Pimiöryhmän pikkujouluissa Henry Valtonen

Henry Valtonen tulee kertomaan valokuvaamisesta ja tekniikasta 8×10 tuuman laakafilmikameralla. Nähtävillä 8×10 tuuman väridioja, mustavalkoisia 8×10 tuuman pinnakkaisia sekä mustavalkovedoksia 8×10 tuuman negatiiveista.

Henry on kesäkuussa vapaaherraksi siirtynyt yrittäjä. Hän on aloittanut valokuvaamisen 13-vuotiaana koulupoikana. Innostus valokuvaamiseen lähti siitä, kun kemian oppitunnilla punalamppujen valossa kehitettiin opettajan negatiivista kuvia. Yhdessä opettajan ruudussa helikopteri oli laskeutumassa Olympiastadionin nurmikolle ja sen roottorit olivat pysähtyneet lyhyen suljinajan ansiosta. Kuvan kehittyminen altaassa teki maagisen vaikutuksen. Järjestelmäkamera ja mustavalkokuvaus tulivat heti tutuksi.

Isä osti lomamatkaa varten ensimmäiset rullat Kodachrome II -filmiä, koska ”filmi sisältää kehityksen ja kehykset”. Siitä alkoi diakuvaus, joka jatkuu nykyäänkin. Kinofilmi on vaihtunut isoon laakafilmikameraan noin v. 2000, jolloin hankin ensimmäisen 8×10 tuuman kameran. Diakuvauksen perintönä on pyrkimys saada kompositio, fokus ja valotus onnistumaan suoraan valotettaessa ilman sen ihmeempiä vippaskonsteja. Ison ja raskaan kameravarustuksen kanssa kuvaus on käytännössä aina suunniteltava etukäteen, sillä kukaan ei viitsi liikkua täyspakkaus selässä etsimässä mahdollista kuvauskohdetta.

Otetaan lisäksi normi pikkujoulumeininkiä ja suunnitellaan tulevaisuutta! <3

Tapahtumatiedot
Alkaa: 18.12.2023 - 18:00
Loppuu: 18.12.2023 - 21:00

Tapahtumapaikka
Kameraseuran pimiö
Runeberginkatu 36
Helsinki