetuloa!

 

Lokakuu 2015
Avajaiset to 1.10. klo 18. Kameraseuran pitkäaikainen yhteistyö kroatialaisen Fotoklub Zagrebin kanssa jatkuu näyttelyillä, joiden teemana on Night and Low Light Photography. Meidän suomalaisten Night and low light photography -näyttely on esillä Kamera-galleriassa 2.-16.10.2015, jonka jälkeen marraskuussa suomalaisten teokset ovat näyttelyssä Zagrebissa. Zagreb Fotoklubin Night and low light photography – kuvat ovat vastavuoroisesti esillä Kamera-galleriassa 4.-31.12.2015.

Tähän lokakuun näyttelyyn on valittu seuraavien kameraseuralaisten kuvia: Ensio Aura, Tino Castelli, Minna Frii, Pirkko Heiniö, Kai Ingman, Hannu Iso-oja, Jussi Jyvälahti, Elvi Kalamies, Jouni Kauremaa, Marjut Korhonen, Paula Lehtimäki, Hannu Lehto, Tiina Lähteenmäki, Vesa Papunen, Tiina Pohjanpelto, Sari Teräväinen, Pekka Saarela, Antti Tuomela ja Juhani Visavuori.

 

Syyskuu 2015
20150824-Suomalainen mies_korjattu-1000pix
Syyskuun näyttelyssä on esillä seuraavien kuvaajien töitä: Juha Auvinen, Heli Mattila, Juha Blomqvist, Topi Markovaara ja Joona Palaste.

Näyttelyn teemana on muotokuva ja valokuvaajat päättivät henkilökuvissaan kuvata suomalaisuutta omasta näkökulmastaan. Kun kuvausprojektit oli toteutettu ja kuvaajat kokoontuivat yhteen katsomaan otettuja valokuvia, he huomasivat yllätyksekseen, että kaikki olivat keskittyneet kuvaamaan suomalaisia miehiä. Suomalaisuus välittyy siis näyttelyssä suomalaisen miehen muotokuvan kautta. Näyttely on ollut esillä Zagrebissa lokakuussa 2014.

 

Ismo Hölttö palaa Kameraseuraan – maalauksin ja piirroksin!

Ismo Höltön (s. 1940) 1960-luvun valokuvat ihastuttivat ja liikuttivat keväällä yli 37 000 kävijää Ateneumin taidemuseon retrospektiivisessä näyttelyssä.

Ammattimaisen valokuvaamisen ohella Hölttö on harrastanut aktiivisesti croquis-piirtämistä vuodesta 1964 ja maalaamista vuodesta 1977.

75-vuotisjuhlavuottaan viettävä Hölttö asettaa elokuussa piirustuksiaan ja maalauksiaan ensi kertaa laajasti esille ”kasvattajaseuransa” Kameraseura ry:n galleriassa.

Kameraseura ry:n puheenjohtaja Aija Lehtonen iloitsee mahdollisuudesta valottaa yleisölle arvostetun kuvantekijän tuotannon vähemmälle huomiolle jäänyttä puolta. ”Höltön valokuvat ovat vihdoin ja viimein tulleet esitellyiksi ansaitsemallaan tavalla suurelle yleisölle Ateneumin kattavassa näyttelyssä. Nyt on kynällä, hiilellä ja pensselillä tehtyjen kuvien vuoro. Olemme leimallisesti kamerataiteeseen keskittyvä yhdistys, mutta suhtaudumme kuviin avarakatseisesti. Luovalle mielelle valokuvaus on vain yksi kuvan tekemisen väline muiden joukossa.”

Höltön piirustuksia ja maalauksia Kamera-galleriassa 4.-30. elokuuta 2015
Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki
Avoinna ark. 11-16, la-su 12 -16
Näyttelyn avajaiset ovat ti 4.8. klo 18-20. Näyttelyn avaa graafikko, kirjailija Markku Tanttu.
Hölttö on tiedotusvälineitten tavattavissa galleriassa jo edellisenä päivänä ma 3.8. klo 12-16.
Yleisö voi tavata Hölttöä myös Taiteiden yönä to 20.8. klo 18-21.

Holtto_Nayttelyjuliste

Holtto_Omakuva
Ismo Hölttö: Omakuva

 

Maalaus: Ismo Hölttö
Maalaus: Ismo Hölttö
Ismo Hölttö: Croquis
Ismo Hölttö: Croquis

 

100askelta7kulmaaFB

Kamera2015JULISTEEKSIpieni

Avajaiset 7.5. klo 18.

Kamera 2015 -näyttelyn avajaiset 7.5.2015 klo 18.00 Kamera-galleriassa
Kamera 2015 -näyttelyyn osallistuneiden kuvat on arvionut kolmihenkinen raati Leena Saraste, Antti Sorva ja Kari Väisänen. Näyttelyn avajaiset ovat tänä vuonna myös keskustelutilaisuus. Tule mukaan vaihtamaan ajatuksia Leena Sarasteen ja muun raadin kanssa kameraseuralaisten kuvista ja kuulemaan palautetta niistä.

 

Jarmo Jauhiainen: Suomalaiset legendat 2, 10-23.4.

”NUO ALKUPERÄISET TAITEEN SALOJEN ALKUASUKKAAT”

JARMO (JAMMU) JAUHIAINEN ON MONIULOTTEINEN IHMINEN, JOKA KANTAA OTTAEN NÄYTTELYSSÄÄN OHITTAA MUOTOKUVAN HISTORIAN TOTUTUN TAVAN JOSSA KESKILUOKKA MAALAUTTAA ITSENSÄ, KOHOTTAAKSEEN ASEMAANSA, STATUSTAAN, VALTAANSA. PÄINVASTOIN, NYT KUVATUT TAITEILIJAT SAIVAT ITSE OHJAUTUA OMAAN ”TAIDEVALOKUVAAN”.

Taidemuotokuvien historia on leimallisesti ponnistautunut, jopa stigmatisoitunut eliitin, vallasväen, nousukkaiden tarpeista kohottaa itseään ja asemaansa. Vaan nyt toimittiin aivan toisin. Suurenmoiset ja laadustaan tunnustetut eri alojen taiteilijat näyttäytyivät itsenään tai niin kuin itse kukin halusivat olla linssin tallentamana, jopa leikillisyyteen ja itseironiaan asti kurottautuen. Itseohjautuneisuuden metodi toimi ja siten syntyi arkisen välittömiä ”potretteja” lavealla pensselillä. Työrukkasena yhden lampun, yhden jakkaran, yhden taustafondin tekniikalla, askeesilla, mustavalkoisuudella, tyhjentyneisyyden draamalla syntyi antoisa näyttely.

Jammu tunnusomaisesti nytkin maalaa yhdellä varjolla, kuvattavien ehdoilla, karismalla, dialogilla, myötätunnolla. Linssin ”esineet” ottivat kopin ja jokainen hengessä mukana ollut hurmasi ja vastahurmaantui sessioista. Jammun ennakkopelot tunnettuja taiteilijoita kohtaan suli joka studion oven aukaisulla, kohtaamisella. Mies oli perustellusti aivan ”katoissa” jokaisen kuvaussetin jälkeen. Ovatko nämä teokset pelkästään muotokuvia? Eivät, nämä ovat hurmaavia läsnäoloja.

Näyttely on jo toinen kattaus jossa taiteilija tallentaa taiteilijakollegojensa alkuperäisyyttä, olemusta ja ”villin katseen auroja”. Kuten edellisessäkin näyttelyssä, kutsu kävi nytkin kolmellekymmenelle, eri taiteen aloja edustavalle mestarille. Joukkueessa on mukana elokuvaohjaajaa, kuvataiteilijaa, näyttelijää, jazzmuusikkoa, oopperalaulajaa, tulitaiteilijaa, kirjailijaa, rokkaria, runoilijaa. Kameran silmään lupautuivat mm: MAARIA WIRKKALA, RIITTA NELIMARKKA, PERTTU SAKSA, ERIK UDDSTRÖM, MEERI KOUTANIEMI, OUTI HEISKANEN, LAURA MALMIVAARA, MINNA KIVELÄ, MARITTA KUULA, OUTI PAKKANEN, MINNA TERVAMÄKI, TIMO TORIKKA, JUHA JOKELA, RAIMO GRÖNBERG, TIMO HEINO, ALI JAHANGIRI, ANGELIKA KLAAS, MARKUS NUMMI, OLLI OJAJÄRVI, TEHO MAJAMÄKI JA TERHI PANULA.

Helsinkiläinen Jarmo Jauhiainen (1969) on lahjakas, omaperäinen valokuvataiteilija, jolle taide on aito tarve, tahtotila ja myönteinen pakkomielle. Hänellä on takanaan lukuisia näyttelyitä, mm. Yksityisnäyttely Valokuvataiteen Museossa. Ylilahjakas kundi sai puberteetti-iässä koulukiusaajien infantiilin ja työteliään väkivallan, mitätöinnin osakseen. Seurauksena Jammu sairastui kokemastaan erilaistumattomaan skitsofreniaan vuonna 1991. Samoihin aikoihin kuntouttavassa hankkeessa, työharjoittelussaan Annantalon taidekeskuksen assauksissa hän jäi pimiön kehitealtaalla valokuvauksen selittämättömän lumon koukkuun. Olemassaololle palasi merkitys. Halu kuvata taiteilijoita, oppia heistä oli selviö. ”Voin palata heidän kauttaan, myötä siihen elämän rikkauteen jonka olin kerran menettänyt”. Photographic impremo sum, kuvaan, siis olen.

Tämän kundin kaikenmoinen onnistuminen taiteilijana on myös vahva viesti kaikille koulukiusaajille.

Harri Kivi, kuvataiteilija ja näyttelyn kuraattori.

Avajaiset torstaina 9. 4. 2015 klo 18.00–20.00

NÄYTTELYN SUOJELIJANA TAITEILIJAPROFESSORI JORMA UOTINEN
NÄYTTELYN AVAA KUVATAITEILIJA HARRI KIVI

Tarjoilua, musiikkia, Olli Ojajärvi, saksofoni. Tervetuloa!

KAMERA-GALLERIA
LASTENKODINKUJA 1, 00180 HELSINKI. www.kameraseura.fi
Avoinna ti-to klo. 10.00-15.00.
Taiteilijatapaaminen to 23.4. klo 12.00-15.00.
Kaunis kiitos: Kameraseura

 

Suomalaiset_legendat_2_Nayttelyjuliste

Susanna Honkasalo: Last man standing – kuvia kentän laidalta 6.-26.3.2015

Avajaiset 5.3. klo 18.

Susanna Honkasalo tavattavissa näyttelyssä la. 21.3 klo:18-20.00.

Last Man Standing. Se on amerikkalaisen vapaapainin termi, jolla viitataan häviävälle vastustajalle annettavaan armonaikaan. Jos et ole jaloillasi kymmeneen laskettaessa, niin osasi on hävitä ja palata häntä koipien välissä takaisin pukukoppiin. Voittajaa joko ihaillaan – tai jopa vihataan.

Wrestling on laji, joka koukuttaa. Asiaan perehtymättömälle se saattaa merkitä isottelevia toinen toistaan värikkäämpiä hahmoja ottelemassa mitä ihmeellisimpien liikesarjojen seuratessa toinen toistaan. Kuvaajalle, joka yrittää vangita tämän mahtipontisen lajin ydintä, kaikki tämä on visuaalisuudessaan äärimmäisen vetoavaa.

Dramaattiset, salamannopeat käänteet, ottelijoiden persoonalliset habitukset sekä harvat pysähtyneet hetket luovat sellaisen verkon, josta ei halua irrottautua. Fanien huudot ja hajoavat huonekalut tiivistävät tunnelmaa entisestään. Kuka tahansa saattaa ilmestyä kehään. Mitä tahansa voi tapahtua. Tuomarin katsoessa toisaalle sääntöjä venytetään mahdollisuuksien mukaan.

Last man Standing on Fight Club Finlandin ja Lightpressin kanssa yhteistyössä toteutettu näyttely. Siinä esitellään Susanna Honkasalon tallentamia hetkiä kehän laidalta.

Juliste-Wrestling

Vuosikilpailun parhaat 6.-26.2.2015

Avajaiset 5.2. klo 18
Tämänkertaiseen vuosikilpailuun osallistui 14 kuvaajaa.

Vuosikilpailun paras teos: Pekka Nisula ”Voi itku!

Yleisen sarjan voittaja: Pirkko Heiniö ”APUA!”
Kunniamaininnat: Timo Vuorinen ”Seinän peitto”, Jussi Jyvälahti ”Sinking Venice”

Luonto- ja ympäristökuvat sarjan voittaja: Jussi Jyvälahti ”Light Shodows 5”
Kunniamaininta: Hande Hietarinne ”Immenkorento”

Henkilökuvat sarjan voittaja: Pekka Nisula ”Voi itku!”
Kunniamaininta: Niilo Anttonen ”Muisto”

Tilannekuvat sarjan voittaja: Jussi Jyvälahti ”Scary Man”
Kunniamaininta: Vesa Jakkula ”No hitchhakers”

Kilpailun tuomareina olivat kuvajournalismin opettaja/lehtikuvaaja Jore Puusa, graafikko/kuvataide-kasvatuksen maisteriopiskelija Tomas De Rita ja valokuvaaja Emma Suominen.

Valokuvien aiheiden ja tyylien kirjo oli laaja. Yhteiskunnallista tilannetta heijasteleva synkkyys näkyi osassa kuvissa, mutta mukana oli myös herkkyyttä ja kauneutta.

Mustavalkoisen materiaalin määrä yllätti tuomariston positiivisesti.

Koko kilpailun voitti Pekka Nisulan ”Voi itku!” (= näyttelyjulisteen kuva). Tätä valintaa tuomaristo perusteli mm. näin: Valinta kuvien joukosta oli selkeä, tekninen briljanssi ja visuaalinen briljanssi yhdistyvät tässä kuvassa. Tekijällä on vahva kädenjälki. Tulosteessa musta on mustaa ja valkoinen valkoista, sävyt selkeitä ja hyvä kontrasti. Ristiriita ahdistavan tunnelman ja kuvan kauniin estetiikan välillä toimii. Kuva pärjäisi varmasti vastaavissa kansainvälisissä tilanteissa.


KS Vuosikilpailun parhaat-2015-kutsukortti

Luonnonmuotoja_juliste A5_printti

Kirsi Capture

International Group Smile

eyes of india

Kohtaamisia – Kameraseura Taiteiden yössä 7.-27.11.2014

Avajaiset 6.11. klo 18.

Keittiö-gallerian näyttely on retrospektiivinen kuvakertomus Kameraseuran tämän syksyn Taiteiden yön ohjelmasta. Kameraseuralla oli Taiteiden yössä ohjelmaa päärautatieasemalla, Baanalla ja Kameraseuran tiloissa. Jokaisen kuvan sanomaa tukee tapahtumasta kertova lyhyt mietelause. Avajaisissa esitetään myös AITA-näyttelyn avajaisista kertova video.

Näyttelyssä on dokumentoitu seuraavat tapahtumat:
Heimo Harju: Valokuva kertoo tarinan. Kuvia pitkän poliisiuran varrelta.
Muotokuvassa@kameraseura-tapahtumassa Kameraseuran studiossa kuvattiin muotokuvia Instagramiin.
Persona-ryhmä: Miljöömuotokuvausta Baanalla
Baanan liikkuva valokuvanäyttely, jossa Eero Venhola esitteli ottamiaan luonto- ja ympäristökuvia Baanalta kesä-elokuussa 2014.
Katukuvausta polaroidilla. Jarkko Antikainen sukkuloi illalla Baanalla polaroid-kameran kanssa ja kuvasi vastaantulijoita. Kuvattava sai kirjekuoressa maailman ainoan kappaleen kuvasta muistoksi itselleen.
AITA 2014 WALL-näyttely päärautatieasemalla. Eri kerhot asettivat kuviaan näytteille ohikulkijoiden ihasteltavaksi.

Näyttelyn on koonnut seuran jäsenten Taiteiden yössä ottamista kuvista Kameraseuran AITA- ja näyttelytoimikunta: Aija Lehtonen, Raisa-Johanna Auvinen, Päivi Simpanen, Tanja Räsänen ja Tiina Lähteenmäki. AITA-näyttelyn avajaisten videon on tehnyt Eddie Iles.

Kohtaamisia Nayttelyjuliste

Fotoklub Zagreb: Portraits 7.-27.11.2014
Avajaiset 6.11. klo 18.

The work of 33 of the members of Fotoklub Zagreb is collected to be presented as documentation of amazing people around us.

Portraiture is one of the most popular photographic subjects – anyone who has tried to shoot pictures probably has taken a portrait of someone.

Portraiture is more than just a documentary picture that includes people. Lots of people think that with a beautiful model you can’t miss – but you actually can. Photographers have to create the scene (it includes preparing the scene, styling the subject, creating the lighting) and to make creative decision how to present emotions of the scene. Capturing someone’s ”spirit” is important: it helps to make a better photograph because in that way they can be better connect to the viewer. We can compare taking good portraiture with fulfilled conversation: the chemistry between photographer and the subject bring something fresh for both of them.

That doesn’t mean that it has to be complicated. Simple and strong is what is the best. But working with people is never easy. Photographer has to be patient with people on set and to have ability to make his subjects feel comfortable. When people are all buttoned up and are resistant than is difficult to get good photography.

Beauty is not the only thing that photographers want to emphasize on portrait. Also, it can shock you with theatrical side or it can be more simple, striping people of their poses by capturing an intimate side of the subject.

The best thing is when photographer looks through the lens of a camera and can see something different than what he can see without it. Somehow, good portrait is evidence that there is a reason why some people were afraid to be photographed because they thought they will lose their soul.

nimetön

Fotoklub Zagreb Nayttelyjuliste

Maisemakuvaajat - Näyttelyjuliste

Maisemakuvaajat: Four Seasons

Kameraseuran vaihtonäyttelyiden osana Maisemakuvaajat-kerholla oli 2013 Four Seasons– näyttely Zagrebissa, Kroatiassa. Näyttelyssä oli maisemakuvia Suomesta, ja nämä teokset ovat nähtävissä tässä näyttelyssä Kameraseuran Galleriassa. Tässä näyttelyssä on teoksia 23 kuvaajalta, kultakin 1-4 teosta. Näyttely kattaa maamme neljä vuodenaikaa. Kaikki kuvat ovat Suomessa otettuja.

Kuvaajat

Capture2

Capture

Sanna Reponen: Sukellus mökin puutarhaan

Olen ottanut näyttelyni kuvat kesinä 2011-2013 kesämökkimme puutarhassa, joka on perustettu 1940-luvulla. Välillä puutarha on ollut pitkiä aikoja täysin luonnontilassa, tänä päivänä se on mukava yhdistelmä villinä kasvanutta ja hoidettua.

Valo on yleensä parhaimmillaan aamusta. Ja jos yöllä on satanut tai ollut vahva kaste, ovat olosuhteet kasvien kuvaamiseen erinomaiset. Valtaosa näyttelyn kuvista onkin otettu muun perheen vielä nukkuessa. Kuvani ovat lähikuvia, osassa niistä on mukana vain pieni osa kyseisestä kasvista – se syystä tai toisesta kiehtovin. Kasveja kuvatessa tulee linssin eteen väistämättä myös erilaisia önniäisiä – erityisesti pidän koppakuoriaisista, jotka vaihtavat majaa puutarhan kasvista toiseen kesän edetessä.

Turkkilaisten yhteisnayttely

Juliste

Heimo Harju: Valokuva kertoo tarinan 13.8.-4.9.2014
Avajaiset 12.8.2014 klo 17-18.30

Varhaisimmat muistot minulla on valokuvauksesta sodan ajalta, kun isä tuli lomalle sieltä jostain ja äiti kutsui kotimme valokuvaajan. Hän laittoi kameran jalustalle, komensi meidät, kuusihenkisen perheen, kameran eteen ja meni sitten hetken ajaksi mustan vaatteen alle. Isäni oli silloin sotilasasussa ja muut pyhävaatteissa. Näitä kuvia sitten aikanaan katseltiin ja annettiin naapureille ja muille tuttaville.

Muistan, että lapsena olin kovasti kiinnostunut valokuvista. Kylässa ollessa yksi ohjelmanumero oli yleensä perheen valokuva-albumien katselu. Joskus jopa pyysin albumia nähtäväkseni.

Kotiini tulivat sodan aikana Suomen Kuvalehti, Kotiliesi ja maanpuolustushenkinen Hakkapeliitta. Katselin lehtien valokuvia uudestaan ja uudestaan. Varmasti tämä on jo tuolloin vaikuttanut käsitykseeni hyvästä valokuvasta.

Kun olin ensin ottanut muutaman kuvan v. 1948–49 veljeni laatikkokameralla, kävin ostamassa alavutelaisesta valokuvausliikkeestä neuvostoliittolaisen kaksi-silmäisen Komsomoletz- peiliheijasutuskameran.

Ensimmäisen kuvan tällä kameralla otin paluumatkalla, ja aiheena oli kylänäkymä Tuurin sillalta. Nyt yli 60 vuoden kuluttua maisemaa hallitsee Veljekset Keskisen Kyläkauppa. Kuva julkaistiin v. 2000 kaupan Ykköset!-lehdessä.

Tuohon aikaan kamera oli miltei harvinaisuus. Niinpä minut kutsuttiin kuvaamaan mm. häitä, hautajaisia ja ristiäisiä. Kiipesin kotipitäjäni kirkkotapuliin kuvaamaan kylänäkymää.

”Kyläkuvaajan” ura päättyi, kun syksyllä 1950 muutin kotoa pois. Kamerat vaihtuivat kahden vuoden välein: Kinax, Reflexta II, Mamiya 35 ja Zenobialex. Nämä olivat 1950-luvun kameroita. Vuonna 1958 laukkuun tuli toinen kamera diakuvausta varten.

Nelisen vuotta valmistutin kuvat alan liikkeissä, mutta sitten ole tehnyt mustavalkokuvat itse. Tarpeettokaksi jääneestä paljekamerasta tein kyläsepän avustuksella suurennuskoneen.

Tietoa sain mm. Vilho Setälän Oman Kameran -oppaasta ja muista alan kirjoista, joita oli todella vähän.

Vuonna 1954 ostin taperelaisesta liikkeestä Kamera-lehden. Sittemmin tein kestotilauksen ja tilasin lehden toimituksesta saatavilla olevat aikaisemmat numerot. Lienee tarpeetonta mainita, että lehti tulee kotiini edelleen.

Kun asuin Hyvinkäällä v. 1955–57, sain tietää, että paikkakunnalla toimi kameraseura. Liityin heti jäseneksi ja kävin ahkerasti kokouksissa.

Minut valittiin Helsingin poliisilaitoksen nuoremmaksi konstaapeliksi helmikuussa 1957. Helsinkiin muuton jälkeen ilmoittauduin Poliisien Kamerakerhoon.

Ensimmäisessä kerhon kilpailussa olin vasta kuudes, mutta taito kehittyi. Suora lainaus 1980 ilmestyneestä seuran 25-vuotisjulkaisusta vuoden 1962 kohdalta: ”Kerhon syyskilpailun voitti Heimo Harju, joka myös riisti Risto Laaksoselta vuoden kuvaaja -tittelin.” Mainittakoon, että seuran aktiivisimpia jäseniä oli Mikko Savolainen, joka aloitti silloin rakettimaisen nousun valokuvauksen huipulle.

Vuonna 1961 liityin helsinkiläiseen Kameraseura ry:hyn. Aluksi otin osaa alokassarjan kilpailuihin, joissa parhaalle kuvalle annettiin enintään viisi pistettä. Legendaarisen P. K. Jaskarin kuva-arvostelut olivat opettavaisia ja oleelliseen keskittyneitä. Eräästä kuvastani hän sanoi: ”Hyvät kulissit, mutta aihe puuttuu.” Arvio toisesta oli: ”Kaksi puuta, kaksi pistettä.”

Seuran laajapohjaisin kilpailu oli Kameraseura ry:n vuosikilpailu, jonka tulokset julkaistiin lähes kaikissa Helsingissä ilmestyvissä päivälehdissä. Vuonna 1966 kilpailun neljään sarjaan tarjottiin 104 teostaa. Palkintojen saajat olivat (Ilta-Sanomat 11.2.1966): Ahti K. Aalto, Mauri Aavaluoma, Heimo Harju, Ismo Hölttö, Jouko Könönen, Reino Niiniranta, Veikko Nurminen, Aulis Nyqvist, Kalevi Pekkonen, Matti A. Pitkänen, Paavo Saarinen, Heikki Savolainen, Mikko Savolainen ja Eero Venhola.

Sävynpelkistykset ja muut konstailut, jopa abstraktit kuvat, olivat suosiossa 1960–70 lukujen vaihteessa. Minäkin yritin, mutta se ei minua juurikaan kiinnostanut. Tuli mieleen, että valokuvaus menee yhä enempi siihen suuntaan enkä ottanut huomioon, että trendit tulevat ja menevät kaikilla aloilla.

Tuolloin minulle valkeni, että kuvaan todellisuutta sitä manipuloimatta eli siirryn lähes kokonaan siihen kuvaustyyliin ja aihevalintaan, mikä minulla oli neljä ensimmäistä valokuvauksen vuotta eli v. 1950–54. Silloinhan en ollut lukenut alan kirjallisuutta tai ottanut osaa valokuvausseuratoimintaan. Tietenkin on itsestäänselvyys, että annetaan kaikkien kukkien kukkia. Kilpailuissa ja näyttelyissä on kaikenlaisilla hyvillä kuvilla mahdollisuus päästä esille ja tulla palkituksi.

On vain niin, että realismi eli suunta, joka pyrkii heijastamaan todellisuutta, sopii minulle. Ehkä leipätyöni on vaikuttanut siihen, ettei fiktio vapaa-ajan harrastuksena, ja nyt eläkkeellä, ole minua muutoin kiinnostanut kuin, että katselen mielelläni hienoja kuvia, joissa luovuus tulee esille.

Edellä olen kuvannut toimintaani valokuvauksen parissa lähinnä vuosina 1950–70. Harrastus on laajentunut valokuvausoppaiden ja kameroiden keräilyyn. Noin 25 vuotta sitten aloin osallistua Eero Venholan luotsaamaan näyttelykuvaajien kerhon toimintaan; ja aloin myös lähettää omin päin kuvia maailmalle. Kaikkiaan olen tarjonnut kuviani yli 500:aan kansainväliseen näyttelyyn, ja kuvahyväksyntöjä on tullut noin 2000. Tällä tavoin tulee konkreettisesti testatuksi, minkä tasoisia kuvia on saanut aikaiseksi.

Gronlantijuliste

NAFO3-ryhmän valokuvia Grönlannista 6.6.–26.6 2014
Avajaiset 5.6. klo 18.00

Kirsi MacKenzien Grönlanti-aiheinen luento Maisemakuvaajien kokouksessa Kamera-galleriassa 11.6. klo 18.00.

Grönlanti-näyttelyyn osallistuu seitsemän hyvin eritaustaista kuvaajaa ammatin ja aikaisemman kuvauskokemuksen suhteen. Yhteistä näille kuvaajille on Axxellin kaksivuotinen luontovalokuvauksen koulutus, joka alkoi keväällä 2001 (NAFO 3). Koulutukseen kuului teorian lisäksi matkoja kiehtoviin luontokohteisiin. Ryhmä kuvasi lintuja Pohjois-Norjan lintuvuorilla, maakotkia ja karhuja piilokojuissa Kuusamossa, tunturimaisemia ja maisemia, eläimiä ja lintuja Etelä-Afrikassa.
Heinäkuussa 20.–27.7.2012 matka suuntautui Grönlantiin, jossa ensimmäinen kohde oli Kangerlussuag ja sisämaassa sijaitseva irtoava jäätikkö. Siellä kuvattiin mm. värikkäitä kasveja, napajäniksiä ja myskihärkiä lumoavissa maisemissa. Toinen kohde oli itärannikon Disko-lahti Ilullisatissa ja sen kelluvat jäävuoret. Kameralla taltioitui merimatkoilla mm. myrskylintuja, lokkeja ja pärskyviä valaita.

Sven Forsell, Lieto, kuvaa suuria maisemia ja yksityiskohtia eläimistä heidän luonnollisessa elinympäristössään. Vastavalo-ja silhuettikuvat ovat Forssellille ominainen tapa kuvata luontoa – silhuettikuvissa yksityiskohdat jäävät piiloon ja antavat tilaa katsojan omalle mielikuvitukselle. Linkki Svenin kuviin: www.svenforsell.fi
Sähköposti: sven.forsell@gmail.com

Bo Isomaa, Pietarsaari, on lääkäri ja diabetestutkija, joka on ollut kiinnostunut valokuvauksesta nuoruusvuosista lähtien. Hän on viettänyt aikaa luonnossa ja erityisesti Pohjanmaan saaristossa kaikkina vuodenaikoina. Hän kuvaa mielellään saaristoluontoa ja sen kasveja ja lintuja. Linkki Bon kuviin: bo.isomaa@multi.fi
Sähköposti: Bo.Isomaa@folkhalsan.fi

Bo Johanson, Kirkkonummi, on geologi ja Geologisessa tukimuskeskuksessa työskentelevä erikoistutkija, jonka erityisaloina ovat soveltava mineorologia, elektronimikroskopia ja mikroanalyysi. Kiinnostuksen kohteet luonnossa kattavat kaiken hyönteisistä ja kasveista maisemiin. Valokuvausharrastus on perua jo nuoruusvuosilta, jolloin mustavalkokuvaus näytteli pääosaa.
Sähköposti: bo.johanson@gtk.fi

Kirsi MacKenzie, Helsinki, toimii kieltenopettajana Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Hän löysi luontovalokuvauksen sattumalta Galapagos-saarille suuntautuneelta matkalta tammikuussa 2011. Siellä hän tapasi nafolaisia ja opettaja Andy Hornerin ja kuuli koulutuksesta. Hän inspiroituu arktisesta luonnosta ja talvesta ja haaveilee uudesta matkasta Grönlantiin tai Etelämantereelle. Linkki Kirsin kuviin: http://kirsimackenzie.wix.com/kirsi-mackenzie
Sähköposti: kirsimackenzie@gmail.com

Tapio Kaisla, Turku. Kiinnostus lintuihin ja ylipäätään luontoon, sekä tietysti itse luonnon kauneus moninaisine väreineen, muotoineen ja yksityiskohtineen, sai hänet ryhtymään luontokuvaajaksi. Itseoppineena hän on kuvannut nyt noin kuusi vuotta ja paraikaa opiskelee luontokuvaamisesta ammattia. Kuvauselämyksiä hän on saanut kokea koti-Suomen hyvien kuvauskohteiden lisäksi aina Afrikasta Grönlantiin. Linkki Tapion kuviin: www.scirpus.fi
Sähköposti: tapio.kaisla@gmail.com

Sam Lindholm, Degerby, rakennusinsinööri, joka tuntee suurta vetoa erämaaluontoon. Hän kuvaa mielellään sekä maisemia että elämiä ja lintuja. Linkki Samin kuviin: www.flickr.com/photos/samlindholm
Sähköposti: samlindholm@luukku.com

Lars Sundström, Karjaa, on työskennellyt insinöörinä pitkään muutamassa kansainvälisessa teleyrityksessä. Luontokiinnostus kattaa koko skaalan kasveista ja elämisistä maisemiin. Suurin osa aikaa menee lintukuvauksen parissa. Kuvausympäristönä on enimmäkseen Länsi-Uusimaa ja sen rikas ja vaihteleva luonto karusta rannikko-ja saaristomaisemasta viljaviin peltomaisemiin, metsiin ja järviin.
Sähköposti: kjell.lars.sundstrom@gmail.com

Kalju-Suur

VIROLAINEN VALOKUVAAJALEGENDA KALJU SUUR (1928–2013)

Kameraseuran Keittiö-galleriassa 6.6. –26.6.2014

Avajaiset 5.6. klo 18.00

Vanameister, Maestro, Viron Cartier-Bresson, AFIAP… Kalju Suuren tuntomerkit katukuvassa olivat keppi, kassi, kamera ja käsisuudelma. Valokuvaajan aihepiirejä olivat naisvartalot, huumorikuvat ja kulttuuripersoonat.

Harvinainen tilaisuus ostaa Kalju Suuren kuvia (hinta 30-100 euroa).

Pekka Lammela esittelee Kalju Suuren näyttelyn Kesäkokouksessa Kamera-galleriassa10.6. klo 18.00.

MAAEMO-JULISTE

webJuliste_Stanko2014

Avajaiset 3.4.2014 klo 18.00

Kamera-galleria ylpeänä esittää Stanko Abadžićin kuvia jo toista kertaa ja toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi avajaisiin torstaina 3.4.2014 klo 18.00. Näyttelyn avaa Kroatian suurlähettiläs Krešimir Kopčić. Taiteilija Stanko Abadžić on itse myös avajaisissa.

Stanko Abadžić (1952) on arvostettu ja tunnettu kroatialainen kuvajournalisti ja valokuvataiteilija. Hänen yksityisnäyttelyitään on järjestetty museoissa Pietarissa, Prahassa, Zagrebissa ja Dubrovnikissa, jonka lisäksi lukuisat galleriat ympäri Eurooppaa ovat esittäneet Abadžićin upeita valokuvia. Abadžić perheineen lähti kotimaastaan Kroatiasta itsenäisyyssodan jaloista vuonna 1991 Saksaan. Neljän vuoden jälkeen matka jatkui Prahaan, josta tuli taiteilijan uusi innoituksen lähde. Perhe muutti takaisin Kroatiaan vuonna 2002, mutta Abadžić palaa säännöllisesti takaisin uuden luovuutensa lähteelle, Prahaan.

Kamera-galleriassa nähdään töitä kuvasarjasta Zagreb. Näyttely Kamera-galleriassa on toteutettu yhteistyössä Kroatian suurlähetystön kanssa.

Kamera-galleria, Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki.
Avoinna ti–pe klo 10.00–15.00


Vernissage 3.4.2014 at 18.00

Camera-gallery is proud to present photos of Stanko Abadžić now for the second time and warmly welcomes you to the opening of the exhibition on Thursday 3rd of April at 18:00. The exhibition will be opened by the Ambassador of Croatia, Krešimir Kopčić. The artist Stanko Abadžić is also present at the opening.

Stanko Abadžić (1952) is an esteemed and well-known Croatian photojournalist and photographer. He has had private exhibitions in museums in Prague, St. Petersburg, Zagreb and Dubrovnik, in addition to which numerous galleries in Europe have exhibited Abadžić’s striking photos.

Abadžić and his family left Croatia in 1991 to escape the war to Germany. After four years the journey continued to Prague, which became a new source of inspiration for the artist. The family moved back to Croatia in 2002, but Abadžić returns regularly to his new fountain of creativity, Prague.

Camera-gallery shows works from a photographic series on Zagreb. The exhibition in Camera-gallery has been organized in collaboration with the Embassy of the Republic of Croatia.

Camera-gallery, Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki.
Open Tuesday to Friday, 10.00–15.00

OlivierBeaslas

 

juliste_Lumoava-Japani

Lumoava Japani valokuvanäyttely 4.–28.3.2014

Japanilainen elämäntapa näyttäytyy elävänä eri muodoissaan Lumoava Japani -valokuvanäyttelyssä. Siinä Japania ja sen arjen ihmeitä päästään katsomaan niin vuorilta kuin mereltäkin. Lasse Lehtosen ja Pekka Lehtosen valokuvat johdattavat katsojan läpi Japanin vuodenaikojen, syksyn leiskuvasta ruskasta juuri heränneen kevään lempeisiin kirsikankukkiin. Näyttely on omistettu Japanin vuoden 2011 tsunamin uhreille.

Vuosikilpailunparhaat2014ju

Vuosikilpailun parhaat 7.–28.2.2014 Kamera-galleriassa

Avajaiset torstaina 6.2.2014 klo 18.00 – TERVETULOA!

Kameraseura ry:n Vuosikilpailu on kaikille jäsenille avoin ja järjestetään vuosittain tammikuussa. Kilpailussa on neljä sarjaa, joihin voi osallistua korkeintaan neljällä teoksella. Tänä vuonna tuomaristona toimivat valokuvaajat Laura Nissinen ja Sami Perttilä sekä graafinen suunnittelija Ronja Korhonen.

 

Heikkilä Risto: Ostari (Tilannekuvat Kunniamaininta)

Konovalova Tatiana: Raidallista elämää (Luonto- ja ympäristökuvat Kunniamaininta)

Lehtimäki Paula: Jaffaa ilta-auringossa (Tilannekuvat voitto)

Nisula Pekka: Hakkaa päälle Suomen…(Yleinen sarja Kunniamaininta)

Repo Päivi A.: Jää hyvästi (Tilannekuvat Kunniamaininta)

Repo Päivi A.: Suomi nousuun (Henkilökuvat Kunniamaininta)

Tuomaala Seppo: Hyvää Joulua (Yleinen sarja voitto)

Vuoriainen Timo: Aamu (Luonto- ja ympäristökuvat voitto)

Vuoriainen Timo: Antti (Henkilökuvat voitto ja kilpailun paras kuva)

 

Kamera-galleria, Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki. Avoinna ti–pe 10–15.
Lisätietoja: Liisa Söderlund 09-6811 4914, liisa.soderlund@kameraseura.fi ja www.kameraseura.fi.

72Lauantaita

72 lauantaita

Valokuvanäyttely Kamera-galleriassa
(Lastenkodinkuja 1, Helsinki)

Avajaiset ma 9.12. klo 18.00
Näyttely avoinna 9.12. – 24.1. ti-pe klo 10.00 – 15.00.
Lisäksi la 14.2. ja 11.1. klo 11.00 – 17.00 (näyttelyn kuvaajia paikalla).

Näkymiä, tunnelmia, hetkiä, elämyksiä Kameraseuran Lauantaikamerat-ryhmän kuvausretkiltä.

Takana 72 lauantaita
Helsingin kaduilla, toreilla, puistoissa ja rantamilla. Koettuina myös Utö, Jurmo, Turku, Tallinna, Riika, Kööpenhamina, Tukholma…

Katukuvauksen hengessä.
Kaiken näkyvän ja olevan tutkailua, ihmettelyä ja kuvallista jakamista.

Lauantaikamerat aloitti toimintansa syksyllä 2010. Kameraseurassa oli valokuvauksen harrastajia, jotka halusivat kerhotoimintansa olevan aktiivista kuvaamista yhdessä muiden samanhenkisten kanssa. Ensimmäisten retkien myötä vakiintui käytäntö kokoontua joka toinen lauantai.

Ryhmän kuvaajille on yhteistä halu liikkua yhdessä etsien kuvallisia oivalluksia ja elämyksiä ”tässä ja nyt”. Tarjolla on kokemus siitä, miten monin eri tavoin samat kuvauskohteet voidaan nähdä ja tulkita. Kukin nostaa esiin näkymiä ja yksityiskohtia omaa mielenmaisemaansa peilaten. Näistä osasista rakentuu se yhteinen näkymä, kuvien kirjo, joka on kokonaisuudessaan nähtävillä ryhmän web-galleriassa.

Näyttelyn kuvaajat:
Helena Blomqvist, Katariina Forsblom, Hannu Hietarinne, Gun-Britt Husberg, Eeva Johansson, Juha Jäntti, Mari Kivi, Tuula Roos, Sari Teräväinen, Keijo Toivio, Kiisi Tuomala.

Lauantaikamerat-kerhon kuvagalleria: http://lauantaikamerat.galleria.fi

Lisätietoja:
Juha Jäntti jantti.juha@gmail.com 040 – 585 9868
Mari Kivi mari.kivi@gmail.com 050 – 582 5961

Croatian_Landscapes_small

North Is Cold, South Is Hot

This title is quiet common belief so Croatian people sometimes think that Finland is 24 hours full of snow and Finnish people conversely may imagine that Croatia is far enough south so it must have beach parties all the time.

But Nature is strange thing – in reality, it doesn’t quite works this way. It gives us surprises all the time – so Finns have summers too and Croatia have some ski resorts too (frankly in a small number compared to Finland).

Landscapes are interesting because they bring stories about view and experience, about land and environment. This type of photography has such a pureness which can be often seen as abstract work of art.

Scottish poet James Thomson (1700-1748) expressed an interesting view about nature in his poem book ”The Seasons”:

“…I know of no subject more elevating, more amusing; more ready to awake the poetical enthusiasm, the philosophical reflection, and the moral sentiment, than the works of Nature. Where can we meet with such variety, such beauty, such magnificence.

In every dress Nature is greatly charming – whether she puts on the crimson robes of the morning, the strong effulgence of noon, the sober suit of the evening, or the deep sables of blackness and tempest!…”

Croatia has about six time smaller territory than Finland – it is described as a part of Central Europe and Southeast Europe, a part of the Balkans and Mitteleuropa.

And yes, Croatia is somewhat warmer, but we also have our differences.

There is Continental Croatia which has a moderately warm and rainy continental climate – Mean monthly temperatures range between – 3 °C in January and 18 °C in July.

The coldest parts of the country are Lika and Gorski Kotar where a snowy forested climate is found at elevations above 1,200 meters.

Croatia’s Adriatic Sea mainland coast is 1,880.0 kilometers long and has 1,246 islands.

Those are the warmest area of Croatia characterized by a Mediterranean climate since temperatures are moderated by the sea – between 10 to 12 °C in January and 35 °C in July.

On of this islands, named Korcula, is famous because of the world traveler and explorer Marco Polo who is reputed to have been born in town Korcula. There you can even visit Marko Polo’s alleged house of birth.

But you don’t have to bee Marco Polo to see the world – photography will bring the world to you, as this exhibition brings to you the whiff of Croatia.

Darija Tripalo

List of Authors:

Ana Šesto – Winter Morning
Andro Galinovic – Bonaca
Ante Jaša – Početak oseke
Biljana Knebl – Hvar2
Boris Golub – Kali
Božidar Kasal – Komiža, island Vis
Bruno Gjopar – Mali div
Damir Tiljak – Sinj u zoru
Daniel Lovrić – Maksimirska šuma
Darija Tripalo – Zaštitnik
Davor Bolant – Morska apstrakcija
Denis Humić – Good morning Velebit
Dren Butkovic – Jutro
Dubravka Moškov – Došuljala se jesen
Helena Cuculić – Čudnovato drvo
Janko Ivaniš – Organs
Krešimir Mehičić – Cerje
Krunoslav Lisac – Posedarje
Lela Zegnal – Budi Dobra
Marija Hohoš Novaković – Zagorski pejsaž
Marijana Žvan – Kingdom of acorns
Miljenko Marotti – Kornat islands
Mladen Juričić – Groblje Baška
Nenad Martić – Rt Kamenjak
Petar Tudja- Trakošćan castle
Renato Glogovčan – Solana
Sandra Truntic – Silver Lining, a shine in the eye
Slavko Radman – Summer Clouds
Snježana Požar – Zlatni Rat
Valentina Bunić – Sunčano selo
Vera Jurić – Proljeće u Slavoniji
Vesna Đukić – Baška
Vesna Špoljar – Istarski puti
Vinko Šebrek – Delta Neretve kod Opuzena
Višnja Makek – Pred neveru
Vladimir Pavlić – Plitvice lake Nature Park
Zoran Jelača – Krupa River
Zvonimir Rendeli – Ezekijel
Željko Krčadinac – Savudrija
Željko Sović – Freedom

Viileä vyöhyke 3.–27.10.2013

Torstaina 3.10.2013 avautuu Kameraseuran galleriassa Helsingissä yhteisöprojektina toteutettu valokuvanäyttely Viileä vyöhyke. Näyttelyn avaa Kameraseuran toiminnanjohtaja, taiteen maisteri Liisa Söderlund.

Näyttelyssä on esillä 12 kuvaajan tulkinnat yhteisestä teemasta Pohjoinen. Teoksissa tarkastellaan pohjoista valoa ja luontoa, suomalaisille ominaista luontosuhdetta, pohjoista mielentilaa, historiaa, myyttejä sekä suomalaisia kulttuurisia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä.

Työryhmä muodostui syksyllä 2011 Kameraseuran kurssilla jonka aikana toteutettu näyttely 17 tietä oli esillä Kamera-galleriassa kesäkuussa 2012. Hedelmällisen yhteistyön innoittamana ryhmän 12 jäsentä aloittivat uuden näyttelyn suunnittelun syksyllä 2012. Työryhmä on saanut näyttelyä varten P.K. Jaskarin stipendin.

Näyttelyn kuvaajat: Kari Ahonen, Ossi Hakanen, Henna Ikäheimo, Anna Kuokkanen, Saku Parkkinen, Pirjo Perhonen, Eija Pohjansaari, Pia Saarikettu, Anne Stolt, Katja Syrjälä, Juha Vakkilainen ja Henry Valtonen

Näyttely on avoinna 3.–27.10.2013 Kamera-galleriassa Helsingin Ruoholahdessa osoitteessa Lastenkodinkuja 1 seuraavasti:

– avajaiset torstaina 3.10.2013 kello 18-20
– arkisin avoinna ti–pe klo 10-15
– la 5.10. klo 12–16
– su 13.10. klo 12–16
– su 20.10. klo 12–16
– su 27.10. klo 12–16

SONY DSC
Kuva Pirjo Perhonen

pia_saarikettu_72res_500px-5334
Kuva Pia Saarikettu

AnneStolt_LuonnonNostatus
Kuva Anne Stolt: Luonnonnostatus

EijaPohjansaariCool_zone1x
Kuva Eija Pohjansaari: Cool Zone

juha_vakkilainen_KS-1
Kuva Juha Vakkilainen

KariAhonenx
Kuva Kari Ahonen

KatjaSyrjal_luola
Kuva Katja Syrjälä: Luola

HennaIkaheimo_sauna-1
Kuva Henna Ikäheimo: Sauna

AnnaKuokkanen
Kuva Anna Kuokkanen: Atiq sarjasta Siivoojat

Kuvista on mahdollisuus saada isot versiot sähköpostitse liisa.soderlund(at)kameraseura.fi

 

Esitex

Henri Jalon yksityisnäyttely 4.-25.10.2013 Kamera-gallerian kahvilassa

 

Valokuvista painettua grafiikkaa: polymeerigravyyreja

Avajaiset torstaina 3.10. klo 17.00 – tervetuloa

Kreikkalaiset2013

Hellas Summer, Sea and Sun -näyttely Kamera-galleriassa

Hellenic Photographic Society Kreikasta, Suomen Kameraseurojen Liitto ja Kameraseura ry järjestävät yhteistyössä kreikkalaisten valokuvaajien näyttelyn Kamera-galleriassa (Lastenkodinkuja 1, Helsinki). Näyttelyyn tulee kuvia 39 kreikkalaiselta valokuvaajalta. Hellenic Photographic Societyn varapuheenjohtaja, FIAP:n sihteeri Ioannis Lykouris kertoo, että näyttely on osa järjestön tänä vuonna organisoimaa tapahtumasarjaa, joka esittelee kreikkalaista modernia kulttuuria. Hellenic Modern Culture -tapahtumaa suojelevat Kreikan matkailuministeriö ja ulkoministeriö.

Hellenic Photographic Society haluaa tehdä suomalaisille ja erityisesti suomalaisille valokuvaajille tunnetuksi Kreikan aurinkoa. Ioannis Lykouris toivoo, että tämä näyttely olisi osaltaan houkuttelemassa suomalaisia matkailemaan Kreikassa ja myös valokuvaamaan itsekin Kreikan auringon alla.

Näyttelyn avajaiset ovat maanantaina 12.8. kello 18 alkaen. Avajaisissa on luvassa tarjoilun ohessa myös musiikkia. Joao Hämäläinen laulaa ja soittaa kitaraa.

Näyttely on avoinna 13.8.–27.9. tiistaista perjantaihin kello 10–15. Näyttely on myös osa Taiteiden yön ohjelmaa. Taiteiden yö on torstaina 22.8.

 

AIEMMAT NÄYTTELYT 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roma Nero – Jarmo Hämäläisen valokuvia Kamera-galleriassa 5.–27.3.2013

Vierailin heinäkuussa 2012 Roomassa. Kesän lämpöaalto oli juuri silloin päällä, ja öisinkin lämpötila saattoi olla +20. Yllätyin siitä, kuinka kaupungin sykkivä yöelämä alkoi vetää minua puoleensa, ja ryhdyin dokumentoimaan sitä. Tuloksena oli tämä mustavalkoinen kuvasarja.

Kuvien pääosassa ovat Rooman kadut ja kujat, ihmisineen ja äänekkäine kulkuneuvoineen. Kuvien vallitseva elementti on musta (nero), joka sitoo kuvat toisiinsa visuaalisesti.

Kuvat on kuvattu perinteiseen tapaan kinofilmille.

 

 

Vuosikilpailun parhaat 8.–28.2.2013 Kamera-galleriassa

 

Avajaiset torstaina 7.2.2013 klo 18.00 – TERVETULOA!

 

Keittiö-gallerian puolella Antti Jalon yksityisnäyttely Rauhanturvaajat Libanonissa 2012

 

Kameraseura ry:n Vuosikilpailu on kaikille jäsenille avoin ja järjestetään vuosittain tammikuussa. Kilpailussa on neljä sarjaa, joihin voi osallistua korkeintaan neljällä teoksella. Tänä vuonna kilpailuun osallistui teoksia yhteensä 72 kpl, joista viisi oli sarjoja. Tuomaristona toimivat valokuvaajat Jussi Aalto, Elise-Anette Kokkonen ja Lasse Lecklin.

Tilannekuvia oli mukana 18 kpl.

Tilannekuvasarjan voitti Antti Sorva teoksella ”Karjala takaisin”.

Kunniamaininnan sai Kaarina Manninen teoksella ”Hyvää yötä”.

Luonto- ja ympäristösarjassa oli mukana 20 teosta.

Sarjan voitti Antti Sorva teoksella ”Joella”, joka koostuu kolmesta kuvasta.

Kunniamaininta Ari Laineen teokselle ”Mahti” ja Pekka Nisulan teokselle ”Talvipesät”.

Henkilökuvasarjassa oli mukana 14 teosta.

Sarjan voitti Jussi Jyvälahti teoksella ”Jere ja Cesar”.

Yleisessä sarjassa oli mukana 16 teosta.

Sarjan voitti Timo Vuoriainen teoksella ”Suomi”, joka valittiin myös kilpailun parhaaksi teokseksi.

Kunniamaininnan saivat Jussi Jyvälahden ”Olga ja Volga” sekä Kaarinen Mannisen viidestä kuvasta koostuva sarja.

Paras alle 25 vuotiaan teos oli Antti Jalon ”Viiva”.

 

 

 

Antti Jalo: Rauhanturvaajat Libanonissa 2012

 

Kamera-gallerian pienellä puolella Keittiö-galleriassa 8.–28.2.2013

Avajaiset torstaina 7.2.2013 klo 18.00 – TERVETULOA!

 

Antti Jalo kertoo näyttelystään:

”Toimin puoli vuotta rauhanturvaajana Libanonissa 2012. Osallistuminen kriisinhallintaoperaatioon oli ollut unelmana jo peruskouluajoilta asti. Opin paljon itsestäni ja rauhanturvaajana oleminen oli ennen kaikkea suuri kokemus.

Kuvasin innokkaasti sen mitä työn ohessa pystyin. Näyttely on muodostettu visuaalisesti itseäni miellyttävistä kuvista. Mukana on myös kuvia, jotka kertovat rauhanturvaajana toimimisesta.”

 

The International Evening Presents in Kamera-galleria 11.12.2012-19.1.2013

Vernissage 5.12.2012 at 17.00 – Welcome

 

The International Evening of the Kameraseura invites you to take some time to see how an international group of people living in Finland observes the world around us.

Through the pictures, you may see their backyard – here in Finland or back at home. You will see known places around the world or other places that are not as well known, but perhaps should be. In general these pictures will show how this group of people sees the world around us.

 

Who: The International Evening of the Kameraseura

What: Gallery Exhibition entitled: The International Evening Presents

When: December 11, 2012 through January 19, 2013

On December 5, 2012 the exhibition will start at 17:00

Gallery will be open Tuesday-Friday at 10.00-15.00 and for the members at the Club evenings.

Where: Kameraseura Gallery “Kamera-galleria” located at Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki

Who can see this: Open to the General Public

Cost: Free

The International Evening of the Kameraseura was formed in 2008 by the Kameraseura and the Amatör Fotograf Klubben to give those people who have moved to Finland a chance to share the joys of photography with others like them in a club setting. The language of the club meetings is English. The club members are from over 15 different countries (at our last count).