You don’t belong here -näyttelyn avajaiset

Tervetuloa You don’t belong here -näyttelyn avajaisiin Kamera-galleriaan 4.11. klo 18!

Ristiinan kunnalliskoti on historiallinen rakennus. Se on otettu kunnalliskotina käyttöön vuonna 1918, ja sitä on myöhemmin laajennettu. Vanhainkotitoiminnan muutettua myöhemmin Ristiinan keskustaan, siirtyi rakennus tontteineen yksityiseen omistukseen. Paikalla nähtiin sittemmin taidetoimintaa, ja myös thaimaalaisia marjanpoimijoita, jotka majoittuivat tiloissa. Viimeisimpänä rakennuksilla on nähty, tai muutoin havaittu nuoria henkilöitä, jotka ovat ”repineet irti kaiken mahdollisen”, kuten paikalliset ihmiset asian ilmaisevat. Erään seinäkirjoituksen mukaisesti paikkaa voisi nykyisin kutsua Gucci Manen vanhainkodiksi (”Gucci Mane was born here”).

Marjatta Kantola ja Jussi Seppälä ovat vuodesta 2015 alkaen seuranneet kunnalliskodin tuhoutumista. Paikan hieman pelottava tunnelma on vaihtunut hiljaisuuteen, kun entinen kunnalliskoti on lopullisesti kuollut. Viereiselle Suurlahdentielle näkyvä päärakennus muistuttaa ohikulkijoita siitä, miten ”You don’t belong here”. Mikään ei ole ikuista, vaan haihtuu vähitellen pois. Vanhainkodin hidas tuho tuo mieleen suuremman mittakaavan hävityksen – Ukrainan sodan. Missä on ihminen, siellä on kasvu ja tuho. Luonto on kaiken takana, ja lopulta peittää sen, mitä ihminen ei pysty ylläpitämään.

Marjatta Kantolan elämässä kuvan harrastaminen on ollut osa elämää monella tavalla; kuvien katselijana, kuvataiteen aktiivisena harrastamisena ja kouluttautumisena, kännykkäkuvien postaajana, kameran salaisuuksien ihmettelemisenä. Kuvien kertomat tarinat ovat aina olleet keskeinen asia. Näyttelyn kuvat on otettu kännykällä, digikameralla ja aivan viime aikoina myös filmikameralla mustavalkokuvina.  Kuvankäsittely on vasta aukeamassa oleva taito.

Jussi Seppälä on harrastanut valokuvausta enemmän tai vähemmän aktiivisesti vuodesta 2009. Ensin käytössä oli digipokkari ja digijärkkäri. Sen jälkeen käyttöön tuli myös filmikameroita, ”vaikka ei pitänytkään”. Näyttelyn kuvat on kuvattu normidigilaitteistolla. Tulostus on hoidettu omalla printterillä.

Näyttely on esillä Kamera-galleriassa 27.11. asti.

Tapahtumatiedot
Alkaa: 04.11.2022 - 18:00
Loppuu: 04.11.2022 - 20:00

Tapahtumapaikka
Kamera-galleria
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 B, 4. krs
00180 Helsinki