Studio ja keikkavalot

Kameraseuran studio sijaitsee osoitteessa Hietalahdenkatu 5 Lh 1, 00180 Helsinki, aivan talon kulman takana Eerikinkadun tiloista.

Kameraseuran studiota ja sen keikkasettiä voivat käyttää Kameraseura ry:n jäsenet, joille on annettu studion käyttöoikeus.

Käyttöoikeuden saamiseksi on suoritettava studion ’ajokortti’, jossa osoitetaan riittävät laitteiden ja varauskäytäntöjen käyttötaidot. Tämän voi saada käymällä Studiokuvauksen perusteet tai Kameraseuran studion perehdytys -kurssin. Jälkimmäinen riittää kokeneille studiokuvaajille, jolloin käydään läpi Kameraseuran studiokalusto, käyttöperiaatteet ja turvallisuusasiat. Kameraseura järjestää säännöllisesti edellä mainittuja kursseja. Joulukuussa on perehdytys torstaina 5.12. ja Studiokuvauksen perusteet -kurssi 13. ja 15.12.2019.

Uusimmat ohjeet löytyvät tältä sivulta, joten luethan studion ohjeet läpi ennen omaa varaustasi.

Hinnat ja maksaminen

 • Studion käyttömaksu: 10 €/h, nuoret (alle 24v) 5 €/h.
 • Keikkavalojen vuokramaksu: vuorokausi 20 €, viikonloppu 50 €, viikko 100 €.

Maksut tehdään etukäteen nettikaupassa. Käyttämättä jääneestä ajasta ei tule hyvitystä, mikäli sitä ei ole peruttu vähintään 24h ennen varausajan alkua.

Varaukset

Tämän sivun alla olevasta kalenterista näet vahvistetut varaukset sekä studioon että keikkasetille.

Kun sopiva ajankohta löytyy, tulee varauspyyntö tehdä sähköpostitse.  Varaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Sähköposteja käydään läpi lähes päivittäin, mutta varauspyynnöt olisi hyvä lähettää mahdollisimman ajoissa. Varausvahvistuslähetetään normaalisti muutaman päivän sisälläsähköpostitse. Lähetäthän myös jokaista varausta kohden uuden sähköpostin niiden hallinnoimisen helpottamiseksi otsikolla ”Etunimi Sukunimi + pp.kk.vvvv + klo HH-HH”. Heinäkuussa yhdistyksen tilat ovat suljettuja, joten varauksiakaan ei voi tehdä silloin.

Sähköpostiosoite studio (at) kameraseura.fi.

Jos varaus tehdään ryhmälle tulee kaikkien nimet ilmoittaa varauksen yhteydessä, ja silloin vastuu jakautuu kaikkien varaajien kesken. Kaikilla varaajilla tulee olla oikeus, ”ajokortti”, studiossa kuvaamiseen. Jos kaikki ryhmäläiset ovat nuorisojäseniä, saavat he vuokrauksen nuorisohinnalla. Mikäli kaikki ryhmän jäsenet eivät ole nuorisojäseniä veloitetaan normaalivuokra.

Studion avaimet

Avaimen studioon ja keikkasetin hakemiseksi voi noutaa maksun jälkeen Kameraseuran toimistolta (Kamera-lehden toimituksesta) osoitteesta Pakkamestarinkatu 1 arkisin ti–to klo 12.00–15.00 tai erikseen sovittuna aikana. Muistathan myös palauttaa avaimet käytön jälkeen toimistolle asiakaspalveluaikoina.

Studion varusteet

Suurin osa valaisinjalustoista on pyörien päällä, joista yksi on varustettu puomilla. Studiossa on valon rajaamista varten molton-kankaita ja V-flatteja mustavalkoisena, jotka toimivat myös tarvittaessa hyvin taustana. Lisäksi varusteihin kuuluu taustakartonkeja harmaan eri sävyissä sekä satunnaisesti myös muun värisiä.

Ajankohtaista

 • Suoja-alusta taustakartongin päälle hankittu 03/2019/
 • Kaikki studiosalamat jälleen kunnossa 11/2018
 • 2 kpl Henselin välähdyspäätä on huollossa toistaiseksi, varalla toimii matkasetin salamat.
  10/2018
 • Uusia taustakartonkeja hankittu harmaan sävyissä 10/2018.
 • 3 kpl uusia valonmuokkaimia Henseleille 4/2018

Salamavarusteet

 • 4 kpl Hensel Integra Mini 300 Monolight -välähdyspäätä
 • 2 kpl Softbox / tasovalo
 • 1 kpl Octabox-tasovalo
 • 1 kpl Strip-tasovalo
 • 1 kpl Beauty dish
 • 1 kpl Ladonovet
 • 2 kpl heijastinkupuja + hunajakennoja + värigeelejä

Studion yleisohjeet

Päiväkirja ja ongelmatilanteet

Laita studion päiväkirjaan AINA nimesi ja kuvauspäivä sekä mahdollisesti tekemäsi havainnot ja vikailmoitukset studion laitteistosta tai tiloista. Ilmoita kaikista lampun vaihdoista, korjaustoimenpiteistä ja muista ilmoittaa studion ongelmista myös studiovastaavalle päiväkirjan lisäksi, vaikka ongelma saataisiin korjattua omatoimisesti.

Kengät ja ulkovaatteet jätetään studion naulakkoon, joten mukaan kannatta ottaa sisäkengät tai villasukat. Ohjeistus koskee sekä kuvattavaa että kuvaajaa. Jos kuvaustilanne vaatii kuitenkin kenkien käyttöä, tulee kengänpohjat suojata teippaamalla tai käyttämällä kengänsuojia.

Taustakartonki nostetaan tai lasketaan varovasti käyttämättä voimaa, jotta kartonkiteline ja kartonki eivät rikkoutuisi. Lakaisethan myös lattian ennen kartongin laskemista. Jos kartonki on pahasti likaantunut niin, että se vaikeuttaa kuvausta, voidaan kartongista leikata tarvittava määrä pois. Kartongin likautumisen estämiseksi on suositeltavaa levittää muovinen suojakalvo kartongin päälle. Väri ja poistettu metrimäärä merkataan studion päiväkirjaan. Huomioi, että jos kartonkia liataan välinpitämättömästi, niin tästä voidaan veloittaa 5 €/m. Metrimäärä määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kartonkia joudutaan leikkaamaan pois, jotta alasvedettynä taustassa ei näy merkittäviä tahroja tai repeämiä.

Salamat laukaistaan radio-ohjauksen avulla. Kameran päälle sijoitettava pattereilla toimiva lähetin palautetaan käytön jälkeen aina samaan paikkaan puomijalustaan riippumaan. Samanlainen vastaanotin kiinnitetään yhteen käytetyistä salamoista. Varavastaanottimena toimii virtajohdon ja studiopään välissä toimiva yksikkö sekä täsmäysjohto. Varapattereita ja laukaisinvälineitä löytyy metallikaapista.

Muut studion varusteet:

 • Puomi- ja muut jalustat: Puomin kanssa kannattaa harrastaa erityisyyttä varovaisuutta, kun jalustan keskikiristintä löysätään. Myös vastapainoa on siirrettävä tarpeen mukaan tasapainon ylläpitämiseksi.
 • Verhot: Studion molton-verhoja voidaan käyttää ja siirtää tarvittaessa. Nostathan verhon ylös ikkulaudalle, jotta tila pysyy lämpimänä. Jos siis laitat verhon patterin eteen kuvausten ajaksi, nostathan sen ylös ikkunalaudalle kuvausten jälkeen.

Käytön jälkeen studio puhdistetaan lakaisemalla ja keräämällä kaikki roskat roskikseen (pullot mukaan). Omaa rekvisiittaa ei saa jättää studioon pienuuden takia. Studiovälineet sijoitetaan alkuperäisille paikoilleen, jotta seuraava käyttäjä löytäisi tavarat aina samasta paikasta. Studiojalustat laitetaan seinien viereen varsi ala-asennossa.

Avaimet palautetaan toimistolle asiakaspalveluaikoina ti-to klo 12-15 heti käytön jälkeen.


Studion keikkavalojen varaus

Varaus tehdään sähköpostitse kuten studionkin. Keikkasetin varaaja on henkilökohtaisesti vastuussa laitteista. Mikäli jotain häviää tai hajoaa varauksen aikana, on se varaajan vastuulla.

Keikkasetin varusteet

Keikkasettiin kuuluvat seuraavat välineet, jotka ovat pakattu kätevästi yhteen matkasalkkuun:

 • 3 kpl Multiblitz-välähdyspäätä
 • 3 kpl salamajalustaa
 • 2 kpl radiolähetinvastaanotinta
 • 2 kpl heijastavaa sateenvarjoa
 • 1 kpl läpiammuttava sateenvarjo
 • 1 kpl iso heijastinkupu
 • 2 kpl hunajakenno
 • 1 kpl diffuuseri heijastinkupuun
 • 1 kpl snoot-heijastin

Keikkasetin haku ja palautus

Keikkasetti haetaan ja palautetaan Kameraseuran studiotiloihin, jonka avain noudetaan Kameraseuran toimistolta (Kamera-lehden toimituksesta) osoitteesta Pakkamestarinkatu 1 arkisin ti–to klo 12.00–15.00 tai erikseen sovittuna aikana.

Yhteystiedot

Studiovastaavana toimii Teemu Ojala, puh. O41-4546303, studio (at) kameraseura.fi.
Lisätietoja myös Kameraseuran toimistolta sähköpostitse jasenpalvelut (at) kameraseura.fi ja puhelimitse 0400-802 098 ti–to klo 12.00–15.00.

Kalenterissa punaiset tapahtumat ovat studion varauksia, ja siniset tapahtumat ovat keikkasetin varauksia.