Kuvien skannaaminen tekniikkaillassa keskiviikkona 19.10. 2011

Tekniikkaillan aiheena 19.10.2011 oli kuvien skannaaminen ja digitointi. Aiheesta kertoivat valokuvaajat Virve Laustela ja Harri Tahvanainen Suomen valokuvataiteen museosta.

Tilaisuudessa Virve ja Harri pohjustivat vilkkaan ja monipuolisia näkemyksiä esille tuoneen keskustelun aiheesta valokuvien ja dia- sekä negatiivifilmien skannaaminen sekä digitointi kuvaamalla. Viven ja Harrin kokemuksen mukaan jopa filmien digitointi valokuvaamalla makrokuvausvälineillä tuottaa yhtä hyvän, ellei jopa paremmankin lopputuloksen kuin laadukkaalla filmiskannerilla digitoimalla. Tästä asiasta keskusteltiin ja erilaisiakin näkemyksiä tuotiin esille. Joka tapauksessa kuvaamalla digitoinnilla ilmeisen selvästi voi saada aikaiseksi hyvän lopputuloksen, ja huomattavasti nopeammin kuin skannerilla. Nopeus on merkittävä peruste mm. jos digitoitavaa materiaalia on paljon.

Museoissa erittäin oleellista on myös se, että kuvaamalla voidaan digitointi suorittaa originaalia vahingoittamatta, oli sitten kyseessä originaalina filmi tai valokuva. Laadukkaatkin skannerit voivat lämmön ja voimakkaan valon vaikutuksesta vahingoittaa originaalia, siitäkin huolimatta, että museoissa on pyritty mm. skennereiden jäähdytykseen kiinnittämään erityishuomiota.

Laadukkaan filmien digitointiin soveltuvan makrokuvauslaitteiston hankinta saattaa maksaa kohtuullisen paljon, ellei esim. rakentele osittain laitteistoa itse tai onnistu hankkimaan käytettyä laitteistoa.

Tässä koottuna linkkejä aihetta käsitteleville sivuille

Camera scanning: http://www.dpbestflow.org/camera/camera-scanning

Skannaamalla ja kuvaamalla tuotetut vertailukuvat: http://www.dpbestflow.org/sites/default/files//dpBestflow_ScanComparrison_0.zip

Peter Krogh; Using a Digital Camera as a Film Scanner: http://thedambook.com/downloads/Camera_Scanning_Krogh.pdf 

Suomen valokuvataiteen museon Kysy museolta -sivusto.

Tilaisuuteen 19.10. osallistui 22 henkilöä kahden toimihenkilön lisäksi.


Muistutuksena jäsenille, että Kameraseuran digityöhuoneessa on käytettävissä tasoskanneri Epson Perfection 2450 Photo ja Minolta Dimage Elite 5400 filmiskanneri. Ohjelmistona sekä Mac- että Windows-koneissa on Vuescan, Adobe Photoshop’in lisäksi. Digityöhuoneen varauksia voi tiedustella seuran jäsenpalveluista ja verkkokaupan avulla voi maksaa digityöpisteen käyttömaksun.

Käyttöohjeet:

VueScan-skannausohjelman ohjeet: http://www.hamrick.com/vuescan/html/vuesc.htm

Epson Perfection 2450 PHOTO Scanner: linkki

Minolta Dimage Elite 5400 filmiskanneri: linkkiä ohjeisiin ei löytynyt, mutta tässä linkki ”testiin”

 

 

Kaikki artikkelit