Studio ja keikkavalot

Kameraseuran uusi studio sijaitsee osoitteessa Tallberginkatu 1 B 4. krs, 00180 Helsinki. Studion oven löydät samalta käytävältä kuin kerhotilankin. Studion koko on n. 100 m² ja korkeus on n. 4 metriä. Tilaan on myös suuri tavarahissi.

Kameraseuran studiota ja sen keikkasettiä voivat käyttää Kameraseura ry:n jäsenet, joille on annettu studion käyttöoikeus. Käyttöoikeuden saamiseksi on suoritettava studion ’ajokortti’, jossa osoitetaan riittävät laitteiden ja varauskäytäntöjen käyttötaidot. Tämän voi saada käymällä Studiokuvauksen perusteet -kurssin tai osallistumalla studion perehdytykseen, joista jälkimmäinen riittää kokeneille studiokuvaajille. Kameraseura järjestää säännöllisesti edellä mainittuja kursseja.

Uusimmat ohjeet löytyvät tältä sivulta, joten luethan studion ohjeet läpi ennen omaa varaustasi.

Ajankohtaista

 • Studion käyttölupaan muutos: Kaapelin uuden studion käyttöön vaaditaan ajokortin uusimista joko studion perehdytyksessä tai studion peruskurssilla alkaen 20.3.2024. Mikäli olet jo käynyt jommalla kummalla kurssilla uudessa studiossa, voit jatkaa varausten tekemistä samaan malliin. Seuraa kuitenkin tarkentuneita ehtoja ja ohjeita.
 • Studion muutettua Kaapelitehtaalle on tärkeää, että jokainen tutustuu hyvin uusiin ohjeisiin sekä sääntöihin, jotka lähetetään varauspyynnön mukana. Sääntöjen noudattamatta jättämisestä saattaa seurata huomautus ja määräaikainen studion käyttökielto.

Hinnat ja maksaminen

Katso ajantasaiset hinnat nettikaupassa, jossa myös maksaminen tapahtuu. Maksa varauksesi ennen kuin menet studiolle.

Varaukset

Tämän sivun alla olevasta kalenterista näet vahvistetut varaukset sekä studioon että keikkasetille.

Kun sopiva ajankohta löytyy, tulee varauspyyntö tehdä sähköpostitse. Varaukset käsitellään 3 arkipäivän sisällä saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Muotoilethan varauspyynnöt aina otsikolla, jossa näkyy nimesi ja varausajankohta  ”Etunimi Sukunimi + pp.kk.vvvv + klo HH-HH”.

Sähköpostiosoite studio (at) kameraseura.fi.

Jos varaus tehdään valokuvaajaryhmälle, tulee kaikkien nimet ilmoittaa varauksen yhteydessä, ja silloin vastuu jakautuu kaikkien varaajien kesken. Kaikilla varaajilla tulee olla oikeus, ”ajokortti”, studiossa kuvaamiseen – samoin kaikkien tulee olla seuran jäseniä. Jäsen ei voi vuokrata tilaa seuran ulkopuolisten henkilöiden käytettäväksi.

Varaaja on vastuussa tilan ja kaluston kunnosta, joten sinulla on tarvittaessa hyvä olla oma vakuutus vahinkotilanteiden varalle.

Peruutukset

Varattu aika on peruttava vähintään 2 vuorokautta (48 h) ennen varausta. Muutoin siitä on maksettava täysi hinta. Tätä aiempien peruutusten osalta mahdollinen jo maksettu studion varausmaksu on voimassa 12 kk maksuhetkestä.

Studion varusteet

Studiossa on useita salamajalustoja, joista yksi on varustettu puomilla. Valon rajaamista varten löytyy molton-kankaita ja V-flatteja, jotka toimivat myös tarvittaessa hyvin taustana. Lisäksi taustaksi löytyy taustakartonkeja harmaan eri sävyissä sekä satunnaisesti myös muun värisiä.

Salamavarusteet

 • 4 kpl Elinchrom ELC 500 -välähdyspäätä
 • 2 kpl Softbox-tasovalo
 • 1 kpl Octabox-tasovalo
 • 1 kpl Strip-tasovalo
 • 1 kpl Ladonovet
 • 2 kpl Heijastinkupuja + hunajakennoja + värikalvoja

Studion yleisohjeet

Päiväkirja ja ongelmatilanteet

Laita studion päiväkirjaan AINA nimesi ja kuvauspäivä sekä mahdollisesti tekemäsi havainnot ja vikailmoitukset studion laitteistosta tai tiloista. Ilmoita kaikista lampun vaihdoista, korjaustoimenpiteistä ja muista ilmoittaa studion ongelmista myös studiovastaavalle päiväkirjan lisäksi, vaikka ongelma saataisiin korjattua omatoimisesti.

Kengät ja ulkovaatteet jätetään studion naulakkoon, joten mukaan kannatta ottaa sisäkengät tai villasukat. Jos taustakartonki on pahasti likaantunut niin, että se vaikeuttaa kuvausta, voidaan kartongista leikata tarvittava määrä pois. Kartongin likautumisen estämiseksi on suositeltavaa levittää muovinen suojakalvo kartongin päälle. Väri ja poistettu metrimäärä merkataan studion päiväkirjaan. Huomioi, että jos kartonkia liataan välinpitämättömästi, niin tästä veloitetaan 15 €/m. Metrimäärä määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kartonkia joudutaan leikkaamaan pois, jotta alasvedettynä taustassa ei näy merkittäviä tahroja tai repeämiä. Maksa korvausmaksu tästä.

Käytön jälkeen studio puhdistetaan lakaisemalla ja keräämällä kaikki roskat roskikseen (pullot ja haiseva jäte mukaan, pihalla on sekajätehuone vastapäätä B-rappua, biojäteastia B-rapusta oikealle). Omaa rekvisiittaa ei saa myöskään jättää studioon, ellei aloita kuvauksia heti seuraavana päivänä ensimmäisenä. Studiovälineet sijoitetaan alkuperäisille paikoilleen, jotta seuraava käyttäjä löytäisi tavarat aina samasta paikasta. Studiojalustat jätetään normaalille kuvauskorkeudelle seinän vierustalle.


Studion keikkavalot

Keikkasetin varusteet

Akkusalamasettiin kuuluvat seuraavat välineet, jotka ovat pakattu vedettävän laukkuun Ball-tasovaloa lukuunottamatta:

 • 2 kpl salamalaite, Jinbei HD400 HSS
 • 4 kpl salamalaitteen akku
 • 2 kpl akkulaturi
 • 2 kpl valaisinjalusta
 • 1 kpl monimerkki-triggeri
 • 1 kpl vetolaukku
 • 1 kpl 60x90cm tasovalo + grid
 • 1 kpl 90cm Octabox-tasovalo + grid
 • 1 kpl 85cm Ball-tasovalo
 • 1 kpl 105cm heijastava sateenvarjo
 • 2 kpl värikalvosetti
 • 1 kpl taustatelinesetti
Studion keikkasettiin kuuluvat tarvikkeet.

Pikaohjeistus

Lainaus

Kun lainaat studion akkusalamasettiä, niin tarkistathan ennen lainausta, että kaikki välineet löytyvät vetolaukusta tai muista valonmuokkaimille tarkoitetuista kantokasseista. Lainan aloittaessasi voit jättää siististi studioon esimerkiksi valonmuokkaimia, joita et tule tarvitsemaan. Kirjoitathan kuitenkin kaikista poikkeamista studion päiväkirjaan. Palauttaessasi laita nämä valonmuokkaimet takaisin vetolaukkuun.

Käyttöönotto

Vetolaukkuun pakattuna valonmuokkaimet ja jalustat päällimmäiseksi. Niiden alta löytyvät salamalaitteet vara-akkuineen. Ohjeet ja triggerin löydät vetolaukun kannen taskusta. Ennen kuvausta kannattaa varmistaa akkujen varaustaso hyvissä ajoin. Itse lataus kestää noin 2,5 tuntia, joten neljän akun lataamiseen kannattaa varata vähintään 5 tuntia. Muista myös ladata triggerin akku ennen kuvauskeikkaa!

Automaattinen valotuksen mittaus toimii kaikkien yleisempien kameramerkkien kanssa TTL-ALL-tilassa (MENU 1). Tällöin triggerissä pitää valita myös oikea valmistaja. Sony-kameroissa käytä triggerin mukana tulevaa adapteria. Muutoin käytä adapteria triggerin suojana säilytyksen aikana. Lisäksi tarkista, että laitteiden käyttämät kanavat ja ryhmät ovat oikeat ja vastaavat toisiaan (MENU 2). Ohjausvaloa ja merkkiääntä saa säädettyä muun muassa salamapäistä MENU 3:sta.

Palautus

Pakkaa välineet laukusta löytyvän ohjeen mukaan niin, etteivät ne pääse liikkumaan kuljetuksen aikana. Salamat ja akut menevät omiin lokeroihinsa, salamajalustat niiden viereen pitkään lokeroon, ja valonmuokkaimet muiden välineiden päälle.

Tasavalojen diffuusiokankaat on hyvä pitää valonmuokkaimien sisällä. Irrotathan kankaat tarroistaan, jotta niihin ei aiheudu ylimääräistä rasitusta purun ja kuljetuksen yhteydessä.

Huomaathan, että salamien akut sekä salamajalustojen alaosat osoittavat vetolaukun renkaita kohden. Tasovaloa 85cm Ball säilytetään vetolaukun ulkopuolella, mutta sen lähietäisyydellä. Ilmoita mahdollisista vioista tai huomioista sähköisesti viimeistään heti palautuksen jälkeen!

Keikkasetin varaaja on henkilökohtaisesti vastuussa laitteista. Mikäli jotain häviää tai hajoaa varauksen aikana, on se varaajan vastuulla.

Keikkasetin haku

Keikkasetin voi hakea studiolta aikaisintaan varauspäivää edeltävänä päivänä kello 16 jälkeen, ja se palautetaan viimeistään varauspäivän jälkeisenä päivänä kello 14 mennessä. Esimerkiksi 3 päivän varauksessa keikkasetin voi hakea aikaisintaan maanantaina kello 16 ja palauttaa perjantaina viimeistään kello 14. Näin pääset tutustumaan, lataamaan ja palauttamaan keikkasetin hyvissä ajoin. Tarkista ennen studiolle menoa, ettei tilassa ole varausta kyseiseen ajankohtaan, jottet mene häiritsemään muita. Tarvittaessa sovi setin siirrosta kerhotilaan tai toimistolle.

Yhteystiedot

Studiovastaavana toimii Teemu Ojala, puh. O41–4546303, studio (at) kameraseura.fi.
Lisätietoja myös Kameraseuran toimistolta sähköpostitse jasenpalvelut (at) kameraseura.fi ja puhelimitse 0400–802 098.

Kalenterissa punaiset tapahtumat ovat studion varauksia (Valkoinen sali) ja siniset keikkasetin varauksia.