Naturan 2023 tapaamisten muistiot

28.11.2023 Taru RantalaValohelmiä” / Vuoden luonto- ja ympäristökuvaajakilpailu

Kuva: Taru Rantala ”Valohelmiä”

Vuoden viimeisessä Naturan tapaamisessa päästiin katsomaan taianomaisia kuvia lähikuvauksen maailmasta Taru Rantalan esityksessä ”Valohelmiä”. Hän voitti Vuoden luontokuvakilpailun vuonna 2019 kuvalla ”Iltakello”.

Vaikka Taru kuvaa paljon, ei hän mene merta edemmäs kalaan vaan on ns. lähiluontokuvaaja. Kuvausreissut tapahtuvat polkupyörällä vain muutamien kilometrien päähän hänen kodistaan. Kun Taru lähtee kuvaamaan, hän ei lähde etsimään vaan löytämään. Avoimin mielin. Ja paljon hän on löytänytkin, niin häikäisevän hienoja olivat Tarun pienoismaailmat.

Taru kertoi myös kuvauskalustostaan ja miten hän niitä käyttää saadakseen haluamiaan valohelmiäiskuvia. Yllättäen nämä taianomaiset kuvat veivät hänet myös aina Japaniin asti, sillä Nikon yhtiössä oltiin nähty hänen kuviaan Instagramissa ja he halusivat Tarun ennakkotestaavan erään heidän uuden tulevan objektiivinsa.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 21 henkilöä

Vuoden luonto- ja ympäristökuvaajakilpailu

Kilpailuun otti osaa 8 kuvaajaa ja kuvakilpailun tuomarina toimi Taru Rantala.

Tulokset:

Vuoden luonto- ja ympäristökuvaaja: Marit Henriksson kokoelmalla ”Kotimaani” (5 p.)
Kilpailun paras yksittäinen kuva: ”Muninta” – kuvaaja Vesa Jakkula (1 p.)

Kunniamaininta yksittäiselle kuvalle: Eero Hauta-aho: ”Red-throated divers home pond
Kunniamaininta yksittäiselle kuvalle: Ari Komulainen: ”Kesäillan huumaa

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnittelut Maritille ja muille kilpailussa pärjänneille. Suuret kiitokset Tarulle esityksestä ja kuvakilpailun tuomaroinnista.

24.10.2023 Juhani Visavuori / Hilin muistokilpailu kuvasarjoille

Kuva: Juhani Visavuori ”Luonto- ja eläinkuvia eri maista”

Lokakuussa saimme katseltavaksemme Juhani Visavuoren esityksen ”Luonto- ja eläinkuvia eri maista”. Hän esitteli meille luontomatkakuviaan, joita hän on ottanut Eijan kanssa tekemillään matkoilla eri puolille maailmaa. Juhani on hyvä kertomaan myös erilaisista sattumuksista mitä nähtävillä olleiden kuvien yhteydessä oli tapahtunut sekä mitä itse matkoilla eteen oli tullut. Kiitos Juhanille mielenkiintoisesta retkestä maailman eri kolkkiin.

Osallistujia Kaapelitehtaalla: 20 henkilöä

Hilin muistokilpailu kuvasarjoille

Kilpailuun otti osaa 8 eri kuvaajaa 16 eri kuvasarjalla. Tuomarina toimi Paula Lehtimäki.

Tulokset:

 1. sija: Olli Philippe Lautenbacher kuvasarjalla ”Veden taika” (3 p.)
 2. sija: Olli Philippe Lautenbacher kuvasarjalla ”Kolme vuodenaikaa” (2 p.)
 3. sija: Iiris Niemi kuvasarjalla ”Kirvan kohtalo” (1 p.)

Kunniamaininta: Marit Henrikssonin kuvalle ”Possu” kuvasarjasta ”Joen henget
Kunniamaininta: Juhani Visavuoren kuvalle ”Lehdellä” kuvasarjasta ”Kuplat
Kunniamaininta: Ari Komulaisen kuvalle ”Juuret” kuvasarjasta ”Heijastuksia

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja onnittelut kisassa pärjänneille. Kiitos Paulalle tuomaroinnista ja erittäin perusteellisesta kilpailukuvien kommentoinnista. Paula kommentoi kaikkia kuvasarjoja erikseen ennen tulosten julkaisua.

26.9.2023 Pauli Seppinen / Luonnon taidetta jäseniltä

Syksyn ensimmäisen tapaamisemme vieraaksi saapui Pauli Seppinen. Paulilla oli juuri kerhotilassamme maalauksellisia valokuvia käsittävä näyttely ja hänen esityksensä kertoikin noista näyttelyssä olevista kuvista. Esityksen aiheena oli ”Mereltä Metsään – Maalauksellisia valokuvia”.

Pauli kävi kaikki näyttelyssä olleet kuvat läpi ja kertoi hyvin yksityiskohtaisesti, kuinka hän oli kunkin kuvan ottanut. Hän käyttää erilaisia tekniikoita saadakseen maalauksellisen kuvan aikaiseksi. Pauli mm. ottaa pitkiä valotuksia, liikuttaa kameraa hallitusti, ottaa päällekkäisiä kuvia kameralla. Hänellä on useiden vuosien kokemus ja sen huomaa eli hän osaa kuvaa ottaessa jo päätellä millaista tekniikkaa kannattaa ko. tilanteessa käyttää. Saimme myös pienen ”koulutuksen” näistä eri tekniikoista. Kysymyksiä Paulille riitti esityksen jälkeen runsain mitoin. Kiitos Paulille upeasta esityksestä.

Illan päätteeksi katsoimme vielä jäsenten lähettämiä kuvia aiheesta ”Luonnon taidetta”. Näkemyksiä oli yhtä monta kuin oli kuvaajiakin. Väärää tulkintaa aiheesta, kun ei ole. Hyvin kiinnostavia kaikki näkemykset olivat. Asiaa kun voi lähestyä monin eri tavoin.

Osallistujia Kaapelitehtaalla: 16 henkilöä

25.4.2023 Jäsenten muistoja kuvausmatkoilta – kuvia

Huhtikuussa pääsimme matkalle jäsentemme muistoihin kuvausmatkoilta – kuvien myötä. Saimme nähtäväksemme kuvia niin lähiympäristön retkistä kuin kaukomatkojen kuvausreissuilta.

Kuvien katselun lisäksi keskustelimme kerhon kuvakilpailuiden säännöistä. Useat paikalla olijoista olivat valmiita muuttamaan kilpailusääntöjä nykyistä vapaammiksi, jotka sallisivat laajemman luovuuden luontokuvauksen suhteen myös kilpailtaessa. Sen myötä päätimmekin syyskuussa katsella jäsenten kesällä ottamia luonnon taidetta – kuvia, joita saa halutessaan käsitellä varsin vapaasti.

Osallistujia Kaapelitehtaalla: 10 henkilöä

28.3.2023 Kai HypenSipoonkorven  neljä vuodenaikaa” / Haastekilpailu

Kuva: Kai Hypen ”Sipoonkorpi”

Tämän vuotinen Haastekilpailuilta tehtiin yhteistyössä Vantaan Fotokerhon (VFK) kanssa. VFK järjesti illan esiintyjän ja kilpailun tuomarit. VFK:a edusti Teamsin välityksellä Kai Hypen ja hän esitteli meille ”Sipoonkorven neljä vuodenaikaa” – kuvaesityksen. Kai on tehnyt Sipoonkorvesta myös luontokohdeopaskirjasen sekä häneltä on juuri ilmestynyt kirja ”Haapa – ekosysteemin avainlaji”.

Kai esitteli meille todella monipuolisesti Sipoonkorven hyvin rikkaan luonnon maisemineen, kasveineen ja eläimistöineen. Kai tuntee Sipoonkorven alueen kuin omat taskunsa ja tietää mitä kannattaa missäkin siellä mennä kuvaamaan. Kain hienon ja mielenkiintoisen esityksen kuvat olivat monien vuosien työn tulos.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 41 henkilöä

Haastekilpailu

Haastekilpailuun oli kutsuttu seuraavat kamerakerhot:
Kameraseura (KS), Amatörfotografklubben i Helsingfors (AFK), Hyvinkään Kameraseura (HK), Kara-Kamerat (KK), Laajasalon Valokuvaajat (LV), Lohjan Kameraseura (LKS), Olarin Kamerat (OK), Soukan Kamerat (SK), Tapiolan Kamerakerho (TK), Vantaan Fotokerho (VFK) ja Vihdin Kameraseura (VKS).

Kilpailuun oli tänä vuonna haastettu yksi uusi kamerakerho lisää eli Lohjan Kameraseura.

Haastekilpailun teemana oli ”Liike – rörelse”. Kilpailun tuomareina toimivat Kai Hypen ja Reima Flyktman Vantaan Fotokerhosta. Kilpailuun osallistui 35 kuvaajaa 8 eri kamerakerhosta 100 kuvalla.

Tulokset:

 1. Jukka-Pekka Tikkanen (Kara-Kamerat) – ”Taukojumppa” – 10 pistettä
 2. Eero Hauta-aho (Kameraseura) – ”Gulls” – 9 pistettä
 3. Lassi Ritamäki (Kara-Kamerat) – ”Pärskeet” – 8 pistettä
 4. Hanna Westman (Amatörfotografklubben i Helsingfors) – ”Atlantin rannikko” – 7 pistettä
 5. Jukka-Pekka Tikkanen (Kara-Kamerat) – ”Lainelautailija” – 6 pistettä
 6. Timo Saarinen (Hyvinkään kameraseura) – ”Take of” – 5 pistettä
 7. Eero Hauta-aho (Kameraseura) – ”Lähtö kalaan” – 4 pistettä
 8. Eero Hauta-aho (Kameraseura) – ”Tappelevat hakit” – 3 pistettä
 9. Peter Eriksson (Amatörfotografklubben i Helsingfors) – ”Vapaa putous” – 2 pistettä
 10. Jussi Helimäki (Kara-Kamerat) – ”Kohti” – 1 piste

KM            Ritva Salmi-Niemelä (Lohjan Kameraseura ry) – ”Joella
KM            Marit Henriksson (Amatörfotografklubben i Helsingfors) – ”Pihlaja tanssii
KM            Jani Nykulla (Lohjan Kameraseura ry) – ”Saananhenki

Kerhojen väliset tulokset:

 1. Kara-Kamerat 25 pistettä
 2. Kameraseura 16 pistettä
 3. Amatörfotografklubben i Helsingfors 9 pistettä
 4. Hyvinkään kameraseura 5 pistettä

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Natura onnittelee voittajia ja kaikkia kilpailussa menestyneitä tasapuolisesti. Kiitokset myös kaikille kilpailuun osallistuneille kuvaajille. Iso kiitos tietysti Vantaan Fotokerholle ja Kai Hypenille itse kuvaesityksestä sekä tuomareina toimineille Kaille ja Reima Flyktmanille.

Tilaisuudessa päätettiin myös ensi vuoden haastekilpailun teema. Vuoden 2024 haastekilpailun teema on ”Luonnon taidetta”.

28.2.2023 Marja AiraKaukainen Kamchatka” / Peruskuvakilpailu

Kuva: Marja Aira ”Geysirlaakso”

Helmikuun vieraana oli Marja Aira ja hänen ennen korona-aikaa tekemänsä matka kaukaiseen itään. Esityksen aiheena oli ”Kaukainen Kamchatka”. Marjan matkan tarkoituksena oli mennä kuvaamaan kalastavia karhuja. Kaikki ei mennytkään aivan kuten oltiin suunniteltu. Ei ollut varmuutta pääseekö karhuja näkemään ollenkaan. Siinä lupia odotellessa hän pääsi mm. valasretkelle ja näkemään geysirlaakson. Lopulta seikkailu vei hänet ja muun ryhmän keskelle ei mitään vanhan panssariajoneuvon päällä päivän ajan istuen. Ja löytyihän niitä kalastavia karhujakin sieltä kaukaisesta erämaasta. Kiitoksen Marjalle todella kiehtovan seikkailuretken jakamisesta meille.

Peruskuvakilpailu

Kilpailun tuomarina toimi vieraamme Marja Aira.

Tulokset:

 1. sija Eija Visavuori kuvalla ”Lumimarja” (3 p.)
 2. sija Iiris Niemi kuvalla ”Työpari” (2 p.)
 3. sija Ari Komulainen kuvalla ”Kauneinta Espoota” (1 p.)

Kunniamaininta: Marit Henriksson kuvalla ”Kaverukset
Kunniamaininta: Vesa Jakkula kuvalla ”Toukokuu

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnittelut palkituille ja kiitokset Marjalle tuomaroinnista.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 22 henkilöä

24.1.2023 Jäsenten kuvien katseluilta

Vuoden 2023 ensimmäisessä tilaisuudessa katselimme jäsenten kuvia. Kuvaajat pääsivät kertomaan hieman kuvistaan ja kuvanottotilanteesta. Kuvat saivat positiivisia kommentteja ja hieman myös parannusehdotuksia. Kuvien rajaamista eri tavalla pohdittiin useimmiten. Kuvat synnyttivät runsaasti keskustelua itse kuvista, mutta myös toisten kuvaajien kokemuksista vastaavanlaisista tilanteista. Keskustelu oli rakentavaa ja toivottavasti kuvien esittäjät saivat niistä positiivisia ajatuksia ja ideoita tuleviin kuvauksiin.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 10 henkilöä