Maaliskuun Fiilisfotarit: Neulanreikäkuvia

Maaliskuun kerhoillassa Fiilisfotarien uusin vetäjä Saija Piiroinen kertoi neulanreikäkuvauksesta Neulanreikäkuvaus on valokuvausta yksinkertaisimmillaan. Kamera on laatikko, camera obscura, jonka sivuun tehdyn pienen reiän lävitse valo kulkee muodostaen kuvan laatikon takapinnalle.

Piiroinen esitti omatekoisilla neulanreikäkameroilla otettuja kuviaan ja toi myös mukanaan yhden itse tekemänsä neulanreikäkameran, mikä oli valmistettu Muumi-keksipurkista. Piiroinen kertoi, että hänellä on yhteensä viisi kameraa, joista jokaisella voi ottaa yhden kuvan kerrallaan. Kameroissa hän käyttää tavallista pimiössä käytettävää valokuvapaperia.

Neulanreikäkuvaaminen onkin hidasta ja vaatii pitkäjännitteistä työskentelyä. Se on yllättävää ja jännittävääkin, sillä ei voi koskaan etukäteen tietää minkälainen kuvasta tulee. Esitys herätti runsaasti keskustelua ja muutamat neulanreikäkuvausta harrastaneet kerholaiset saivat myös uusia vinkkejä kuvaamiseen mm. miten valotusajan mittaamiseen on olemassa käteviä älypuhelinsovelluksia.

Illan päätteeksi, kahvitauon jälkeen, katsottiin yhdessä kerholaisten tuomia omia mustavalkokuvia ja niiden väriversioita. Kuvat herättivät paljon mielenkiintoista keskustelua mm. siitä, minkälainen kuva toimii hyvin mustavalkoisena ja milloin taas värillisenä, sekä kuinka kuvan välittämä viesti ja tunnelma voivat muuttua suurestikin värien myötä.

Kuva: Antti Tassberg                                                                      Kuva: Lassi Hatakka
Kuva: Risto Ranta

 

Tapahtumatiedot
Alkaa: 07.03.2018 - 18:00
Loppuu: 07.03.2018 - 20:30