Valokuvanäyttely Matkamuistoja 3. – 30.1.2023

Miten syntyi ”Matkamuistoja” näyttely

Yli tuhat diaa pölyttymässä kaapissa. Pitäisi varmaan skannata ne joskus, mutta koskahan ehtisi… Lienee tuttu pohdiskelu usealle kuvaajakollegalle.  Ensimmäisen kerran ryhdyin toimeen vuonna 2017, mutta homma vei aikaa ja innostus lopahti muutaman skannauskerran jälkeen. Hidasta on, totesin. Vuonna 2022 päätin yrittää uudestaan. Suurin osa kuvista oli reissukuvia Euroopasta ja Aasiasta ja niitä tutkiessani aloin vähitellen innostua. Maailma on muuttunut kuvien ottamisen jälkeen. Valtioita kadonnut kartalta tai nimet vaihtuneet, elintaso noussut, ilmapiiri ja arvot vaihtuneet. Kuvien arvo alkoi nousta silmissäni. Ei niiden taiteellisen arvon, vaan niihin tallentuneen ajankuvan takia. Hiukan haikeana totesin myös, että kovin vähän olen vuosien mittaan oppinut. Nuorena oli rohkeutta ja valmiutta lähestyä ihmisiä, ei murehtinut jatkuvasti kuvaamisen etiikkaa ja yksityisyyden suojaa. Ihmiset myös suhtautuivat kuvaamiseen rennommin. Varsinkin joissakin Aasian maissa ihmiset olivat kuvaamisesta lähes imarreltuja ja saivat toki sitten aikanaan potrettinsa postissa.  Paljon uutta ja kiinnostavaa tuli vastaan ja kokemusten tuoreus korvasi vaatimattoman kaluston ja tietämättömyyden sommittelusäännöistä. Muutamat ankeat tilanteet jätin kuvaamatta ja ne tallentuivat muistiin ilmankin kameraa.

Syntyi ajatus näyttelystä, miksipä ei. Dead linen takia projekti olisi vietävä ainakin johonkin välietappiin saakka ja samalla voisin innostaa muitakin tutkimaan vanhoja otoksiaan ”nyt eikä sitku”. Jotta kokonaisuus ei hajoaisi liikaa rajasin printattavat kuvat vuonna 1987 Kiinasta otettuihin. Sama reissu jatkui vielä Intiaan, Nepaliin ja Pakistaniin. ”Kill your darlings” tuotti tuskaa, joten päätin koota osasta loppureissun kuvista ”Reppureissu” av esityksen. Eurooppa saa jäädä odottamaan vuoroaan.

Kuvien läpikäynti oli työlästä ja skannaus hidasta. Homman voi varmasti toteuttaa monella tapaa, mutta itse päädyin kuvaamaan diat ensin kännykällä pienen valolähteen avulla, mikä sujui siedettävän nopeasti. Valikoidut diat skannasin Oodin mediatyöasemalla 3200 dpi tarkkuudella, jolloin 12 kuvan skannaus kesti noin 15min. Kuvakorjailua tein tarvittaessa sekä skannausvaiheessa että jälkikäteen.

Matkamuistoja näyttely on esillä Kamera-galleriassa 3.1.-30.1.2022. Avajaiset 3.1.2023 klo 18-21 ja illan aikana av-esitys. Jos joku aiheesta kiinnostunut ei pääse avajaisiin, niin pidän näyttelyä auki myös su 15.1.2023 klo 17-19 tai sovitusti (ota yhteyttä tiina.pohjanpelto@kolumbus.fi).

Helsingissä 19.12.2022

Tiina Pohjanpelto

Tapahtumatiedot
Alkaa: 03.01.2023 - 18:00
Loppuu: 30.01.2023 - 20:00

Tapahtumapaikka
Kamera-galleria
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 B, 4. krs
00180 Helsinki