Digityötilat

Digityötila on muuttanut Kaapelitehtaalle kokoustilamme yhteyteen. Toinen digityötila on rakentumassa Kellari 36:een

Digityötilojen käytettävyys lähiaikoina on muutostöistä johtuen epävarmaa. Tiedustele muutosten ajantasaisesta tilanteesta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen digihuone(AT)kameraseura.fi. Päivitämme myös tänne sivulle tietoa aina kun ehdimme.

Oleellinen muutos on se, että Kaapelitehtaan digityötilassa ei ole laadukkaita skannauslaitteita. Skannerit siirtyivät Kellari 36:n (pimiö) kokoustilan yhteyteen rakentuvaan toiseen digityötilaan. Kellari 36:ssa on jatkossa käytettävissä myös Canonin laadukas valokuvatulostin (tulostus A2-kokooon asti).

Kalenterivaraukset molempiin digityöpisteisiin tehdään sähköpostilla osoitteeseen digihuone(AT)kameraseura.fi. Samalla saat tarvittaessa tuoretta tietoa digityöpisteiden muutosten tilanteesta.

Molempien digityötilojen kalenterit ovat samalla kokoustilojen varauskalentereita.

Kaapelitehtaan kokoustilan varauskalenteri:

Kellari 36 eli pimiön kokoustilan varauskalenteri. Tähän kalenteriin merkitään myös digityötilan varaukset:


Alla olevat tiedot tulevat päivittymään!

 

Digityöhuone sijaitsee Kameraseuran toimitilojen yhteydessä Kaapelitehtaalla ja Kellari 36:ssa ja on kaikkien Kameraseura ry:n jäsenten käytettävissä.

Uusi jäsen: voit vuokrata tilaa, kun jäsenmaksusi on maksettu. Ellet ole vielä jäsen, liity jäseneksi täällä.

Digityöhuoneen käyttö edellyttää laitteiden hallintaa, paikalla ei ole henkilökuntaa ohjausta varten. Kameraseura järjestää tulostamiseen ja kuvankäsittelyyn liittyviä kursseja. Kursseista lisätietoja täältä koulutus. Tekniikkaillan ohjelmassa on toisinaan laitteiston hallintaan ja tulostamiseen liittyviä tietoiskuja.

Digityöhuoneen varaustilanteen voit tarkistaa varauskalenterista.

Huomioithan digityötilassa työskennellessäsi kokoustilassa mahdollisesti samaan aikaan tapahtuvat koulutukset tai kerhoillat, jotka käyttävät samaa pöytätilaa. Varsinkin kuvaleikkurin ja filmiskannerin ääni saattaa häiritä, mutta myös tulostimen ääni kuuluu gallerian puolelle. Myös digityöhuoneen valo voi joissain tapauksissa häiritä kokoushuoneessa esitettäviä kuvaesityksiä. Keskustele etukäteen kouluttajan tai kerhoillan vetäjän kanssa asiasta. Etusija on aina kerhoilloilla ja koulutuksilla.

Digityöhuoneen varustus

Alla mainittujen tietokoneiden ja lisälaitteiden lisäksi digityöhuoneessa on:

 • Paperileikkuri
 • Kuvien leikkuualusta ja metalliviivain (veitset sijaitsevat kaapissa)
 • Paspis- eli passepartout- eli kehyspahvileikkuri – Katso opastusvideo
 • Valaisimissa on päivänvalolamput (kohtuullisen hyvä mutta ei täydellinen valon spektri, CRI > 80).

Laitteet

Huom. tietokonesiin kytkettyjen laitteiden kytkentä tulee tarkistaa ennen käyttöä. Tulostimet on kytketty oletusarvoisesti USB-johdolla Windows PC:hen.

Käyttöohjeet ovat luettavissa myös Digityöhuoneen PC:n Windows-työpöydällä olevan Ohjeita-kansion alla.

PC (Windows 10)

 • Polttava DVD-/CD-asema
 • USB-portteja
 • Muistikortinlukija (CF eli CompactFlash-portti on rikkoutunut)

Ohjelmia

 • Adobe CC Photography plan (Valokuvajäsenyys) -työkalut Photoshop, Lightroom Classic ja Bridge (aina uusimmat versiot ohjelmista)
  • Adobe CC Valokuvajäsenyys on myös Gallerian koneessa. Jos tarvitset muissa Kameraseuran koneissa:
  • käytä joko omia Adobe-tunnuksiasi,
  • tai ota etukäteen yhteyttä dgityöhuoneen tukeen lisenssin siirtämiseksi tilapäisesti muuhun koneeseen mikrotuki (at) kameraseura.fi.
 • Adobe Photoshop Elements 15
 • Qimage Ultimate-tulostusohjelma (linkki käyttöohjeeseenlinkki video-ohjeisiin)
 • VueScan-skannausohjelma (linkki käyttöohjeeseen ja linkki tukisivulle) – käyttöliittymän kielen voi valita, mutta englanninkielinen on parempi kuin suomenkielinen
 • Videoiden editointiin joko DaVinci Resolve tai Pinnacle Studio -ohjelmat – ovat myös Gallerian koneessa
 • Libre Office on vastaava kuin Microsoft Office ja sillä voi muokata mm. Word. Excel ja Powerpoint -tiedostoja. Aivan kaikki ominaisuudet eivät ole vastaavia tai täysin yhteensopivia kuin MS Officessa.

Liitetyt laitteet

 • Epson SC-P800 -pigmenttiväritulostin valokuvien tulostamiseen (linkki käyttöohjeeseen). Epson SC-P800 max tulosteiden koko A2, myös rullapaperin tulostusmahdollisuus.
 • Epson ET-4750 tulostin A4-kokoisten dokumenttien tulostamiseen (linkki käyttöohjeeseen). ET-4750-laitteella voi myös skannata ja kopioida dokumentteja.
 • Epson Perfection V750 Pro -tasoskanneri (linkki käyttöohjeeseen – huom. suositellaan skannaamiseen Vuescan-ohjelmaa). V750-skannerilla voidaan skannata valokuvavedosten/-tulosteiden lisäksi laadukkaasti myös negatiiveja ja dioja, myös isokokoisia.
 • Kaksi näyttöä, joista isompi Eizo on värikalibroitu (huom. näyttöjen virtakytkimet ovat hieman piilossa). Näytöt on asetettu ns. jatkettu työpöytä -asetuksilla.
  • HUOM. älä muuta harkitsemattomasti näyttöasetuksia.

Apple iMac 5.1 (macOS 10.6)

 • Vanha ja vaatimaton, mutta toimii mm. filmiskannerin käytön yhteydessä
 • Polttava DVD-/CD-asema
 • USB-portteja, mm. muistitikkua varten
 • käytettävä erillistä muistikortinlukijaa (usein Gallerian koneen luona)

Ohjelmia

 • Lightroom 4
 • Photoshop CS6
 • MS Office -paketti (vanha – Word, Excel, PowerPoint)
 • VueScan-skannausohjelma (linkki käyttöohjeeseen)

Liitetyt laitteet

Muita tietoja

Hinnat ja maksaminen

Pigmenttitulosteiden värinkäyttömaksut Epson SC-P800 -tulostimella maksetaan nettikaupassa, josta voit tarkistaa tämän vuoden hinnat.

Jos kuvan koko on muu kuin myynnissä on, esimerkiksi A3+ niin käytä A3:n hintaa, tai jos käytät rullapaperia niin käytä tarvittaessa em. ”monikertoja” (esim. maksa 3 kpl A2-kokoisen hinta, jos kuvan pinta-ala on sen suuruinen).

Jokainen käyttää omaa tulostuspaperia.

Myös epäonnistuneet tulosteet tulee maksaa, ellei epäonnistuminen johdu laiteviasta.

Muista merkitä tulosteet vihkoon.

Dokumenttitulostimen A4-kokoisia tulosteista ei tarvitse maksaa.

Digityöhuoneen varaus

Kalenteri ks. alla. Varauspyyntö tulee tehdä sähköpostitse ja siitä tulee ilmetä toivottu päivä ja varauksen alkamis- sekä päättymisajankohdat, ja varaajan yhteystiedot. Varaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Sähköpostit käydään läpi pääasiassa arkisin, joten varauspyyntö tulee tehdä ajoissa. Kun varaus on tehty kalenteriin, tulee siitä sähköpostitse vahvistus.

Sähköpostiosoite digihuone (at) kameraseura.fi.

Digityöhuoneen avaimet

Avaimen kerhotilaan ja digityöhuoneeseen saa avainsäilöstä, johon ohjeet toimitetaan varausvahvistuksen yhteydessä.

Valokuvien tulostamisesta

Käsittele tulostinta hellästi ja ohjeiden mukaisesti.

Valokuvien tulostamisen pigmenttiväritulostimella voi tehdä usealla eri ohjelmalla, mutta digityöhuoneella parhaiten tuettua se on Adobe Lightroom-ohjelmalla. Katso värihallitun tulostamisen käyttöohjeistus Lightroomia käyttäen täältä Youtube-videolta, joka toivottavasti auttaa, vaikka onkin vanhan tulostimen mukaan tehty.

Muita vaihtoehtoisia tulostusohjelmia ovat Qimage Ultimate (on myös hyvä vaihtoehto), Phtoshop ja Photoshop Elements.

PC:lle on asennettu valmiiksi suuri joukko erilaisia tulostin-paperiyhdistelmien väriprofiileita (niiden paperinvalmistajien antamat nimet voivat olla hieman kryptisiä, tarkista paperivalmistajan ohjeista). Profiileita löytyy mm. Epson-, Ilford-, Canson ja Hahnemuehle-papereille, ei välttämättä kuitenkaan kaikille paperilaaduille. Mikäli et löydä oikeaa väriprofiilia, lataa se / ne paperinvalmistajan nettisivuilta ohjeineen ja asenna ”kaksoisklikkaamalla” profiilia (.icc -päätteistä tiedostoa; toimii normaalin käyttäjän oikeuksilla Windowsissa). Huomaa, että esimerkiksi Canon-papereiden tulostusprofiileita ei todennäköisesti löydy Epson-tulostimelle.

LUE paperikohtaiset tulostusohjeet ja toimi niiden mukaisesti. Valmiiksi koneelle asennettujen joidenkin papereiden tulostusohjeet voivat löytyä PC:n työpöydän asianomaisesta alikansiosta.

Kaikkein helpointa valokuvien tulostamisen aloittaminen on Epsonin omilla tulostuspapereilla.

Osallistu tulostuskursseille ja opettele käyttämäsi tulostusohjelman käyttöä. Esimerkiksi Youtubesta löytyy lukuisia selkeitä (ja toisenlaisiakin) opastusvideoita värihallituun tulostamiseen.

Maksa tulosteet, myös mahdollisesti epäonnistuneiden kokielujesi tulokset.

Mikäli värit tulosteissa ovat pielessä kaikkein todennäköisimmin vika on tulostinohjelman tai -ajurin asetuksissa – tarkista ne huolella. Lähtökohta on tietysti se, että käyttämäsi näyttö on värikalibroitu sekä ainakin kohtuullisen laadukas. Digityöhuoneen PC:n Eizo-näyttö on kalibroitu. Jos tulosteet vaikuttavat selkeästi liian tumilta, se voi olla merkki liian kirkkaalle säädetystä näytöstä omassa tietokoneessasi, koska siihen tummuutta vertaat. Lightroomissa voi tehdä (pikaisena ensiapuna) pientä kirkkauden ja kontrastin säätöä tulostusvaiheessa. Mikäli tulosteisiin tulee raitoja tai muuta vastaavaa ”epämääräistä” virhettä, ota yhteyttä mikrotukeen, mutta tee ensin suutintesti ja tarvittaessa puhdistus.

Lisätietoja

Lisätietoja digityöhuoneen varustuksesta ja käytöstä sekä ongelmailmoitukset sähköpostitse osoitteeseen mikrotuki (at) kameraseura.fi.

Joitain laitteiden ja ohjelmien käyttöohjeita on koottu Windows PC:n työpöydän asianomaiseen kansioon. Etsi tarvittaessa netistä lisää ohjeita.