Naturan 2024 tapaamisten muistiot

26.3.2024 Haastekilpailu 2024 / Kara-Kamerat esittäytyy

Natura teki maaliskuun tilaisuuden yhteistyössä Kara-Kameroiden kanssa. Tilaisuuden aluksi Kara-Kameroiden puheenjohtaja Ursula Kuula kertoi lyhyesti heidän seuransa toiminnasta kerholaistensa kuvien kera. Hän kertoi mm. heidän kuvausreissujensa määrän kasvaneen merkittävästi Korona-sulun aikana ja, että ne ovat jääneet pysyvästi osaksi heidän kerhonsa toimintaa. Heillä on myös WhatsApp-ryhmiä, kuten äkkilähtöryhmä, jonka kautta voi kysellä kuvausseuraa lyhyellä varoitusajalla. Kara-Kamerat järjestivät myös illan kilpailun tuomarin eli valokuvaava biologi ja tietokirjailija Antti Kolin.

Osallistujia Teamisin välityksellä: 37 henkilöä

Haastekilpailu 2024

Haastekilpailuun oli kutsuttu seuraavat kamerakerhot:
Kameraseura (KS), Amatörfotografklubben i Helsingfors (AFK), Hyvinkään Kameraseura (HK), Kara-Kamerat (KK), Laajasalon Valokuvaajat (LV), Lohjan Kameraseura (LKS), Olarin Kamerat (OK), Soukan Kamerat (SK), Tapiolan Kamerakerho (TK), Vantaan Fotokerho (VFK) ja Vihdin Kameraseura (VKS).

Haastekilpailun teemana oli ”Luonnon taidetta”. Kilpailun tuomarina toimi Antti Koli. Kilpailuun osallistui 48 kuvaajaa 8 eri kamerakerhosta 133 kuvalla.

Tulokset:

 1. Pekka Lehtonen (Tapiolan Kamerakerho) – ”Harmaalokki” – 10 pistettä
 2. Vesa Jakkula (Kameraseura ry) – ”Ahdin valtakunnasta” – 9 pistettä
 3. Paula Kankare (Kara-Kamerat) – ”Kehystetty” – 8 pistettä
 4. Iiris Niemi (Kameraseura ry) – ”Menneisyyden haamut” – 7 pistettä
 5. Iiris Niemi (Kameraseura ry) – ”Luonnon ihme” – 6 pistettä
 6. Klaus Kannas (Kameraseura ry) – ”Ikkuna-akvaario” – 5 pistettä
 7. Kari Koivisto (Vihdin Kameraseura ry) – ”Heijastuksia” – 4 pistettä
 8. Ari Komulainen (Kameraseura ry) – ”Lepattavat liekit” – 3 pistettä
 9. Lassi Ritamäki (Kara-Kamerat) – ”Kelotikka” – 2 pistettä
 10. Ursula Kuula (Kara-Kamerat) – ”Odotus” – 1 piste

KM            Juhani Aittamaa (Kameraseura ry) – ”Putous
KM            Pekka Korpijaakko (Lohjan Kameraseura ry) – ”Kaislaheijastuma
KM            Antti Lyyjynen (Olarin Kamerat) – ”Kuusikossa

Kerhojen väliset tulokset:

 1. Kameraseura ry / 30 pistettä
 2. Kara-Kamerat / 11 pistettä
 3. Tapiolan Kamerakerho / 10 pistettä
 4. Vihdin Kameraseura / 4 pistettä

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Natura onnittelee voittajia ja kaikkia kilpailussa menestyneitä tasapuolisesti. Kiitokset myös kaikille kilpailuun osallistuneille kuvaajille. Iso kiitos tietysti Kara-Kameroille ja Ursula Kuulalle itse kuvaesityksestä sekä tuomarina toimineelle Antti Kolille.

Tilaisuudessa päätettiin myös ensi vuoden Haastekilpailun teema. Vuoden 2025 Haastekilpailun teema on ”Minimalismi”.

Minimalismin lyhyt määrittely Wikipediassa:
”Minimalismissa pyritään keskittymään kaikkein olennaisimpaan ja karsimaan ilmaisu turhista rönsyistä. Sanalla tarkoitetaan yleensä myös kaikkea niukkaan, vähäiseen tai pieneen viittaavaa. ”

27.2.2024 Pekka LehtonenKuikka” / Peruskuvakilpailu

Kuva: Pekka Lehtonen ”Koiraskuikka”

Helmikuun vierailija ja esitys veti kerhotilamme melkoisen täyteen. Pekka Lehtonen saapui avartamaan meille lähes 60 vuoden kokemuksellaan kuikkien elämästä esityksellä ”Kuikka – Suomen suosituin mökkilintu”.

Jo Pekan isä tutki kuikkia aikoinaan ja Pekka on jatkanut isänsä jäljillä seuraten kuikkien elämää mökkisaarellaan ja sitä ympäröivässä järvessä, jossa kuikkia asustaa runsain mitoin. Hän on kirjoittanut näistä kauniista linnuista kirjan ja hyvin monia artikkeleita eri lehtiin. Samoin hän on äänittänyt niiden ääntelyä ja tutkinut näitä ääniä tieteellisesti hyvinkin tarkasti. Saimme kuulla näytteitä näistä kuikkien eri tilanteissa käyttämistä ääntelyistä. Hän mm. tunnistaa omassa saaressaan pesivän kuikkaperheen äänet muiden kuikkien äänistä. Lisä kysymyksiä sateli Pekalle esityksen loputtua. Kiitokset vielä Pekalle perusteellisesta perehdytyksestä kuikkien salaiseen maailmaan.

Osallistujia Kaapelitehtaalla: 21 henkilöä

Peruskuvakilpailu

Kilpailuun otti osaa 11 kilpailijaa 31 kuvalla. Kilpailun tuomarina toimi vieraamme Pekka Lehtonen. Pekka totesi, että kilpailuun osallistuneet kuvat olivat todella korkeatasoisia. Oli kuulemma monta kuvaa, jotka olisivat olleet palkitsemisen arvoisia, mutta jäivät nyt palkinnoitta.

Tulokset:

  1. sija Juhani Aittamaa kuvalla ”Tääonmiun” (3 p.)
  2. sija Vesa Greis kuvalla ”Aamulehti” (2 p.)
  3. sija Vesa Jakkula kuvalla ”Parittelevat jäärät” (1 p.)

Kunniamaininta: Juhani Aittamaa kuvalla ”Ilta
Kunniamaininta: Jari Mankinen kuvalla ”Nuvvus 2024
Kunniamaininta: Jari Mankinen kuvalla ”Lepakon kuutamolento

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnittelut palkituille ja kiitokset Pekalle tuomaroinnista.

23.1.2024 Toni SarinHuippuvuoret” / Jäsenten kuvia

Kuva: Toni Sarin ”Jääkarhu valaan raadolla”

Näin sydän talvella saimme Naturassa nähtäväksemme arktisia näkymiä Toni Sarinin ollessa vieraanamme. Hänellä oli esitettävänään kuvakavalkadi ”Kuvia Huippuvuorten syksyisistä maisemista”. Toni motto on ”Kun pysyy liikkeessä, näkee paljon”, joka piti hyvin paikkansa tässä esityksessä.

Toni oli viime syksynä pienen ryhmän mukana Huippuvuorilla vajaa kahden viikon retkellä. Retki oli suunniteltu kuvaajien tarpeet ja mielenkiinnot huomioiden. Suurimman osan matkasta he olivat laivalla, joka eteni Huippuvuorten rantaa myötäillen. Kuvausreissun pääkohde oli jääkarhut ja niitä Toni pääsi myös kuvaamaan monia kertoja. Myös Huippuvuorten peurat, mursut ja naali toivat lisämausteensa tähän arktiseen reissuun.

Saimme nähtäväksemme perusteellisen kokoelman todella hienoja kuvia eksoottisista eläimistä ja jäisistä vuoristoista unohtamatta kiehtovan muotoisia jäälauttoja. Tuollaisen erityislaatuisen kuvausreissun kuvauskalusto, varusteet ja matkajärjestelyt kiinnostivat paikalla olijoita tiedustelemaan Tonilta niistä vielä tarkemmin esityksen jälkeen. Suuret kiitokset Tonille esityksestä.

Illan päätteeksi katselimme vielä joukon jäsenten nähtäväksemme ja iloksemme tuomiaan tai lähettämiään kuvia.

Osallistujia Kaapelitehtaalla: 14 henkilöä