Digityöhuone

Käyttöoikeus on vain Kameraseura ry:n jäsenillä. Seuraavat perehdytystilaisuudet tilan ja laitteiden käyttöön ovat 29.8. (täynnä!) ja 6.9. –  ilmoittaudu mukaan.
Digityöhuone sijaitsee Kameraseuran toimitilojen yhteydessä Eerikinkatu 46:ssa.
Digityöhuoneen käyttö edellyttää laitteiden hallintaa, paikalla ei ole henkilökuntaa ohjausta varten. Kameraseura järjestää tulostamiseen ja kuvankäsittelyyn liittyviä kursseja kuten Tulostuksen peruskurssi, Kuvankäsittelyn perusteet, Kuvankäsittelyn jatkokurssi ja Fine Art -tulostuskurssi. Kursseista lisätietoja täältä koulutus. Tekniikkaillan ohjelmassa on toisinaan laitteiston hallintaan ja tulostamiseen liittyviä tietoiskuja.

Huomioithan digityötilassa työskennellessäsi gallerian puolella mahdollisesti samaan aikaan tapahtuvat koulutukset tai kerhoillat. Varsinkin filmiskannerin ääni saattaa häiritä, mutta myös tulostimen ääni kuuluu gallerian puolelle.

Digityöhuoneen varustus

 • Epson SC-P800 -pigmenttiväritulostin (max tulosteiden koko A2, myös rullapaperin tulostusmahdollisuus).
 • Minolta Dimage Elite 5400 filmiskanneri (35 mm eli kinofilmeille)
 • Epson perfektion 2450 photo tasoskanneri (mahdollisuus myös filmien skannaamiseen)
 • Paperileikkuri
 • Paspis- eli passepartout-leikkuri
 • Valaisimissa on päivänvalolamput (kohtuullisen hyvä valon spektri, CRI > 80).

Huom. tietokonesiin kytkettyjen laitteiden kytkentä tulee tarkistaa ennen käyttöä. Tulostimet on kytketty oletusarvoisesti USB-johdolla Windows PC:hen, mutta verkon kautta kytkeminen myös iMac:iin on työn alla.

Laitteet

PC (Windows 7)

 • Polttava DVD-/CD-asema
 • Muistikortinlukija

Ohjelmia

Liitetyt laitteet

 • Epson SC-P800 -pigmenttiväritulostin (linkki käyttöohjeeseen)
 • Tulostin mustavalkoisten A4-kokoisten dokumenttien tulostamiseen
 • Epson Perfektion 2450 Photo -tasoskanneri (linkki käyttöohjeeseen – huom. käytä Vuescan-ohjelmaa)
 • Kaksi näyttöä, joista Eizo on värikalibroitu (huom. näyttöjen virtakytkimet ovat hieman piilossa). Näytöt on asetettu ns. jatkettu työpöytä -asetuksilla.

1) Libre Office on vastaava kuin MS Office ja sillä voi muokata mm. Word. Excel ja Powerpoint -tiedostoja. Aivan kaikki ominaisuudet eivät ole vastaavia kuin MS Officessa.

Apple iMac 5.1 (macOS 10.6)

 • Vanha ja vaatimaton, mutta toimii auttavasti, mm. filmiskannerin käytön yhteydessä
 • Polttava DVD-/CD-asema
 • erillinen muistikortinlukija

Ohjelmia

 • Lightroom 4
 • Photoshop CS6
 • MS Office -paketti (Word, Excel, PowerPoint)
 • VueScan-skannausohjelma (linkki käyttöohjeeseen)

Liitetyt laitteet

Muita tietoja

Hinnat ja maksaminen

Pigmenttitulosteiden värinkäyttömaksut Epson SC-P800 -tulostimella (maksu nettikaupassa):
A6=0,20 €
A5=0,40 €
A4=0,75 €
A3=1,50 €
A2=3,00 €
Jokainen käyttää omaa tulostuspaperia.

Digityöhuoneen tulosteet maksetaan nettikaupassa .

Dokumenttitulostimen A4-kokoisia mustavalkoisista tulosteista ei tarvitse maksaa.

Digityöhuoneen varaus

Kalenteri ks. alla. Varauspyyntö tulee tehdä sähköpostitse ja siitä tulee ilmetä toivottu päivä ja varauksen alkamis- sekä päättymisajankohdat, ja varaajan yhteystiedot. Varaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Sähköpostit käydään läpi arkisin, joten varauspyyntö tulee tehdä ajoissa. Kun varaus on tehty kalenteriin, tulee siitä sähköpostitse vahvistus.

Sähköpostiosoite digihuone@kameraseura.fi.

Heinäkuussa Kameraseuran tilat ovat suljettuina eikä niitä vuokrata.

Digityöhuoneen avaimet

Avaimen digityöhuoneeseen saa varauksen jälkeen Kameraseuran toimistolta (Kamera-lehden toimituksesta) osoitteesta Pakkamestarinkatu 1 A Lt141, 00520 Helsinki arkisin ti–to klo 12.00–15.00 tai erikseen sovittavana aikana.

Valokuvien tulostamisesta

Käsittele tulostinta hellästi ja ohjeiden mukaisesti.

Valokuvien tulostamisen pigmenttiväritulostimella voi tehdä usealla eri ohjelmalla, mutta digityöhuoneella parhaiten tuettua se on Adobe Lightroom-ohjelmalla. Katso värihallitun tulostamisen käyttöohjeistus Lightroomia käyttäen täältä Youtube-videolta, joka toivottavasti auttaa, vaikka onkin vanhan tulostimen mukaan tehty.

Muita vaihtoehtoisia tulostusohjelmia ovat Qimage Ultimate (on myös hyvä vaihtoehto), Phtoshop ja Photoshop Elements.

PC:lle on asennettu valmiiksi suuri joukko erilaisia tulostin-paperiyhdistelmien väriprofiileita (niiden paperinvalmistajien antamat nimet voivat olla hieman kryptisiä, tarkista paperivalmistajan ohjeista). Profiileita löytyy mm. Epson-, Ilford-, Canson ja Hahnemuehle-papereille, ei välttämättä kuitenkaan kaikille paperilaaduille. Mikäli et löydä oikeaa väriprofiilia, lataa se / ne paperinvalmistajan nettisivuilta ohjeineen ja asenna ”kaksoisklikkaamalla” profiilia (.icc -päätteistä tiedostoa; toimii normaalin käyttäjän oikeuksilla Windowsissa). Huomaa, että esimerkiksi Canon-papereiden tulostusprofiileita ei todennäköisesti löydy Epson-tulostimelle.

LUE paperikohtaiset tulostusohjeet ja toimi niiden mukaisesti. Valmiiksi koneelle asennettujen joidenkin papereiden tulostusohjeet voivat löytyä PC:n työpöydän asianomaisesta alikansiosta.

Kaikkein helpointa valokuvien tulostamisen aloittaminen on Epsonin omilla tulostuspapereilla.

Osallistu tulostuskursseille ja opettele käyttämäsi tulostusohjelman käyttöä. Esimerkiksi Youtubesta löytyy lukuisia selkeitä (ja toisenlaisiakin) opastusvideoita värihallituun tulostamiseen.

Maksa tulosteet, myös mahdollisesti epäonnistuneiden kokielujesi tulokset.

Mikäli värit tulosteissa ovat pielessä kaikkein todennäköisimmin vika on tulostinohjelman tai -ajurin asetuksissa – tarkista ne huolella. Lähtökohta on tietysti se, että käyttämäsi näyttö on värikalibroitu sekä ainakin kohtuullisen laadukas. Digityöhuoneen PC:n näyttö on kalibroitu. Jos tulosteet vaikuttavat selkeästi liian tumilta, se voi olla merkki liian kirkkaalle säädetystä näytöstä, koska siihen tummuutta vertaat. Lightroomissa voi tehdä (pikaisena ensiapuna) pientä kirkkauden ja kontrastin säätöä tulostusvaiheessa. Mikäli tulosteisiin tulee raitoja tai muuta vastaavaa ”epämääräistä” virhettä, ota yhteyttä mikrotukeen.

Lisätietoja

Lisätietoja digityöhuoneen varustuksesta ja käytöstä sekä ongelmailmoitukset sähköpostitse osoitteeseen mikrotuki@kameraseura.fi.

Joitain laitteiden ja ohjelmien käyttöohjeita on koottu Windows PC:n työpöydän asianomaiseen kansioon. Etsi tarvittaessa netistä lisää ohjeita.