maisemakuvaajat tammikuussa

Maisemakuvaajien tammikuun 2022 kokouksen 19.1.2022 klo 18.00 aiheena on jälleenvalokuvaus.

Siitä tulee kertomaan valokuvaaja, kuvataidepedagogi Nanna Saarhelo. Hän kertoo jälleenvalokuvauksesta ja näyttää myös jälleenvalokuvausta varten tehtyä Ajapaik-sovellusta, joka toimii Andriod-puhelimessa.

Esityksen jälkeen katsotaan kokouksen osanottajien omia kuvia. Aiheena on jälleenvalokuvaus. Lähetä 1-2 valokuvaparia, jotka on otettu eri aikoina samasta paikasta samasta kuvakulmasta samaan suuntaan. Eri aika voi olla 100 vuotta tai 10 vuotta tai vuosi jne. sitten. Toinen valokuva voi olla jonkun muun ottama kuva tai itse otettu. Vanhoja valokuvia löytyy paljon mm. osoitteesta finna.fi.

Laita molemmat valokuvat yhteen tiedostoon kuvaparina, jotta ne näkyvät yhtaikaa.

Linkki etäkokoukseen tässä. Kuvat voi ladata tänne.

Kirjaudu KOKO nimelläsi (etunimi sukunimi) – TEAMS nykyään poistaa automaattisesti kokouksesta pelkällä etunimellä kirjautuvat 🙂

Jälleenvalokuvauksesta kirjoitettua:

”Tärkeä lähtökohta on vanhan kuvan valinta. Jotta voidaan näyttää jatkuvuus kahden kuvan välillä, jälleenvalokuvaaja sisällyttää yleensä kuvaan rakennuksen tai muu kohteen, joka on läsnä uudessa näkymässä. Joidenkin kaupunkien näkymät muuttuvat niin paljon, että alkuperäiset rakennukset ovat täysin myöhemmin rakennettujen rakennusten peitossa, tai on purettu. ”Ennen ja nyt” kuva voidaan ottaa, mutta siinä ei ole mitään yhteistä, joka yhdistäisi kahta kuvaa.

Alkuperäisen valokuvaajan tarkkailupiste on saattanut kadota vuosien varrella, joten jälleenvalokuvaajan on valittava sellainen näkymä, josta tarkkailupiste voidaan saavuttaa.

Nykyaikaiset kameroiden linssit eroavat huomattavasti vanhemmista, joten jälleenvalokuvaajan on otettava huomioon myös linssiä ympäröivä alue ja tarvittava syväterävyys.

Tarkkailemalla alkuperäistä kuvaa jälleenkuvaaja määrittää vuodenajan ja vuorokaudenajan havainnoimalla kasvustoa ja varjoja. Paras tapa tehdä tämä on pystyttää kamera alkuperäiseen tarkastelukulmaan suunnilleen oikeaan vuoden- ja kellonaikaan, ja odottaa alkuperäisessä näkymässä, kunnes varjot saavuttavat samoja kohtia suhteessa ympäröiviin esineisiin. Jos työ tehdään äärimmäisen tarkasti, on mahdollista sijoittaa kuva toisen päälle ja havaita rakennusten reunojen sopivan täsmälleen yhteen.” [lähde: wikipedia]

Tervetuloa etäkokoukseen,
Pirkko, Hannu ja Jussi

Tapahtumatiedot
Alkaa: 19.01.2022 - 18:00
Loppuu: 19.01.2022 - 21:00

Tapahtumapaikka
Etäyhteydellä virtuaalinen kokous