AV-illan kokousmuistiot -> 2016

2016

AV-ilta 10.2.2016
Illan aiheena oli aihe. Satu Postin johdolla pidettiin ideapaja omista mielikuvista ja -paikoista, niiden uudenlaisista mahdollisuuksista. Voisiko uusin silmin nähdä ympäristöä, kertoa tai opettaa aihetta, joka on itselle tuttu. Mikä on ollut vaatimaton tai inhottava esityksen aiheeksi. Onko tekniikan tai musiikin suhteen urautunut, kokeilisiko sanelun käyttöä?
Omien muistiinpanojen avulla kerrottiin parille ideoita ja valittiin kaikille kerrottavaksi aihe, jota voisi ensi kerraksi yrittää. Useille jäi uusi aihe mietintään. Paikalla oli 15 jäsentä.

Omia ohjelmia oli runsaasti:
Satu Posti: Kuvitus A. Somersalon kirjaan Mestaritontun seikkailut, aiheena vihuripojat ja kuplatytöt. Monipuoliset vesikuvat saivat kiitosta.
Keijo Toivio: Les Feuilles Mortes. Upeat kuvat arkisesta aiheesta sopivan musiikin kera.
Juhani Aittamaa: Panoraamoja Helsingistä. Kaunis kaupunkimme eri näkökulmista ja eri tunnelmissa.
Juhani Aittamaa: Kottaraiset. Hauska taistelukuvaus, johon kaikki otetut kuvat oli saatu mukaan.
Hannu Lehto: LUX 2016. Samana iltapäivänä (!) tehty 2 osainen Ateneum-valaistus mykän filmin tuntuisen musiikin kera.
Hande Hietarinne: Black & White South-Africa. Tyylikäs, nostalginen mv-kuvaus omatekemän rytmikokeilun kanssa.

—————————————————————————————————————-

AV-ilta 13.4.2016

Markku Kedrin alusti aiheesta ”Kuinka teen ensimmäisen AV-ohjelmani”. Vilkkaasta keskustelusta ja kysymyksistä päätellen uusia AV-ohjelman tekijöitä on mukavasti luvassa!
Katsoimme teematyöpajan pohjalta syntyneet AV-ohjelmat ja osallistujien omat ohjelmat
Hande Hietarinne: The End?
Jaana Jaakola:  The End
Hannu Lehto:  Rhinestone Cowboys
Jukka Toivio: MyyrYork – tää huudi on ihan hyvä huudi

Meillä oli pitkästä aikaa etävieras Ron Davies FRPS, FIPF, EFIAP, FACI(M). Kuten jo arvonimikokelma osoittaa, kyseessä on kovimman luokan tekijä, ehdotonta brittien AV-tekijöiden kärkikaartia. Ron on myös mm. aktiviivisesti opettanut AV-ohjelmien tekemistä. Ron myy valokuvia, joita voi katsoa kuvakaupassa www.etsy.com/uk/shop/welshdragonphotos.
Ronin ohjelmen aiheet tulevat syvältä sielusta. Katsoimme kolme laajasti palkittua AV-ohjelmaa:
Exiled Mind
Hedd Wyn
Vigilantes
Ron oli toimittanut taustatatietoja ohjelmistaan. Näitä arvostimme. Exiled Mind keräsi varmaankin AV-illan historian kovimmat kehut.

Paikalla oli 16 osallistujaa (joista 2 virallista toimihenkilöä)
—————————————————————————————————————-

AV-ilta 14.9.2016

AV­illassa 14.9.16 Markku Kedrin esitteli netin rojaltivapaita sekä maksullisia musiikkilähteitä.

AV-­illan nettisivujen alaosassa on linkki näihin sivustoihin. Linkit on koonnut Jan Fröjdman.

Ilmaisten musiikkisivustojen yhteyteen Markku on lisännyt omat kommenttinsa niiden käyttökelpoisuudesta. Lista äänitehostesivuista löytyy myös ja 30 € hintainen ohjelma musiikin äänitykseen.

Paikalla oli 18 osallistujaa. Omia ohjelmia oli tällä kertaa runsaasti, 8 kpl.

Satu Postin Meri ja musiikki oli saaristomeren upeilta saarilta ja vaihtelevilta tuulilta. Musiikkina oli P. Mascagnin Cavalleria Rusticana. ”Olet mestari kuvaamaan merta, 14 minuuttia meni nopeasti.”

Eddie Ilesin Mänty sisälsi runon ja suomalaisuutta, kauniita kuvia.

Juhani Aittamaan Fasaanin kävely oli tosi yllätys; leppoisan terhakka kävely tyssäsi haukan raateluun. Hienoja, tarkkoja kuvia.

Jukka Toivion Hanami näytti japanilaisuutta Helsingissä kirsikankukkien aikaan. Tasapainoinen kokonaisuus sisälsi mm. täydellisen peruskuvan: ryhmä tarkkailee jotain tarkkana ja tausta on epätarkka. Kuva: Jukka Toivio 12 .

Hande Hietarinnalta saimme esimakua pidemmistä esityksistä Islanti­ohjelmassa. Wardrunan musiikki oli ollut valmiina mielessä ennen matkaa ja kuvaaja oli tullut edellisellä viikolla Islannista. Alkukantainen, vähän mystinen tunnelma.

Hannu Lehdolla oli jälleen uusi idea, kaksi kuvaa ja minuuttien pitkä häive. Alkutekstit lupailivat elokuvaa, mutta minimalistinen esitys kertoi tavallaan ihmisiän.

Markku Kedrin pani kuvamäärässä paremmaksi: yksi kuva. Tosin usean kuvan panoraama kallionäkymästä. Lisäksi oli, kuulemma kateellinen, pingviiniesitys, ei ihan etelänavalta.

Teksti: Satu Posti

 

—————————————————————————————————————-

 

AV-ilta 9.11.2016
9.11.2016 AV-illassa oli runsaasti omia ohjelmia: 9 kpl.
Hande Hietarinne: ensimmäinen ohjelma oli tunnelmallinen mustavalkokuvaus Kurvista Brankikselle.
Hande näytti toisen osan upeasta Islannin matkasta. Musiikki värjäsi luonnon moninaisia värejä lisää.
Markku Kedrin teki kokeilullaan ennätyksen:90 kuvaa 28 sekunnissa. Tahti sopi hyvin tähän Myrskypilviin.
Jussi Jyvälahti : New Koli nousi aamusumusta todella kansallismaisemamaisesti! Tauluja kaikki tyynni!
Toinen Jussin esitys KukaMitäHäh sovitti ko kappaleen myyntikuvamaisiin saunakuviin.
Keijo Toivion Land of Plenty ja Show me the Place sovitti Leonard Cohenin – elämän viimeisenä päivänä – upean musiikin ja arvoiset kuvat, joissa sommittelu helli silmää.
Satu Posti kokeili USAn vaalien kuvallista kerrontaa, sen herättämiä tunnelmia. Juonen tähden se olisi ollut hyvä toistaa.
Hannu Lehto vei meidät Torron suolle asiantuntevan selostuksen kera. Tuonne kannattaa lähteä!
Kerhon vetovastuuseen saatiin entisten lisäksi it-hommiin Katja Virolainen. Juha Tiihonen, Markku Toivio, Satu Posti ja Markku Kedrin jatkavat.
Kahvien jälkeen Juha piti ensimmäisen kolmasosan Ron Daviesin luennosta  ”Davies Method”. Katsoimme kaksi teknisesti täydellistä, ehkä vähän vanhanaikaista, AV-esitystä häneltä. Monia vinkkejä saatiin, uusia ajatuksia kuvan vaihtoon.
Satu Posti

 

—————————————————————————————————————-

 

 

 


2015

fotomagico
Jukka Toivio – Fotomagico

AV-illan kokousmuistio – tammikuu 14.1.2015
Ensimmäisessä AV-illassa kuulimme 2 ohjelmaesittelyä.
Juhani Aittamaa esitteli FFdiapora –ohjelman, joka toimii Linus- ja Windowskoneissa. Ohjelma on ilmainen. Ohjelmassa voi käyttää kuvia, ääntä ja videota. Siinä on 3 tasoa ja niiden asetukset ovat laajat. Valmis esitys on MP4 video. Ääniraitoja on 1 kpl eikä ääntä voi muokata. Käyttökelpoinen ohjelma.
Jukka Toivio esitteli MAC-koneille Fotomagico-ohjelman, jonka hinta on 90€. Kuvat ja musiikin voi helposti ajastaa ja musiikin voi hiljentää jatkumaan puheen ajaksi. Videon, useitakin, koska layereita voi olla 5, saa laitettua kuvan päälle. Lisäksi nähtiin nopeatekoinen malli: omat kuvat valmiiseen pohjaan ohjelman valikoimilla layouteilla ja musiikilla!
Paikalla oli 17 jäsentä ja runsaiden kahvien jälkeen nähtiin 6 omaa av-esitystä. Toivotaan jatkossa, että esityksen mukana seuraa yksi stillkuva ko esityksestä, joka tulee Kameraseuran sivuille / lehteen.
Omat ohjelmat:

Markku Kedrin - Ulkosaariston lumo
Markku Kedrin – Ulkosaariston lumo

Hande Hietarinteen hieno mv-esitys ”Ei rauhaa vainajille” pätevän taustamusiikin kera.
Markku Kedrinin Ulkosaariston lumo vers.2, jossa päivän kierto vei meidät rantakalliolle L.Mårtensonin sävelin.
Hannu Lehdon valoisa, seesteinen Myyrmäen kirkon esittely urkumusiikin säestämänä.
Rauno Pohjosen 2 minuutti-videota kertoivat oivasti koiran arjesta, illan parhaat naurut töppösten lentäessä.
Satu Posti Joulun odotus näytti tyrskyjä ja hiljentymistä.
Juha Tiihonen oli lähettänyt perheen vauhdikkaasta vuodesta Uuden Vuoden kortin sukulaisille ja tutuille, jossa saimme nähdä onnelliset matkat ja epäonniset tapahtumat.

Satu Posti - Green See
Satu Posti – Green See

Satu Posti kirjurina


—————————————————————————————————————-
AV-illan 11.3.2015 muistio

Alkuun juhlistimme Pää-Aave Juhan väitöstä kuohuviinillä! Juha näytti esityksen Pitkä tie väitökseeni, todella paljon hän on kiertänyt maailmaa! Onnea!
Hannu Lehto esitteli Pictures to Exe, PTE, ohjelmaa. YouTubesta löytyy useita video tutorials –esityksiä aiheesta. PTE kehittyy jatkuvasti. Wnsoft.com sivustolta löytyy lisää. DeLuxe versiossa musiikin käsittely onnistuu muokkaussivulta eikä tarvitse enää tehdä sitä numeroina välilehdeltä kuten Essential-versiossa.
Kuulimme, että Jan Frödmanin ihmeelliset animaatiotkin on tehty tällä ohjelmalla, ohjelma taipuu siis vaikka mihin! Exe-tiedosto PC:lle valmistuu nopeasti. HDvideo hitaammin, mutta se on laiteriippumaton.
Lokakuulle suunniteltiin PTE ohjelman käytännön opastusta.

  1. Hande Hietarinne: Circo. Vahvoja mv-kuvia Elgarin musiikin tahdissa. Kerrottua tarinaa ehdotettiin esitykseenkin liitettäväksi.
  2. Hande Hietarinne: Patarei. Hienon karmeita kuvia. J.Sibeliuksen Romanssi C sopi tunnelmaan ällistyttävän hyvin. Mallin osuutta ja käyttöä kiiteltiin.
  3. Hannu Laine: Iltarastit. Tietoisku toiminnasta, tyhjentävä selitys ilman musiikkia. kohderyhmä tulee kiittämään kovin, arveltiin.
  4. Sari Teräväinen (ansioitunut em malli..): Sauna. Ensimmäinen, kaunis esitys.
  5. Jari Mankinen: Ruka, Konttaisvaara. Kahdella tekniikalla laaja, upea panoraamakuva näytettiin liukuen, liikkuen.
  6. Jukka Toivio: Tossavaiset. Toinen esitys, jota kohderyhmä, sukuseura, tulee kiittämään. Kuvia, videota, ääni hallitusti vaihteli laadultaan. Iltaruskoa ehdotettiin pois..
  7. Markku Kedrin: Happy Birthday. Virkistävä, 1 min pituinen tunnelmapala.
  8. Satu Posti: Amazing Race Siuntio. Kuvia, musiikkia kehuttiin ja annettiin monta parannusehdotusta. Musiikin katkaisusta keskusteltiin. Kaikki me haluaisimme oman lempikappaleemme kuulla kokonaan!

Osallistujia oli illassa 16 henkilöä.


—————————————————————————————————————-
AV-illan  13.5.2015 muistioIltaan saapui 12 jäsentä. Hannu Lehto esitteli Audacity­ohjelman uusinta versiota 2.1.0. Ohjelma on ääni­ editointiin tarkoitettu ryhmätuotos. Lue lisää: web.audacityteam.org
Ohjelman Help­valikosta tai YouTuben opastuksesta voi opetella ominaisuuksia. Suomenkielisen käyttöohjeen voi Googlata: SibeliusAkatemian oppilastyö auttaa aloittelijaa.
Hannu on käyttänyt WAV­ ja MP3­ formaat­ teja. Ominaisuuksia on riittävästi, kaikki tar­vittava. Käyttöliittymä on looginen. Ohjelma on laadukas ja ilmainen, vakaa, lisäksi monipuolinen ja helppo oppia.
Kävimme päätoiminnot havainnollisesti läpi. Ohjelmalla voi zoomata ääntä millisekuntien tarkkuudella, poistaa kohinaa, turhia häly­ ääniä, omia puhemaneereja, nostaa ja las­kea erillisiä äänipisteitä, muuttaa nopeutta äänen muuttumatta tai muuttaen. Tarvit­setko takaperin puhetta? Sekin onnistuu.
Selostusta kannattaa äänittää n. 1­2 min jaksoissa ja liittää tiedostot peräkkäin kuva­ esitykseen. Leikkaa­liimaa­siirrä käy helpos­ti. Taukoja voi lisätä. Puheen ja musiikin vuorottelua voi tyylikkäästi häivyttää. Ehkäpä kerholaiset innostuvat musiikin si­jaan tai lisäksi äänittämään selostusta tai vaikka luonnon ääniä.Omat ohjelmat
Jari Mankinen esitti kaksi lyhyttä Time lapse ­kuvaesitystä. Venus laskee sisälsi huimaavat kuvat tähtitaivaasta – 277 kap­paletta! Hän oli tehnyt suuren työn äänit­täessään jäiden ääntä, mutta äänimaailma ei oikein tehnyt meihin vaikutusta. Toinen esitys oli Linnunlaulua ja aamun saras­tusta. Kokeilusta pidettiin.
Hannu Lehto: Suunnistusta ja valokuvausta
Hannun henkilökohtainen historia näiden harrastusten parissa valotti elämän kiertoa: joskus harrastetaan ja joskus dokumentoi­daan. Hienoja mv­kuvia vuosikymmenten takaa. Hänen äänensä on todella sopiva selostuksiin! Musiikin ja selostuksen vuoropuhelu oli sujuvaa.
Juhani Aittamaan esitys Kuvia Helsin­gistä sisälsi loistavia HDR­kuvia T­laiturin maisemista. Kuvissa on sävyjä runsaasti jpg­kuviin verrattuna. Panoraamakuvat näytettiin sekä kerrallaan että liukunäyttönä. Tunnelmallisia kuvia sekä lyhyt opetusosa tekniikoista.
Teksti: Satu Posti

—————————————————————————————————————-

AV-illan 14.10.2015 muistio
Osallistujia oli 14.
Juha Tiihonen esitteli Windows käyttöliittymän M.objects –ohjelmaa.
Ohjelma on myös englanniksi, mutta ohjeet ovat saksaksi.
Ohjelmassa on kuvitteelliset projektorit, joiden lamppujen valoisuutta säädellään eli säädetään useiden kuvien tuloa, kestoa ja valoisuutta. Projektoreita on riittävästi (rajattomasti), Juha käyttää 3-7 kerrallaan. Ääniraitoja on yli 200. Häivetoiminto on parempi kuin Pictures to Exe, joka on kerhossa suosittu ohjelma. Myös aikajana toimii hyvin käytössä.
Hinta on toiminnoista riippuen 99 -999,60€. Halvin on karvahattumalli ja n. 400€ saa hyvät ominaisuudet.
Omia ohjelmia oli 2 kpl.
Satu Posti : Mamman koru. Lapsille tehty satu lokin nappaamasta ja lasten luonnon keskellä etsimästä kaulakorusta herätti ihmetystä: kuinka nappaustilanteesta oli saatu kuva?  Hävisikö koru oikeasti? Se oli satu..
Hannu Lehto esitti laadukkaan ” Sarja kuvia” opetusohjelman. Juoni soljui sen verran nopeasti, etteivät katselijat ehtineet ihan pysyä mukana.

 


—————————————————————————————————————-

AV-illan 9. 12. 2015 muistio

AV-illassa oli pitkästä aikaa ulkopuolinen vierailija. Musiikin ammattilainen Mikael Suomela ( http://www.mikaelsuomela.com/ ) kertoi sekä musiikin ja valokuvan yhdistämisestä toimivasti että musiikin tekemisestä tietokoneella. Näimme esimerkkejä useista käyttökelpoisista ohjelmista.

AV-ohjelmista tutulla aikajanalla musiikkiakin työstetään. Erityistä mielenkiintoa herätti ns. looppeihin perustuva musiikin tekeminen. Sen etuna on, että musiikkia luodakseen ei tarvitse osata soittaa mitään instrumenttia. Teos koostetaan valmiista, useaan kertaan peräkkäin toistettaviksi tarkoitetuista, yhden tai muutaman tahdin mittaisista äänipätkistä eli ’loopeista’. Näin voi luoda hyvinkin uskottavan äänimaiseman tai kappaleen ’oikeaa’ musiikkia. Jos ostat lisenssin joukkoon looppeja, sallii lisenssisi yleensä niiden käyttämisen osana omia teoksia, jopa julkisen esittämisen.  Näin voit tehdä julkisesti esitettävissä olevan AV-ohjelman ilman kalliita Gramex- ja Teostomaksuja.

Looppien koostamisen alkuun pääsee vaikka ilmaisella, monelle tutulla äänen käsittelyyn sopivalla ohjelmalla Audacity. Apple-käyttäjille ilmainen Garage Band on jo varsin pätevä.  Muita ohjelmia ovat esimerkiksi AVID Pro Tools, Sony Sound Forge, Steinberg  Cubase Cakewalk Sonar, Ableton Live, ja Cockos REAPER. Asiaan palattaneen jossain tulevassa AV-illassa.

Osallistujien omat ohjelmat katsottiin sekä ihastellen että rakentavasti kommentoiden.

Eddie Iles: AITA 2015 ja BOK.Zagreb
Hannu Lehto: Sarja Kuvia (versio 2)
Hannu Hietarinne: Africa 2015
Keijo Toivio: Ice Story
Jan Fröjdman: Jouluvideo 2015

Valitsimme AV­illan toimihenkilöt vuodelle 2016. Valituiksi tulivat: Juha Tiihonen, Jukka Toivio, ja Satu Posti. Markku Kedrin lupasi jatkossakin keitellä kahvit paikalle päästessään.

Paikalla oli 22 henkilöä (sisältäen vierailijan).

====================================================================

2014

AV-illan kokousmuistio – marraskuu 12.11.2014
Pääohjelmana marraskuun kokouk­sessa oli syyskuun käsikirjoitus­ työpajan tehtävien purku. Syyskuussa laadimme käsikirjoituk­ sia. Syntyi useita ryhmiä, jotka ovat työstäneet omat AV­ohjelmansa kat­sottavaksi. Kommentoimme totuttuun tapaan näitä rakentavasti. Ryhmät kertoivat myös oman ’making ­of’ tarinansa.
Työpajan tuotokset:
Hannu Lehto (alkuperäinen käsikirjoitus Tiina Lähteenmäki): Väijyssä
Sari Teräväinen (assistenttina Jukka Toivio): Sauna
Juhani Aittamaa ja Pentti Salonen: Kylä peltojen keskellä
Satu Posti ja Iiris NIemi: Tämäkö jäi mieleen?
Omia ohjelmia:
Eddie Iles: Aita 2014
Juhani Aittamaa: Lomapäivä Kappadokia 11.3.2014
Juha Tiihonen: Pitkä matka väitökseeni

Valitsimme AV-­illan toimihenkilöt vuodelle 2015. Valituiksi tulivat: Juha Tiihonen, Jukka Toivio, Satu Posti ja Markku Kedrin Paikalla oli 16 henkilöä.

—————————————————————————————————————-

AV-illan kokousmuistio – syyskuu 10.9.2014

Syksyn ensimmäisessä kokouksessa oli läsnä 18 henkeä. Ilta alkoi poikkeuksellisesti kl. 1 7:00, jolloin Markku Kedrin piti esityksen aiheesta ”Kuinka teen ensimmäisen AV­ ohjelmani”. Esitys oli suunnattu niille, jotka ovat aikeissa tehdä ensimmäisen AV-ohjelmansa.
Tämän jälkeen katsottiin kl. 18:00 alkaen osallistujien omia AV-tuotoksia:
Jan Fröjdman: Pieni sukukokous, Selfies at Times Square sekä FinTrailO 2014
Satu Posti: Valse Triste ja Kylmäpihlaja
Markku Aalto-Setälä: Hurricane
Juhani Visavuori: Istanbul
Kahvitauon jälkeen pääaihetta ja workshoppia alusti Juha Tiihonen teemalla AV-ohjelmien käsikirjoittaminen. Tätä varten hän oli laatinut monisteen esittely-kalvoistaan, joita jaettiin osallistujille. Siinä käytiin läpi käsikirjoittamisen eri vaiheet. Sitten illan osallistujat jaettiin kahden henkilön ryhmiin, joiden tarkoitus oli miettiä käsikirjoitusta AV-ohjelmalle. Ajatuksena oli, että ryhmät tekevät AV-ohjelman esitettäväksi seuraavassa AV-illassa. Illan lopuksi ryhmät esittelivät ajatuksiaan ohjelmista, joita olivat aikeissa tehdä.

—————————————————————————————————————-

AV-illan kokousmuistio – huhtikuu 9.4.2014
Osallistujia oli 10 henkeä, joukossa myös ilahduttavasti uusia osal-listujia. Katsottiin osallistujien omat AV-tuotokset, joita oli kolme kappaletta. Esityksistä käytiin hyvää keskustelua ja tekijät saivat halua- maansa palautetta.
Illan esityksenä A V-illan vakio-osallistuja Niku Sokolow kertoi näkemyksensä AV-ohjelman käsikirjoit- tamisesta. Esitys herätti mielenkiintoisen keskustelun ja päätettiin jatkaa teema seuraavassa kokouksessa syyskuussa.
Illan omat ohjelmat:
Hannu Lehto: ”John Mayall”
Satu Posti: ” Tuonen Viita (re Vision)”
Juhani Visavuori: ”Kap Verden saaret”

—————————————————————————————————————-

AV-illan kokousmuistio – helmikuu 13.2.2014
Osallistujia oli 15 henkeä joukossa myös ilahduttavasti uusia osallistujia.
Katsottiin osallistujien omat AV-tuotokset, joita oli yksitoista kappaletta.
Esityksistä käytiin hyvää keskustelua ja tekijät saivat haluamaansa palautetta.
Illan omat ohjelmat:
Hannu Lehto: ”Katutanssit Tikkurilassa”
Satu Posti: ”Wade in the Water” ja ”Koli”
Juhani Visavuori: ”Eläkeläisen päivä” ja ”Espa/Kauppatori 5.7.2013 ja 1.6.2013”
Keijo Toivio: ”Firedance”
Markku Kedrin: ”Turkin matka 2013″
Hannu Iso-Oja: ”Stadi Cruising 1.7.2011”
Rauno Pohjonen: ”Unikeonjuhla” ja ”Rakettitaidetta”
Illan esityksenä Jan Frödjman esitteli ilmaisen videoeditointiohjelman Avidemux, jossa on myös AV-ohjelmien tekijöille mielenkiintoisia ominaisuuksia.
Tässä linkki Janin esitykseen.
Johtuen omien ohjelmien suuresta määrästä ja innokkaasta keskustelusta jäivät iltaan varatut AV-helmet varastoon mahdollisesti katsottavaksi seuraavissa illoissa.
Seuraava AV-ilta on keskiviikkona 9.4.2014 klo 18.
Jukka Toivio

 

2013

====================================================================

AV-illan kokousmuistio – joulukuu 18.12.2013

Osallistujia oli 17 henkeä. Illan aluksi käytiin keskustelu mikä on AV-illoissa toiminut ja missä olisi kehitettävää.
Osallistujat toivoivat lisää koulutusta esitysten tekoon eri ohjelmilla. Esille nousi myös mahdollinen vierailija.
AV-illan ensi vuoden vierailija-ilta on ajateltu marraskuun kokoukseen. Siihen toivottiin kotimaista AV-ohjelmien gurua.
Pari nimeä jotka esiintyivät keskusteluissa olivat Jussi Leppänen ja still-kuvia ja videota yhdistäva sotakuvaaja Niklas Meltio.
Vuoden 2014 toimihenkilöiksi valittiin nykyiset toimihenkilöt eli Juha Tiihonen, Jukka Toivio, Jan Frödjman ja Markku Kedrin.
Katsottiin osallistujien omat AV-tuotokset, joita oli ilahduttavasti yksitoista kappaletta. Esityksistä käytiin hyvää keskustelua ja tekijät saivat haluamaansa palautetta.
Illan omat ohjelmat:
Niilo Anttonen: ”Kuvia 1950 luvulta 2000 luvulle”
Hannu Lehto: ”Vappu aamu Val d’Orciassa”
Jari Mankinen: ”Nallekarkkiosmoosi”
Niku Sokolow: ”Musiikkimatka” ja ”Nikusta valokuvaaja”
Markku Kedrin: ”Pingviinejä Utössa” ja ”Vihdin Kameraseuran Vuoden Parhaat kuvat 2013”
Suvi Häyrinen: ”My Sight – syksy”
Satu Posti: ”Wade in the Water”
Keijo Toivio: ”Pyykkipäivä Buranossa”
Juha Tiihonen: ”Sinnikkään vauhtiveikon tarina eli Valo kuvina”
Illan esityksenä Jan Frödjman esitti kuinka tehdään AV-ohjelma online osallistujien tuomista joulukuvista.
Valmis AV-ohjelma on nähtävissä AV-illan Facebook sivulla.
Seuraava AV-ilta on keskiviikkona 12.2. klo 18. Ensi vuonna kokousaika muuttuu kuukauden 2. keskiviikoksi.

Jukka Toivio

 

—————————————————————————————————————-

 

AV-illan kokousmuistio – lokakuu 16.10.2013

Osallistujia oli 12 henkeä. Illan esityksen pääteemana oli:
Kuinka saan ensimmäisen AV-ohjelman tehtyä / Juha Tiihonen
Esityksessä Juha esitti miten AV-ohjelma tehdään alusta alkaen. Myös äänen lisääminen ja ääniraidan käsittely käytiin läpi. Esitys herätti keskustelua ja toivottavasti moni osallistuja sai kipinän tehdä ensimmäisen oman ohjelmansa.
Katsottiin osallistujien omat AV-tuotokset, joita oli ilahduttavasti kahdeksan kappaletta. Esityksistä käytiin hyvää keskustelua ja tekijät saivat haluamaansa palautetta.
Mukana oli myös muutama esitys jossa oli yhdistettu sekä still-kuvia että videota.
Illan omat ohjelmat:
Juha Tiihonen: ”Euro vie, Juha vikisee”
Satu Posti: ”Siuntion 4 vuodenaikaa”
Rauno Pohjonen: ”Syksyistä luontoa” ja ”Risto Räppääjä ja Liukas Lennart”
Niilo Anttonen: ”Taiteiden yö”
Hannu Lehto: ”Himorajaajille” ja ”En koskaan lakkaa rakastamasta Sinua”
Jukka Toivio: ”NEW YORK – STAY STRONG!”
Ohjelmassa ollutta arkistojen aarteita emme ehtineet katsoa ajan loputtua.
Seuraava AV-ilta on 18.12. klo 18.
Ohjelmassa omien ohjelmien lisäksi mm. AV-ohjelman teko online joulu-aiheisista osallistujien kuvista ja toimihenkilöiden valinta vuodelle 2014.

Jukka Toivio

—————————————————————————————————————-

AV-illan kokousmuistio – toukokuu 15.5.2013

Illan esityksen teema:
PicturesToExe moniraitainen ääni AV-esityksessä / Juha Tiihonen
Esityksessä Juha esitti miten useamman ääniraidan saa lisättyä PTE’n AV-esitykseen ja miten ääniraidat saa kohdistettua ja leikattua halutuille paikoille aikajanalla. Esitettin myös äänen eri häivytystekniikat ja äänikorkeuden säädön halutuissa kohdissa. Ohjelmalla pystyy myös äänittämään esim. selostuksen suoraan esitykseen. Todettiin että ohjelman äänipuoli on näppärä monessa suhteessa mutta että se on myös kehityksensä tiellä, ja että tulevissa päivityksissä on odotettavissa uusia ominaisuuksia, esim. aikajanan kohdistamisien suhteen.

Ennen teemaesitystä katsottiin kuitenkin ensin osallistujien omat AV-tuotokset, joita oli ilahduttavasti kuusi kappaletta.
Rauno Pohjonen:Hurtigruten risteily” sekä ”Jääkiteitä
Miko Sokolow:Purjehdus Karibian saaristossa
Niilo Antonen:OTELMIA” (esikoistyö)
Jukka Toivio:NEW YORK – STAY STONG!”
Jan Fröjdman:BIG WORLD” (keskeneräinen), valmis ohjelma nähtävillä: https://vimeo.com/66512168

Illan päätteeksi:
Kuvauskohteen 3D-skannaaminen / Jan Fröjdman
Lyhyt demo, missä esitettiin miten valokuvaamalla kuvauskohdetta eri suunnilta pystyy luomaan kohteesta 3D-mallin (ilmaisella 123D Catch ohjelmalla). Mallia pystyy tämän jälkeen tarkastelemaan eri suunnilta ja luomaan tästä esim. videon, jota voi tuoda AV-esitykseen osaksi tätä.
Ilta keräsi 12 osanottajaa
Jan Fröjdman

—————————————————————————————————————-

AV-illan kokousmuistio – maaliskuu 20.3.2013
Läsnä 15 oli henkeä.
Ilta aloitettiin Markku Kedrinin esityksellä ”Pan & Zoom: perusteet PicturesToExe-ohjelmistossa”. Markku kertoi lähtien kuvien tuonnista ohjelmaan kuinka voidaan pan&zoom toiminnolla saada av-ohjelmaan elävyyttä.
Omia ohjelmia nähtiin ilahduttavan runsaasti. Palautetta olivat halunneet:
Rauno Pohjonen ”Gray-risteily” ja ”Naantalin Hovin jälkisammutus”
Niku Sokolow ”Laitesukellus” ja ”Miten pidän itseni kunnossa elämän ajan”
Markku Kedrin ”Matkalla Pohjois-Italiassa”
Hannu Lehto ”Lux Helsinki”
Esitetyt ohjelmat saivat aikaan vilkkaan keskustelun ja rakentavan palautteen jonka vuoksi ohjelmaan merkitty Juha Tiihosen esitys ”PicturesToExe moniraitainen ääni AV-esityksessä” jätettiin toukokuun AV-illan aiheeksi ajanpuutteen vuoksi.
Illan aikana pohdittiin myös AV-illan osallistumista Taiteiden Yönä elokuussa Baanalle suunniteltuun tapahtumaan. Vapaaehtoisia ei vielä ilmoittautunut. Asiaan palataan seuraavassa illassa toukokuussa.

Juha Tiihonen, Jukka Toivio, Jan Fröjdman ja Markku Kedrin

—————————————————————————————————————-
AV-illan kokousmuistio – tammikuu 16.1.2013
Illan esityksen teema:
Dynaamiset valokuvat osaksi AV-esitystä
Esittelijänä Jan Fröjdman
Esityksessä esitettiin menetelmä liikedynamiikan lisäämiseksi AV-ohjelmiin. Pari vuotta sitten esitettiin PicturesToExe’n zoom, pan, rotate ja 3d-työkalujen käyttö. Nyt käsiteltiin morphin ja warpin mahdollistamat liikedynamiikan keinot. Esitys perustui FantaMorp ohjelmaan. Esityksen yhteydessä katsottiin esimerkkityö, mikä kuvasi luonnon muuttumista syksystä ja talveen.
Tässä linkki esitykseen.
Kahvitauon jälkeen katsottiin osallistujien omia esityksiä:
Satu Posti:
Tankarunot 1972-2012
Makku Kedrin:
Helsinki by night,
Utön tunnelmia, sekä Ulkosaariston lumo
Ilta keräsi 16 osanottajaa

Jan Fröjdman

 

2012

====================================================================

AV-illan kokousmuistio – marraskuu 21.11.2012

Juha Tiihonen vieraili syyskuussa Isobritannian The Royal Photography Society’n järjestämässä AV-festivaalissa. Festivaali on nimeltänsä ’The 20th RPS International Audio-Visual Festival’.
Festivalissa kilpailaan neljässä kategoriassa, (A) Documentary & Tourism, (B) Theme & Fiction, (C) Music, Poetry & Song ja (D) Humour
Illan aikana katsottiin muutama festivaaleilla menestynyt AV-ohjelma:
Keith Leedham (UK): ’For The Sake of Example’ – festivaalin voittaja
Hower Gregory (UK): ‘Hot water’ – kunniamaininta
Ohessa linkit RPS’n kotisivuille ja festivaalin tuloksille.
Linkit myös kilpailun sääntöihin.
Seuraavan kerran festivaali järjestetään kahden vuoden kuluttua.
AV-News lehti
http://www.avnews.org.uk/
AV-News kuvia ja tuloksia RPS AV Festival 2012
http://www.av-group.org.uk/avnews/news.html#rpsint2012
RPS AV GROUP
http://www.rps.org/group/Audio-Visual
2012 RPS AV Festival materiaalit: esite ja säännöt + ilmoittautumislomake
http://www.rps.org/resources/group_downloads/2012_Entry_booklet.pdf
http://www.rps.org/resources/group_downloads/2012_fiche.pdf

AV-illan kahvitauon jälkeen katsoimme osallistujien seuraavat omat tuotokset:

Markku Kedrin: Kotialbumityö ”elämäni”
Työ esitti tunteikkaalla tavalla Markun elämän vaiheita.
Hannu Lehto: Taiteellisteknisiä kokeiluja – raitiovaunu 3T/3B matkassa
Hauska katukuva-kavalkadi kuvattuna ratikan takaikkunasta.
Jan Fröjdman: Joulutervehdys
PTE:n 3D-animaatiotekniikalla tehty työ hyödyntäen erillisiä kuvaelementtejä

AV-Illan kokous valitsi nykyiset toimihenkilöt jatkamaan myös kaudelle 2013:
Juha Tiihonen, Jukka Toivio, Jan Fröjdman ja Markku Kedrin
 
—————————————————————————————————————-

 

Kokousmuistio – syyskuu 19.9.2012
Läsnä oli 12 AV-ohjelmista kiinnostunutta. AV-illan ohjaus oli totutusti Juha Tiihosen käsissä.
Seuraavat osallistujien omat AV-tuotokset nähtiin.
Satu Posti: ’Kevät saapui’
Tämä työ oli toinen ’Kevät’ aiheinen AV-ohjelma joka oli tehty keväällä annetun kuvajoukon perusteella.
Markku Kedrin: ’Tyttäreni Mintun voimauttava AV-esitys’
Jan Fröjdman: ’Venus transit’
Satu Posti: ’Pankakoski ’

Seuraavaksi Juhakirjasi osallistujien ehdotuksia tulevan kauden ohjelmanumeroiksi. M.m näiden ehdotuksien pohjalta Juha kokoaa tulevia ohjelmanumeroita.
Juha vieraili syyskuussa Iso Britannian ’The 20th RPS International Audio-Visual Festivaalilla’.
Juha kertoi festivaalin tunnelmista, ja yksi palkittu työ katsottiin AV-illassa:
Richard Brown – ‘The man who saw the future’
Tämä työ sai kunniamaininnan festivaaleilla.
Lopuksi katsottiin yksi paljon latauksia saannut PicturesToExe’llä tehty AV-ohjelma yhdeltä suositulta linkkisivulta: http://www.beechbrook.com/pte/index.asp
Ohjelma jota katsottiin oli saannut eniten latauksia sivuilta:
Daniel Laugier: Tractions

AV-illan vuoden 2013 toimihenkilövalinnat tehdään marraskuun kokouksessa. Juha kertoi, että innokkaille löytyy tehtäviä.
Juha Tiihonen, Jukka Toivio, Jan Fröjdman ja Markku Kedrin

————————————————————————————————————————————————————

Kokousmuistio – 16.5.2012

Toukokuun AV-illassa oli 11 AV-ohjelmista kiinnostunutta Helatorstain aatoksi sattuneesta aurinkoisesta illasta huolimatta.
JAN FRÖJDMANIN CASE-ESITYS
Esityksessä ‘Monen kuvaelementin 3D animaatio PicturesToExe’llä’ näimme esimerkin miten useammalla kuvaelementillä voidaan luoda 3D-objektejä, hyödyntäen PTE’n ‘frame’-hierarkiaa. 3D tekniikkaa hyödyntäviä esimerkkejä olivat:
– tuoli ja kasvi
– hammashoitolaitteita yliopistorakennuksessa
 OMAT AV-OHJELMAT
Hannu Lehto toi näytille ja rakentavan palautteen kohteeksi AV-ohjelmat
– ”Omakohtainen elämänpituinen kasvojen kuvakavalkadi” ja
– ”Koskenlasku Vantaanjoella”

AV-ILLAN FACEBOOK-RYHMÄ
Sovittiin, että perustetaan AV-illan Facebook-ryhmä. Perustetun ryhmän nimi on  ’AV-ilta, Kameraseura’.
Ryhmän tarkoitus: Etsi osallistujia projekteihisi, julkaise kysymyksiä ja kuvia, keskustele Kameraseuran AV-illoista!

AITA 2012
AV-illan Aita 2012 osuus kaipaa ideoita! Haluatko edustaa AV-iltaa Aita-näyttelyssä ja Taiteiden yössä? Omatoiminen saa helposti luvan esiintyä AV-illan nimissä… Minimitasona Juha päivittää viime vuoden julisteet.
MUUTA
Keskusteltiin syksyn ohjelmasta. Tauolla nautittiin hyvin sujuneen kauden kunniaksi kahvien ohella kuohuviiniä.

Juha Tiihonen ja Jan Fröjdman

————————————————————————————————————————————————————

 

Kokousmuistio – maaliskuu 21.3.2012

Maaliskuun AV-ilta keskiviikkona 21.3.2012 kerääsi 13 osallistujaa ja illassa esitettiin neljä osallistujien omia töitä, kaksi AV-tekniikkaa käsitteleviä aiheita sekä Juha Tiihosen workflow kuvaukset kahdesta työstä.
Seuraavat osallistujien omat tuotokset nähtiin illan aikana.
Hannu Lehto esitti kaksi työtä. Ensimmäisessä työssä ’Kaivopuistossa’ Hannu näytti miten vuodenajan vaiheittaista vaihtumista voidaan häivytyksellä esittää vain kaksi kuva käyttäen.
Hannun toisen työn nimi oli ’Katuelämää Berliinissä’.
Markku Kedrinin esittämä työ oli nimeltään ’Elämäni’, missä hän nuoruudun kuvillaan esitti omakohtaisen elämäntarinansa.
Jan Fröjdman esitti Helsingin edustalla purjehdusristeilyä käsittelevän työn. Toisena työnä Jan esitti AV-esityksen ’Nuntii Latini (Kevät), mikä noudatti Juha Tiihosen laatiman tehtävän säännöt hyödyntää ainoastaan etukäteen annettuja valokuvia. Tämä työ on nähtävillä internetissä osoitteessa http://vimeo.com/38818350
Hannu Lehto näytti miten karttasimulaatiota pystytään tekemään PicturesToExe-ohjelmalla (PTE). Tekniikka perustuu siihen että ensimmäisessä vaiheessa luodaan karttakuva, esim. nettikartan kuvaruutukaappauksella. Tämä karttakuva tallennetaan JPG tai PNG formaatilla. Sitten tehdään toinen identtinen karttakuva edellisen pohjalta. Kuvankäsittelyohjelmalla (esim. ilmaisella Paint.Net ohjelmalla) aktivoidaan haluttu karttareitti ja tuhotaan reitin kuvapisteet (delete), Tämän jälkeen kartta tallennetaan nimenomaan PNG-formaatilla, jolloin karttareitin poistetut kuvapisteet muuttuvat läpinäkyviksi kuvan ns.alfa-kanavan myötä. Kuvankäsittelyn vaiheet riippuvat käytetystä kuvankäsittelyohjelmasta. Seuraavassa vaiheessa molemmat karttakuvat tuodaan PTE ohjelman yhteen ja samaan ’slide:iin’, niin että PNG-karttakuva läpinäkyvillä reiteillä on ylimpänä. Viimeisessä vaiheessa luodaan PTE’llä karttakuvien väliin värjätty neliö (Rectangle). Tätä neliötä liikutellaan sitten aika-janalla siten, että karttareitti näyttää täyttyvän neliössä käytetyllä värillä. Edellä kuvatut temput tehdään ’Objects and Animation’ mahdollistamalla tekniikalla, ja neliön liikuttelu aika-janalla tehdään luomalla  ’keyframe:jä’.
Hannun tekemän karttasimulaation esimerkin löydät AV-illan sivujen kautta:
http://kameraseura.fi/kerhot/av-ilta/
Juha esitti kaksi työtä ja kertoi näiden töiden synnystä ’making of’-hengessä. ’Tane Mahuta’ (Erhard Hobrecker) esitys käsitteli sademetsiä ja jumalten kostoa ellei sademetsiä suojella. ’Sambaa Ahaa’ (Juha Tiihonen) esitys oli rytmikäs sambakarnevaalien väriä ja loistoa esittävä työ. Juha oli tehnyt erittäin perusteellisen journalistisen työn samban olemuksen ja taidelajin esittämisen taustoista. Myös hauskaan ja osuvaan nimeen itse työlle Juha oli päättynyt valinnalla hänen tekemästään pitkästä vaihtoehtoisten nimien listalta.

Jan Fröjdman

————————————————————————————————————————————————————

Kokousmuistio tammikuu 18.1.2012

Kameraseuran AV-illassa oli 15 AV-ohjelmista kiinnostunutta. Tällä kertaa omia ohjelmia oli niin runsaasti että päätettiin katsoa ne ensin.
Omia ohjelmiaan esittivät:
Markku Kedrin: Suomen Majakkaseuran Tanska-Norja -Matkat 2011
Rauno Pohjonen: Norjan matkan 1980 muistelua
Risto Ylä-Raivio: Lumen ja jään aika
Niku Sokolow: Laitesukellus
Jokainen esitys sai ansiokasta ja rakentavaa palautetta sekä vilkasta keskustelua.
Workflow-teemaa jatkettiin jossa vuorossa oli Eddie Spence: Isadora’s Legacy. (Making of), jonka Juha Tiihonen alusti ja analysoi.
Muut Making-of tarinat jätettiin ajan puutteen vuoksi seuraavaan kertaan.
Kevään teemaan liittyen julkistettiin kuvajoukko josta tulemme kevään aikana näkemään osallistujien tekemiä AV-ohjelmia.
”Työnkulku AV-ohjelmien tuottamisessa”-teemaa jatketaan myös seuraavassa kokouksessa osallistujien omien ohjelmien lisäksi.
Seuraavat AV-illat klo 18 ovat 21.3.2012 ja 16.5.2012.

Jukka Toivio, Juha Tiihonen ja Jan Fröjdman

Kaikki artikkelit