Tekniikkaillan pidetyistä kokouksista 2013 – 2014

10.12.2014 Nikon-uutuudet

Jyrki Tuppurainen Nikon Nordic’ista esitteli Nikonin kamerauutuuksia ja objektiiveja.

Suomenlinnan luotilautta - Keijo Toivio
Suomenlinnan luotilautta – Keijo Toivio
Tekniikka - Antti Tassberg
Tekniikka – Antti Tassberg
Hyvin toimii - Jari Mankinen
Hyvin toimii – Jari Mankinen

Kuvauskilpailun voitti Antti Tassberg kuvalla ”Tekniikka”, toiseksi tuli Jari Mankisen kuva ”Hyvin toimii” ja kolmanneksi Keijo Toivion kuva ”Suomenlinnan luotilautta”.
Tilaisuuteen osallistui 25 kameraseuralaista.

Tekniikkaillan kokouksissa aktiivisesti mukana ollut Antti Tassberg liittyy mukaan tekniikkaillan vetäjätiimiin tulevan vuoden alusta alkaen.

8.10.2014 Sony ilta

Sony-ilta pidettiin Sony Centerin tiloissa, Galleria Esplanadissa Osallistujamäärä oli rajoitettu 20:een ja se täyttyikin nopeasti. Pyrimme järjestämään uuden vierailun lähikuukaisina. Illan teemana olivat  Sonyn syksyn uutuudet sekä 4K videokuvaus. Lisäksi pääsimme katsomaan materiaalia suoraan 4K televisiosta. Esiintymässä olivat Mikael Kaplar, Sony Alpha Ambassador  sekä  Hannu-Pekka Lähdeaho Sonylta. Lisäksi paikalla oli myös Sony Centerin henkilökuntaa vastaamassa kysymyksiin. 8.10. kokouksessa ei ollut kuvauskilpailua.

13.8. 2014 RawThereapee ja DigiKam kuvankäsittelyohjelmat

Juhani Aittamaa esitteli kuvankäsittelyohjelmien ilmaisia vaihtoehtoja RawThereapee ja DigiKam. molemmat ovat käytettävissä Windows, Mac ja Linux-ympäristöissä. RawTherapee sisältää oleellisena osana RAW-konvertterin sekä kuvien tuhoamattoman (non-destructive) ja monipuolisen editoinnin. RawTherapee’tä käytetään joko itsenäisesti tai yhdessä GIMP-kuvien muokkausohjelman kanssa. DigiKam puolestaa sisältää useita samoja ominaisuuksia kuin Adoben Lightroom. Kuvia voi muun muassa katsella, järjestellä, vertailla ja luokitella sekä myös kehittää (editoida), julkaista ja tulostaa. Linkit Juhanin esityksiin:  digiKam-esitys ja RawTherapee-esitys. Kyseisten ohjelmien omat sivustot: digiKam ja RawThrapee. Elokuun tekniikkaillan valokuvauskilpailun voitti Antti Tassberg kuvallaan Fast Food. Antti Tuomelan kaksi kuvaa Vauhtia ja Matkaa saivat toiseksi eniten, saman verran, pisteitä yleisöäänestyksessä.   2.6.2014 Raw-kuvausta kamerapuhelimella Antti Tassberg kertoi lyhyesti mitä tarkoitetaan raw-kuvalla, mitkä nykyisistä kamerapuhelimista tukevat raw-kuvausta sekä esitteli kamerapuhelimien raw-kuville Lightroomissa käyttämänsä työnkulun. Paikalle oli saapunut 15 raw-kuvauksesta kamerapuhelimilla kiinnostunutta kameraseuralaista. Illan kuvakilpailun voittajaksi selviytyi Paula Lehtimäen ”Sinistä ja keltaista”. Toiseksi sijoittui Jari Mankisen ”Vekotin” ja kolmanneksi Antti Tassbergin ”Fire Circus Walkea”.

19.5.2014 Olympus-ilta

Henrik Tanabe ja Pekka Potka kertoivat Olympus OM-D- ja PEN-järjestelmäkameroista, -objektiiveista ja niiden eduista sekä antoivat vinkkejä Olympus-kameroiden käyttäjille. Esitystä oli saapunut kuuntelemaan 25 kameraseuralaista.

_____________________________________

14.5.2014 Sony-ilta

Hannu-Pekka Lähdeaho Sony Nordicilta ja valokuvaaja Mikael Kaplar (Nordic Sony Alpha Ambassador) esittelivät kamera- ja objektiiviuutuuksia aktiivikuvaajille. Esillä oli mm. vasta julkaistu SLT-A77 MarkII.

_____________________________________

12.3.2014 HDR ja Exposure Blending

Mikael Rantalainen kertoi dynamiikan laajentamisesta maisemavalokuvauksessa. Useiden valotusten yhdistämistä tarvitaan silloin kun yksi valotus ei pysty tallentamaan maisemaa siten että sekä vaaleat että tummat alueet toistuvat oikein. Tällöin kannattaa ottaa 3-7 valotusta, ja nämä “lähdekuvat” yhdistetään myöhemmin siten että koko kuva-ala toistuu oikein (kuvassa ei ole yli- eikä alivalottuneita kohtia). Yhdistäminen voidaan tehdä HDR-ohjelmilla, tai käsin Photoshopissa tasojen avulla (exposure blending). Mikaelin esitystä oli saapunut kuulemaan 38 kameraseuralaista, mikä osaltaan kertoo aiheen kiinnostavuudesta. Tekniikka-aiheisen kuvakilpailun voittajaksi äänestettiin Rauno Pohjosen ”Väijytekniikka”. Myös toinen ja kolmas sija menivät Raunon kuville ”Tuleva insinööri” ja ”Vesiverhon sisässä”. Väijytekniikkaa

Rauno Pohjonen, Väijytekniikka

_____________________________________

8.1.2014 Lightroom 5 – Uudet ominaisuudet

Jari Mankinen ja Juha Blomqvist esittelivät Lightroomin viimeisimmän version uusia ominaisuuksia. Lista käsitellyistä asioista – Lightroom 5:n uusista ominaisuuksista – löytyy täältä linkin takaa. Kuvakilpailun voittajaksi selviytyi Veijo Känkäsen ”Myllyt”. Toiselle sijalle kipusi Jorma Ojaman ”Jouluvauhti” ja kolmanneksi sijoittui Paula Lehtimäen ”Siivoustalkoot”. Tekniikkailta_20140109_Myllyt

Vesa Känkänen, Myllyt

_____________________________________

20.11.2013 Gimp – avoimen lähdekoodin kuvankäsittelyohjelma<

Juha Blomqvist esitteli Gimp-kuvankäsittelyohjelman ominaisuuksia, jotka kilpailevat varsin tasaväkisesti Photoshopinkin vastaavien kanssa. Gimpin vahvuuksia ovatkin maksuttomuuden ohella sen monipuolisuus, laajan käyttäjäyhteisön tuki sekä kattava pluginvalikoima. Kuvakilpailun voittajaksi äänestettiin Niilo Anttosen ”Satama” ja jaetulle toiselle sijalle sijoittuivat Rauno Pohjosen ”Hitsaaja” sekä Katariina Forsblomin ”Viritelty Hot Rod”. Tilaisuuteen osallistui 14 jäsentä.

_____________________________________

18.9.2013 Sonyn järjestelmäkameroiden esittely

Hannu-Pekka Lähdeaho Sony Nordicilta sekä valokuvaaja ja ’Sony Alpha Ambassador’ Mikael Kaplar esittelivät Sonyn uusimpia kameramalleja. Kuvakilpailun voittajaksi äänestettiin tällä kertaa Juha Blomqvistin ”Savuja rannassa”. Tilaisuuteen osallistui vierailijoiden lisäksi 10 henkilöä.

_____________________________________

17.4.2013  Ilmaiset tai edulliset aputyökalut

Illan teemana olivat kuvien käsittelyyn ja hallintaan liittyvät apuohjelmat. Aluksi Jari Mankinen esitteli ns. ”focus stacking” -tekniikkaa, jossa yhdistämällä useita eri tarkennusetäisyyksillä otettuja kuvia tuotetaan laajan terävyysalueen kuva. Tekniikkaa tukevista ohjelmista käytiin lyhyesti läpi Helicon, Zerene sekä Photoshop. Muita illan aikana esiteltyjä ohjelmia olivat IrfanView (kuvien katselu & käsittely), pilvipalvelut Dropbox ja SkyDrive sekä kuvien käsittelyyn soveltuva ilmaisohjelma Gimp, jonka osalta käytettävissä olleen ajan puitteissa oli tyytyminen vain pintaraapaisuun. Ohjelman monipuolisiin ominaisuuksiin sovittiinkin palattavaksi kokonaisen teemaillan muodossa, mikäli kiinnostusta ilmenee. Linkkejä: http://www.heliconsoft.com/heliconsoft-products/helicon-focus/ http://zerenesystems.com/cms/stacker http://www.irfanview.com/ https://www.dropbox.com/ http://windows.microsoft.com/en-us/skydrive/download http://www.gimp.org/ Valokuvauskilpailu 17.4.2013 Kuvakilpailun voittajaksi äänestettiin tällä kertaa Jari Mankisen ottama ”Saha”. Tilaisuuteen osallistui 28 jäsentä.

_____________________________________

20.2.2013 Objektiivit

Kamera-lehden toimittaja Harri Hietala kertoi järjestelmäkameroiden objektiiveista, niiden testaamisesta ja objektiivien laadun arvioinnin perusteista. Harri myös demonstroi minkälaisella järjestelyllä ja ohjelmistolla Kamera-lehdessä objektiivien testaamista suoritetaan. Osallistujilla oli mahdolisuus pikaisesti ’testauttaa’ oma objektiivinsa. Kamera-lehden testaamien testaamien objektiivien ja kameroiden testikuvia löytyy lehden nettisivuilta. Linkkejä sivustoille josta löytyy lisää objektiivien ja muidenkin valokuvausvälineiden testejä ja -vertailuja: http://www.dpreview.com http://www.dxomark.com/ http://slrgear.com/

Valokuvauskilpailu 20.2.2013

Valokuvauskilpailun teemana oli ”Tekniikka”. Osallistujien äänestyksessä saman suurimman pistemäärän saivat Juha Auvisen kuva Tempelhof US Carrier ja Tapio Kyrönahon kuva Linnanmäen valokarnevaali. Onnea kilpailun voittajille ja kiitokset kaikille 31 tilaisuuteen osallistujalle.

_____________________________________ 

4.2.2013 Diakuvien digitointi makrokuvausvälineillä

Simo Salanne ja Pekka Nisula esittelivät diakuvien digitointia kuvaamalla. Esitysten teoriaosuus ”Pelastakaa Buenos Dias” on katsottavissa täältä. Simon tavoitteena on ollut tuottaa mahdollisimman laadukkaita digikuvia valikoiduista kinodioista. Menetelmä on parhaimmillaan tilanteessa, jossa digitoitavien kuvien määrä on joitakin satoja. Simon käyttämän tekniikan keskeinen oivallus on käyttää dian valaisuun rungon omaa salamaa heijastettuna neutraalilta valkoiselta pinnalta. Pekan toteutuksessa dia kuvataan suoraan tarkoitusta varten modifioidun diaprojektorin kuvaportista, mikä nopeuttaa prosessia huomattavasti. Menetelmä soveltuukin erityisesti tilanteisiin, jossa laajasta kasetoidusta dia-arkistosta halutaan tuottaa digitaalinen kuvahakemisto. Digitoitujen kuvien laatu ei välttämättä yllä Simon käyttämän tekniikan tasolle, mutta kuva-arkistosta on helppo valita ne diat, jotka haluaa digitoida erikseen maksimilaadulla. Lisäksi tilaisuudessa nähtiin Simon koostama Lapin luontoa kuvaava AV-esitys, jonka diat oli digitoitu em. tekniikkaa käyttäen. Diojen digitointi tuntuu olevan monen jäsenen työlistalla, sillä paikalle oli saapunut 37 kuulijaa. Kiitokset Simolle ja Pekalle mielenkiintoisesta illasta.

_____________________________________

Vanhemmista kokouksista

Vuosi 2012

 

Kaikki artikkelit