Digityötilat

Digityötila on Kaapelitehtaalla kokoustilamme yhteydessä. Toinen digityötila on käytettävissä Kellari 36:ssa

Digityötilojen käyttö edellyttää Kameraseuran jäsenyyttä. Tiedustele digityötilojen ajantasaisesta tilanteesta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen digihuone(AT)kameraseura.fi. Tilojen varauspyyntöjen yhteydessä pyrimme myös kertomaan oleelliset asiat. Viesteihin vastataan noin 3 arkipäivän kuluessa, joten teethän tiedustelut/varaukset ajoissa.

Oleellinen muutos on se, että Kaapelitehtaan digityötilassa ei ole laadukkaita skannauslaitteita. Skannerit siirtyivät Kellari 36:n (pimiö) kokoustilan yhteyteen rakentuvaan toiseen digityötilaan. Kellari 36:ssa on jatkossa käytettävissä myös Canonin laadukas valokuvatulostin PRO-1000 (tulostus A2-kokooon asti).

Kalenterivaraukset molempiin digityötiloihin tehdään sähköpostilla osoitteeseen digihuone(AT)kameraseura.fi. Samalla saat tarvittaessa tuoretta tietoa digityötilojen muutosten tilanteesta.

Molempien digityötilojen kalenterit ovat samalla kokoustilojen varauskalentereita. Huomioithan, ettei digityötilaa ole mahdollista käyttää kerhoiltojen ja koulutusten aikana.

Kaapelitehtaan kokoustilan varauskalenteri

Tähän kalenteriin merkitään myös digityöpisteen varaukset:

Kellari 36 eli ns. pimiön kokoustilan varauskalenteri.

Tähän kalenteriin merkitään myös digityöpisteen varaukset:


Digityötilat sijaitsevat Kameraseuran toimitilojen yhteydessä Kaapelitehtaalla ja Kellari 36:ssa ja on ainoastaan Kameraseura ry:n jäsenten käytettävissä.

Uusi jäsen: voit varata tilaa, kun jäsenmaksusi on maksettu ja sinut on hyväksytty jäseneksi. Ellet ole vielä jäsen, liity jäseneksi täällä.

Digityötilan käyttö edellyttää laitteiden ja ohjelmien hallintaa, paikalla ei ole henkilökuntaa ohjausta varten. Kameraseura järjestää tulostamiseen ja kuvankäsittelyyn liittyviä kursseja. Kursseista lisätietoja täältä koulutus. Tekniikkaillan ohjelmassa on toisinaan laitteiston hallintaan ja tulostamiseen liittyviä tietoiskuja. Voit tiedustella perehdyttämisestä myös sähköpostilla digihuone(at)kameraseura.fi.

Laitteet ja ohjelmat

Huom. tietokoneisiin kytkettyjen laitteiden kytkentä tulee tarkistaa ennen käyttöä. Tulostimet on kytketty oletusarvoisesti USB-johdolla tietokoneisiin.

Käyttöohjeet ovat luettavissa myös tietokoneiden työpöydällä olevan Ohjeita-kansion alla. (HUOM. tämä työ on kesken.)

Kaapelitehtaan digityöpiste (kokoustilassa)

Digityöpisteen varustus

Alla mainittujen tietokoneiden ja lisälaitteiden lisäksi digityötilassa on:

 • Paperileikkuri
 • Dataprojektori Panasonic, 1920 px * 1080 px reoluutio.
  • Projektori kytketty HDMI-johdolla.
  • Projektorissa on Chromecast, mutta kyseinen portti ei nyt toimi.

Digityöpisteeseen hankitaan valaisin varustettuna päivänvälolampulla.

Pöytätietokone PC (Windows 10)

 • USB-portteja
 • Muistikortinlukija
 • Kaksi näyttöä, toinen päänäyttö laadukas 3840*2160 resoluution, toinen 1920*1080
 • Näytöt asetettu ns. jatkettuna työpöytänä
 • Näytöt kalibroidaan aika ajoin, mutta kuvan kirkkaussäätöä ei voida lukita.

Ohjelmia

 • Adobe CC Photography plan (Valokuvajäsenyys) -työkalut Photoshop, Lightroom ja Lightroom Classic sekä Bridge (aina uusimmat versiot ohjelmista)
  • Toinen Adobe CC -lisenssi on varattu Kellari 36:n digityöpisteelle
 • Jos tarvitset Adobe-lisenssejä muissa Kameraseuran koneissa:
  • käytä joko omia Adobe-tunnuksiasi (jolloin kirjaudu ulos koneelta poisutessasi)
  • tai ota etukäteen yhteyttä dgityöpisteen tukeen lisenssin siirtämiseksi tilapäisesti muuhun koneeseen mikrotuki (at) kameraseura.fi.
 • Adobe Photoshop Elements 2023
 • VueScan-skannausohjelma (linkki käyttöohjeeseen ja linkki tukisivulle) – käyttöliittymän kielen voi asetuksista valita, mutta englanninkielinen on parempi kuin suomenkielinen
 • Libre Office on vastaava kuin Microsoft Office ja sillä voi muokata mm. Word. Excel ja Powerpoint -tiedostoja. Aivan kaikki ominaisuudet eivät ole vastaavia tai täysin yhteensopivia kuin MS Officessa.

Kannettava tietokone (Windows 11)

 • Tämä tietokone on lähinnä tarkoitettu esitysten näyttämiseen dataprojektorin kautta.

Liitetyt laitteet

 • Epson SC-P800 -pigmenttiväritulostin valokuvien tulostamiseen (linkki käyttöohjeeseen). Epson SC-P800 max tulosteiden koko A2, myös rullapaperin tulostusmahdollisuus.
 • Epson ET-4750 tulostin A4-kokoisten dokumenttien tulostamiseen (linkki käyttöohjeeseen). ET-4750-laitteella voi myös skannata ja kopioida dokumentteja.
 • Hybridikokousten ja webinaarien pitämistä varten AV-laitteisto (tarkennetaan kokoonpanoa tänne myöhemmin).

Kellari 36 digityöpiste (pimiön kokoustilassa)


Tätä ympäristöä kehitetään ja modernisoidaan hieman vuoden 2023 lopulla ja ensi vuoden alussa!

Kellari 36 digityöpisteestä tilanne nyt 18.12.2023:
Uusin vanha iMac (isoin) on käyttökelpoinen tulostamiseen ja skannaamiseen. Käyttöjärjestelmänä on toistaiseksi ainoastaan MacOS.
VueScan on tuore ja Epson Scan on käytettävissä. Photoshop Elements 15 asennettu ja on hyvinkin käyttökelpoinen. Adobe Lightroom 6 asennettu ja toimii.
Jos käyttää Adoben ohjelmia tai Vuescania skannaamiseen, niin ei juuri ole väliä mikä on käyttöjärjestelmä. Pitää vain osata käynnistää kone (virtanappi koneen takana vasemmalla, salasanaa ei tarvita).

Yksi oleellinen huomattava asia on se, että kaikki USB-portit itse iMacin takana taitavat olla käytössä. Muistitikun tms. voi kytkeä näppäimistön vasemmassa laidassa olevaan porttiin. USB-hubi voidaan lisätä.

IMaciin on kytketty Canon PRO-1000 -tulostin ja se toimii ok. Samoin molemmat skannerit kytketty iMaciin.

Jatkossa tehtävää:
Päivitetään MacOS uusimmaksi mahdolliseksi.
Em. päivityksen jälkeen voidaan asentaa Adobe CC valokuvajäsenyyden sovellukset, eli niistä keskeisinä Photoshop ja Lightroom Classic.
Mahdollisesti asennetaan iMaciin vähän lisää muistia ja asennetaan dual bootilla Windows. Nyt on vain MacOS toistaiseksi.
Ohjeet nettisivuille pitää täydentää ja Canonin musteiden lisähankinnan logistiikka on varmistettava.


Digityöpisteen varustus

Alla mainittujen tietokoneiden ja lisälaitteiden lisäksi digityötilassa on:

 • Paperileikkuri
 • Kuvien leikkuualusta ja metalliviivain ja veitset
 • Paspis- eli passepartout- eli kehyspahvileikkuri – Katso opastusvideo
 • Dataprojektori Epson, 1920 px * 1080 px reoluutio.
  • Projektoriin voidaan liittää tietokone HDMI-johdolla
  • Projektorissa on Chromecast, jonka avulla voidaan langattomasti jakaa kuvaa tietokoneilta.

Digityöpisteeseen hankitaan valaisin varustettuna päivänvälolampulla.

Apple iMac (MacOS 11.?)

 • Vanha ja vaatimaton, mutta toimii mm. skannereiden ja tulostine käytön yhteydessä ja välttävästi tulostamisessakin
 • Erillinen ulkoinen polttava DVD-/CD-asema
 • USB-portteja, mm. muistitikkua varten
 • käytettävä erillistä muistikortinlukijaa

Ohjelmia

Liitetyt laitteet

 • Minolta Dimage Elite 5400 -filmiskanneri 35 mm eli kinofilmeille (linkki käyttöohjeeseen / linkki suomenkieliseen ohjeeseen (uudemmman laiteversion ohje) – huom. käytä Vuescan-ohjelmaa)
 • Epson Perfection V750 Pro -tasoskanneri (linkki käyttöohjeeseen – huom. suositellaan skannaamiseen Vuescan-ohjelmaa). V750-skannerilla voidaan skannata valokuvavedosten/-tulosteiden lisäksi laadukkaasti myös negatiiveja ja dioja, myös isokokoisia.
 • Canon PRO-1000 -tvalokuvatulostin
  • A2-kokoon asti valokuvien tulostaminen

Muita tietoja

Hinnat ja maksaminen

Pigmenttitulosteiden värinkäyttömaksut Epson SC-P800 -tulostimella ja jatkossa Canon PRO-1000-tulostimella, maksetaan nettikaupassa, josta voit tarkistaa ajantasaiset hinnat.

Jos kuvan koko on muu kuin myynnissä on, esimerkiksi A3+ niin käytä A3:n hintaa, tai jos käytät rullapaperia niin käytä tarvittaessa em. ”monikertoja” (esim. maksa 3 kpl A2-kokoisen hinta, jos kuvan pinta-ala on sen suuruinen).

Jokainen käyttää omaa tulostuspaperia.

Myös epäonnistuneet tulosteet tulee maksaa, ellei epäonnistuminen johdu laiteviasta.

Muista merkitä tulosteet vihkoon. Laiteviasta/häiriöstä aiheutuneet epäonnistuneet tulostukset perusteluineen on merkittävä myös vihkoon.

Dokumenttitulostimen A4-kokoisia tulosteista ei tarvitse maksaa.

Digityötilan varaus

Kalenteri ks. yllä. Varauspyyntö tulee tehdä sähköpostitse ja siitä tulee ilmetä toivottu päivä ja varauksen alkamis- sekä päättymisajankohdat, ja varaajan yhteystiedot. Varaukset käsitellään 3 vuorokauden kuluessa saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Sähköpostit käydään läpi pääasiassa pari kertaa viikossa, joten varauspyyntö tulee tehdä ajoissa. Kun varaus on tehty kalenteriin, tulee siitä sähköpostitse vahvistus.

Sähköpostiosoite digihuone (at) kameraseura.fi.

Digityötilaan avaimet

Koodi Kaapelitehtaan kerhotilaan ja Runeberginkadun digityötilan avainsäilöön, sekä ohjeet toimitetaan varausvahvistuksen yhteydessä.

Valokuvien tulostamisesta

Käsittele tulostinta hellästi ja ohjeiden mukaisesti.

Valokuvien tulostamisen pigmenttiväritulostimella voi tehdä usealla eri ohjelmalla, mutta digityötilassa parhaiten tuettua se on Adobe Lightroom Classic -ohjelmalla. Katso värihallitun tulostamisen käyttöohjeistus Lightroomia käyttäen täältä Youtube-videolta, joka toivottavasti auttaa, vaikka onkin vanhan tulostimen mukaan tehty – periaatteet selviävät videosta.

Muita vaihtoehtoisia tulostusohjelmia ovat Qimage Ultimate, Photoshop ja Photoshop Elements.

PC:lle on asennettu valmiiksi suuri joukko erilaisia tulostin-paperiyhdistelmien väriprofiileita (niiden paperinvalmistajien antamat nimet voivat olla hieman kryptisiä, tarkista paperivalmistajan ohjeista). Profiileita löytyy mm. Epson-, Ilford-, Canson ja Hahnemuehle-papereille, ei välttämättä kuitenkaan kaikille paperilaaduille. Mikäli et löydä oikeaa väriprofiilia, lataa se / ne paperinvalmistajan nettisivuilta ohjeineen ja asenna ”kaksoisklikkaamalla” profiilia (.icc -päätteistä tiedostoa; toimii normaalin käyttäjän oikeuksilla Windowsissa). Huomaa, että esimerkiksi Canon-papereiden tulostusprofiileita ei todennäköisesti löydy Epson-tulostimelle. Vastaavasti saattaa olla myös vaikea löytää Epson-papereille profiilia Canon-tulostimelle.

LUE paperikohtaiset tulostusohjeet ja toimi niiden mukaisesti. Valmiiksi koneelle asennettujen joidenkin papereiden tulostusohjeet voivat löytyä PC:n työpöydän asianomaisesta alikansiosta.

Kaikkein helpointa valokuvien tulostamisen aloittaminen Epson-tulostimella on Epsonin omilla tulostuspapereilla, vastaavasti Canon-tulostimella Canonin papereille.

Osallistu tulostuskursseille ja opettele käyttämäsi tulostusohjelman käyttöä. Esimerkiksi Youtubesta löytyy lukuisia selkeitä (ja toisenlaisiakin) opastusvideoita värihallittuun tulostamiseen.

Maksa tulosteet, myös mahdollisesti epäonnistuneiden kokeilujesi tulokset.

Mikäli värit tulosteissa ovat pielessä, kaikkein todennäköisimmin vika on tulostinohjelman tai -ajurin asetuksissa – tarkista ne huolella. Lähtökohta on tietysti se, että käyttämäsi näyttö on värikalibroitu sekä ainakin kohtuullisen laadukas. Digityöpisteen tietokoneiden näytöt ovat kalibroitu. Jos tulosteet vaikuttavat selkeästi liian tumilta, se voi olla merkki liian kirkkaalle säädetystä näytöstä omassa tietokoneessasi, koska siihen tummuutta vertaat. Lightroomissa voi tehdä (pikaisena ensiapuna) pientä kirkkauden ja kontrastin säätöä tulostusvaiheessa. Mikäli tulosteisiin tulee raitoja tai muuta vastaavaa ”epämääräistä” virhettä, ota yhteyttä mikrotukeen, mutta tee ensin suutintesti ja tarvittaessa puhdistus.

Lisätietoja

Lisätietoja digityötilojen varustuksesta ja käytöstä sekä ongelmailmoitukset sähköpostitse osoitteeseen mikrotuki (at) kameraseura.fi.

Joitain laitteiden ja ohjelmien käyttöohjeita on koottu Windows PC:n työpöydän asianomaiseen kansioon (tämä päivitys on vielä työn alla). Etsi tarvittaessa netistä lisää ohjeita.