Tekniikkailta 15.2. aiheena näytön valinta valokuvaajalle

Tekniikkailta 15.2.2012 aiheena näytön valinta valokuvaajalle

Kameraseuran tekniikkaillassa keskiviikkona 15.2. 2012 aiheena oli näytön valinta valokuvaajalle.

Näyttöjen tekniikasta

Markku esitteli näyttöjen tekniikkaa ja avasi aiheeseen liittyviä lyhenteitä; kontrastisuhde, vasteaika, värisyvyys, väriavaruus, taustavalo, gamma, paneelityypit jne. Lisäksi Markku esitteli näytön kalibrointia ja profilointia teknisestä näkökulmasta.  Markun esitys on luettavissa täällä.

Näytön valinta

Kysymyksiin ”saako halvalla hyvän näytön?” ja ”mikä on riittävän hyvä näyttö?” ei yksikäsitteistä vastausta tilaisuudessa voitu antaa. Jari esitteli näytön valintaan liittyvän alustuksen. Kovin yleispäteviä ohjeita näytön valintaan on vaikea antaa – jokaisella on omat tarpeensa ja perusteensa valinnan suorittamiseksi ja niitä kannattaa etukäteen punnita. Harkitse mikä on hintahaarukka ja etsi tarpeitasi vastavia vaihtoehtoja, sekä selvitä onko lehdissä tai netissä vertailuja. Keskustelussa tuli esiin mielipide, että noin 500 eurolla saa tällä hetkellä jo melko hyvän näytön.

Näytön säätö ja kalibroiminen

Näytön kalibroiminen voidaan suorittaa joko kalibrointilaitteen avulla tai säätämällä näyttö testikuvien avulla, tai mahdollisesti myös käyttöjärjestelmän omilla ohjeilla. Kalibrointilaitteella voi hyvän lopputuloksen saavuttaa kaikkein varmemmin. Jarin näytön säätöä ja kalibrointia esittelevässä esityksessä on mm. linkkejä nettisivuille jossa on ohjeita ja testikuvia näytön säätämiseksi. Tilaisuus päätettiin näytön kalibroinnin esittelyyn ekä vertailtiin myös erilaisten esillä olleiden näyttöjen laatua.
Tälläkin kertaa osallistujia oli hyvin – 25 kerholaista vetäjien lisäksi.

Valokuvauskilpailu 

Vesa Jakkula, Valuri

Valokuvauskilpailu järjestettiin tuttuun tapaan teemalla Tekniikka. Kokoukseen osallistujat arvioivat kilpailukuvat yleisöäänestyksellä kokouksen aikana. Kilpailun voitti Vesa Jakkula kuvalla Valuri, toiseksi ja kolmanneksi sijoittui Jorma Närvi hitsaus-aiheisilla kuvilla.

_________________________________

 

Kaikki artikkelit