Studio ja keikkavalot

Kameraseuran studio sijaitsee osoitteessa Hietalahdenkatu 5 Lh 1, 00180 Helsinki.. Kameraseuran studiota ja sen keikkasettiä voivat käyttää Kameraseura ry:n jäsenet, joille on annettu studion käyttöoikeus.

Käyttöoikeuden saamiseksi on suoritettava studion ’ajokortti’, jossa osoitetaan riittävät laitteiden ja varauskäytäntöjen käyttötaidot. Tämän voi saada käymällä Studiokuvauksen perusteet -kurssin tai osallistumalla studion perehdytykseen. Jälkimmäinen riittää kokeneille studiokuvaajille, jolloin käydään läpi Kameraseuran studiokalusto, käyttöperiaatteet ja turvallisuusasiat. Kameraseura järjestää säännöllisesti edellä mainittuja kursseja.

Uusimmat ohjeet löytyvät tältä sivulta, joten luethan studion ohjeet läpi ennen omaa varaustasi.

Ajankohtaista

 • Studio muuttaa kesä-heinäkuun vaihteessa 2023 uusiin tiloihin Kaapelitehtaalle. Vuokrauksiin tulee lyhyt tauko, joka alkaa 20.6.2023. Keikkasetti on vuokrattavissa normaalisti.
 • Studio odottelee vielä muutamia lisävarusteita! 24/11/2022
 • Uudet salamat kokeiltu Persona-ryhmän kanssa! 14/11/2022

Hinnat ja maksaminen

Katso tämän vuoden hinnat nettikaupassa, jossa myös maksaminen tapahtuu. Käyttämättä jääneestä ajasta ei tule hyvitystä, mikäli sitä ei ole peruttu vähintään 24 h ennen varausajan alkua.

Varaukset

Tämän sivun alla olevasta kalenterista näet vahvistetut varaukset sekä studioon että keikkasetille.

Kun sopiva ajankohta löytyy, tulee varauspyyntö tehdä sähköpostitse. Varaukset käsitellään muutaman päivän sisällä saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Muotoilethan varauspyynnöt aina otsikolla ”Etunimi Sukunimi + pp.kk.vvvv + klo HH-HH”.

Sähköpostiosoite studio (at) kameraseura.fi.

Jos varaus tehdään ryhmälle tulee kaikkien nimet ilmoittaa varauksen yhteydessä, ja silloin vastuu jakautuu kaikkien varaajien kesken. Kaikilla varaajilla tulee olla oikeus, ”ajokortti”, studiossa kuvaamiseen. Jos kaikki ryhmäläiset ovat nuorisojäseniä, saavat he vuokrauksen nuorisohinnalla. Mikäli kaikki ryhmän jäsenet eivät ole nuorisojäseniä veloitetaan normaalivuokra.

Studion varusteet

Suurin osa valaisinjalustoista on pyörien päällä, ja yksi on varustettu puomilla. Studiossa on valon rajaamista varten molton-kankaita ja V-flatteja mustavalkoisena, jotka toimivat myös tarvittaessa hyvin taustana. Lisäksi varusteisiin kuuluu taustakartonkeja harmaan eri sävyissä sekä satunnaisesti myös muun värisiä.

Salamavarusteet

 • 4 kpl Elinchrom ELC 500 -välähdyspäätä
 • 2 kpl Softbox / tasovalo
 • 1 kpl Octabox-tasovalo
 • 1 kpl Strip-tasovalo (toistaiseksi vain Hensel)
 • 1 kpl Beauty dish (toistaiseksi vain Hensel)
 • 1 kpl ladonovet
 • 2 kpl heijastinkupuja + hunajakennoja + värikalvoja

Studion yleisohjeet

Päiväkirja ja ongelmatilanteet

Laita studion päiväkirjaan AINA nimesi ja kuvauspäivä sekä mahdollisesti tekemäsi havainnot ja vikailmoitukset studion laitteistosta tai tiloista. Ilmoita kaikista lampun vaihdoista, korjaustoimenpiteistä ja muista ilmoittaa studion ongelmista myös studiovastaavalle päiväkirjan lisäksi, vaikka ongelma saataisiin korjattua omatoimisesti.

Kengät ja ulkovaatteet jätetään studion naulakkoon, joten mukaan kannatta ottaa sisäkengät tai villasukat. Jos taustakartonki on pahasti likaantunut niin, että se vaikeuttaa kuvausta, voidaan kartongista leikata tarvittava määrä pois. Kartongin likautumisen estämiseksi on suositeltavaa levittää muovinen suojakalvo kartongin päälle. Väri ja poistettu metrimäärä merkataan studion päiväkirjaan. Huomioi, että jos kartonkia liataan välinpitämättömästi, niin tästä veloitetaan 15 €/m. Metrimäärä määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kartonkia joudutaan leikkaamaan pois, jotta alasvedettynä taustassa ei näy merkittäviä tahroja tai repeämiä. Maksa korvausmaksu tästä.

Muut studion varusteet:

 • Puomi- ja muut jalustat: Puomin kanssa kannattaa harrastaa erityisyyttä varovaisuutta, kun jalustan keskikiristintä löysätään. Myös vastapainoa on siirrettävä tarpeen mukaan tasapainon ylläpitämiseksi.
 • Verhot: Studion molton-verhoja voidaan käyttää ja siirtää tarvittaessa. Nostathan verhon ylös ikkulaudalle, jotta tila pysyy lämpimänä. Jos siis laitat verhon patterin eteen kuvausten ajaksi, nostathan sen ylös ikkunalaudalle kuvausten jälkeen.

Käytön jälkeen studio puhdistetaan lakaisemalla ja keräämällä kaikki roskat roskikseen (pullot mukaan). Omaa rekvisiittaa ei saa myöskään jättää studioon, ellei aloita kuvauksia heti seuraavana päivänä ensimmäisenä. Studiovälineet sijoitetaan alkuperäisille paikoilleen, jotta seuraava käyttäjä löytäisi tavarat aina samasta paikasta. Studiojalustat jätetään normaalille kuvauskorkeudelle ikkunan puoleisen seinän vierustaan.


Studion keikkavalot

Keikkasetin varusteet

Akkusalamasettiin kuuluvat seuraavat välineet, jotka ovat pakattu vedettävän laukkuun Ball-tasovaloa lukuunottamatta:

 • 2 kpl salamalaite, Jinbei HD400 HSS
 • 4 kpl salamalaitteen akku
 • 2 kpl akkulaturi
 • 2 kpl valaisinjalusta
 • 1 kpl monimerkki-triggeri
 • 1 kpl vetolaukku
 • 1 kpl 60x90cm tasovalo + grid
 • 1 kpl 90cm Octabox-tasovalo + grid
 • 1 kpl 85cm Ball-tasovalo
 • 1 kpl 105cm heijastava sateenvarjo
 • 2 kpl värikalvosetti
 • 1 kpl taustatelinesetti
Studion keikkasettiin kuuluvat tarvikkeet.

Pikaohjeistus

Lainaus

Kun lainaat studion akkusalamasettiä, niin tarkistathan ennen lainausta, että kaikki välineet löytyvät vetolaukusta tai muista valonmuokkaimille tarkoitetuista kantokasseista. Lainan aloittaessasi voit jättää siististi studioon esimerkiksi valonmuokkaimia, joita et tule tarvitsemaan. Kirjoitathan kuitenkin kaikista poikkeamista studion päiväkirjaan. Palauttaessasi laita nämä valonmuokkaimet takaisin vetolaukkuun.

Käyttöönotto

Vetolaukkuun pakattuna valonmuokkaimet ja jalustat päällimmäiseksi. Niiden alta löytyvät salamalaitteet vara-akkuineen. Ohjeet ja triggerin löydät vetolaukun kannen taskusta. Ennen kuvausta kannattaa varmistaa akkujen varaustaso hyvissä ajoin. Itse lataus kestää noin 2,5 tuntia, joten neljän akun lataamiseen kannattaa varata vähintään 5 tuntia. Muista myös ladata triggerin akku ennen kuvauskeikkaa!

Automaattinen valotuksen mittaus toimii kaikkien yleisempien kameramerkkien kanssa TTL-ALL-tilassa (MENU 1). Tällöin triggerissä pitää valita myös oikea valmistaja. Sony-kameroissa käytä triggerin mukana tulevaa adapteria. Muutoin käytä adapteria triggerin suojana säilytyksen aikana. Lisäksi tarkista, että laitteiden käyttämät kanavat ja ryhmät ovat oikeat ja vastaavat toisiaan (MENU 2). Ohjausvaloa ja merkkiääntä saa säädettyä muun muassa salamapäistä MENU 3:sta. Jos haluat käyttää Jinbein puhelinsovellusta, muista laittaa triggeristä Bluetooth päälle.

Palautus

Pakkaa välineet vetolaukkuun alla oheisen kuvan mukaisesti, niin etteivät välineet pääse liikkumaan kuljetuksen aikana. Salamat ja akut menevät omiin lokeroihinsa, salamajalustat niiden viereen pitkään lokeroon, ja valonmuokkaimet muiden välineiden päälle.

Tasavalojen diffuusiokankaat on hyvä pitää valonmuokkaimien sisällä, jottei ne likaannu. Irrotathan kankaat tosin tarroista, jotta niihin ei aiheudu ylimääräistä rasitusta purun ja kuljetuksen yhteydessä. Ethän yritä laittaa väkisin vetoketjua kiinni, avusta toisella kädellä!

Huomaathan, että salamien akut sekä salamajalustojen alaosat osoittavat vetolaukun renkaita kohden. Tasovaloa 85cm Ball säilytetään vetolaukun ulkopuolella, mutta sen lähietäisyydellä. Ilmoita mahdollisista vioista tai huomioista sähköisesti viimeistään heti palautuksen jälkeen!

Keikkasetin varaaja on henkilökohtaisesti vastuussa laitteista. Mikäli jotain häviää tai hajoaa varauksen aikana, on se varaajan vastuulla.

Keikkasetin haku

Keikkasetin voi hakea aikaisintaan studiolta varauspäivää edeltävänä päivänä kello 16 jälkeen, ja se palautetaan viimeistään varauspäivän jälkeisenä päivänä kello 14 mennessä. Esimerkiksi 3 päivän varauksessa keikkasetin voi hakea aikaisintaan maanantaina kello 16 ja palauttaa perjantaina viimeistään kello 14. Näin pääset tutustumaan, lataamaan ja palauttamaan keikkasetin hyvissä ajoin.

Yhteystiedot

Studiovastaavana toimii Teemu Ojala, puh. O41–4546303, studio (at) kameraseura.fi.
Lisätietoja myös Kameraseuran toimistolta sähköpostitse jasenpalvelut (at) kameraseura.fi ja puhelimitse 0400–802 098.

HUOM! Kesä-heinäkuun vaihteessa 2023 studio muuttaa uusiin tiloihin, jolloin vuokrauksiin tulee pieni tauko.

Kalenterissa punaiset tapahtumat ovat studion varauksia, ja siniset tapahtumat ovat keikkasetin varauksia.