Naturan 2022 tapaamisten muistiot

22.11.2022 Eija Kujansuu / Vuoden luonto- ja ympäristökuvaajakilpailu

Kuva: Eija Kujansuu ”Metsäjänis”

Vuoden viimein Naturan tilaisuus järjestettiin jälleen Teamsin välityksellä, koska illan esiintyjämme asustaa toisella puolella maata. Marraskuun pimeyteen valoa toi Lapissa asuva pitkän linja luontoharrastaja ja -kuvaaja Eija Kujansuu. Eija esityksen aiheena on ”Jäniksen elämää äärioloissa”. Hän teki Docendolle vuonna 2021 kirjan ”Metsäjänis – utelias älykkö”.

Pääsimme tutustumaan jänisten arktiseen elämään kaikissa vuodenajoissa ja kaikenlaisissa olosuhteissa. Eijan vuosien ajan tekemä valtava työ on palkittu upealla kuvasaalilla, joita pääsimme nyt ihailemaan. Saimme kuvien lisäksi paljon tietoa jänisten elämäntavoista ja eri yksilöiden hyvin erilaisista luonteenpiirteistä.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 12 henkilöä

Vuoden luonto- ja ympäristökuvaajakilpailu

Kilpailuun otti osaa 9 kuvaajaa ja kuvakilpailun tuomarina toimi Eija Kujansuu.

Tulokset:

Vuoden luonto- ja ympäristökuvaaja: Marit Henriksson kokoelmalla ”Ötökästä usvaan” (5 p.)
Kilpailun paras yksittäinen kuva: ”Rupikonna toukokuussa” – kuvaaja Jussi Helimäki (1 p.)

Kunniamaininta kokoelmalle: Tiina Pohjanpelto: ”Läheltä ja kaukaa
Kunniamaininta yksittäiselle kuvalle: Iiris Niemi: ”Purtojuurella
Kunniamaininta yksittäiselle kuvalle: Ari Komulainen: ”Kuuran kuoruttama

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnittelut Maritille ja muille kilpailussa pärjänneille. Suuret kiitokset Eijalle esityksestä ja kuvakilpailun tuomaroinnista.

25.10.2022 Eero Hauta-aho / Hilin muistokilpailu kuvasarjoille

Kuva: Eero Hauta-aho ”Penguins in the sandstorm”

Lokakuun vieraaksi Eerikinkadulle saimme Eero Hauta-ahon, joka vei meidät kuvamatkalle eteläiselle Atlantille. Eeron esityksenä oli ”Luontokuvia Falklandin matkalta 2020”. Hän teki luontokuvausmatkan Falklandin saarille juuri ennen koronasulkua. Eero on pärjännyt kuvakilpailuissa vuosien varrella erittäin hyvin. Hänet on palkittu mm. Vuoden luontokuvakilpailussa ja useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Tästä kerran elämässä matkasta syntyi todella mielenkiintoinen ja vaikuttava kuvaesitys saarista, joilla ei kasva juuri ollenkaan puita, mutta on sitäkin enemmän erilaisia lintuja ja vedeneläviä. Eero sai esityksen jälkeen vastailla tarkentaviin kysymyksiin.

Osallistujia: 14 henkilöä

Hilin muistokilpailu kuvasarjoille

Kilpailuun otti osaa 9 eri kuvaajaa 14 eri kuvasarjalla. Tuomarina toimi Eero Hauta-aho.

Tulokset:

 1. sija: Ari Komulainen kuvasarjalla ”Shokkihoitoa” (3 p.)
 2. sija: Vesa Greis kuvasarjalla ”Suvi-Suomi” (2 p.)
 3. sija: Vesa Jakkula kuvasarjalla ”Kukkulan kunkku” (1 p.)

Kunniamaininta: Marit Henriksson kuvasarjalla ”Vallilan syksy
Kunniamaininta: Iiris Niemi kuvasarjalla ”Hiipuva hehku

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja onnittelut kisassa pärjänneille. Kiitos myös Eerolle tuomaroinnista ja hienosta esityksestä.

27.9.2022 Stefan Gerrits: ”Minimalism through low key & high key photography

Kuva: Stefan Gerrits
Kuva: Stefan Gerrits

Naturan syyskuun tapaaminen oli parin vuoden tauon jälkeen Eerikinkadulla. Vieraaksi olimme saaneet hollantilaisen, mutta nyt Kirkkonummella asuvan Stefan Gerritsin. Poikkeuksellisesti esityskielenä oli nyt englanti. Stefanin aiheena oli ” Minimalism through low key & high key photography”.

Stefanin minimalistiset luontokuvansa ovat pärjänneet hyvin eri kuvakilpailuissa. Stefan on päässyt useampana vuotena Vuoden luontokuva – kilpailussa palkintosijoille. Nyt Naturalaiset saivat aivan upean kuvaesityksen lisäksi teknisiä neuvoja, kuinka ottaa minimalistia luontokuvia, kun Stefan kertoi yksityiskohtaisesti kuvaustekniikoistaan sekä kuin hän jälkikäsittelee kuviaan.

Loppuiltana jäsenet saivat näyttää omia versioitaan minimalistisista luontokuvistaan ja Stefan antoi niistä rakentavaa ja kannustavaa palautetta.

Kiitos Stefanille lumoavasta esityksestä sekä jäsenten kuvien kommentoinnista.

Osallistujia: 12 henkilöä

26.4.2022 Pekka Lehtonen:Lumoava Japani

Kuva: Pekka Lehtonen ”Japaninrilli”

Huhtikuussa Naturalaiset pääsivät visuaaliselle retkelle eksoottiseen Japaniin, kun vierailevana esiintyjänä oli Pekka Lehtonen aiheenaan ”Lumoava Japani”. Pekka on tehnyt vuosien varrella hyvin monia matkoja Japaniin.

Matkoillaan hän on käynyt monissa eri kohteissa ja kuvannut niin luontoa kuin historiaa ja kulttuuriakin. Kaikista näistä saimme nähdä huikaisevan kuvakoosteen. Paljon eksoottisia lintuja, samuraiaikaisia linnoituksia ja muuta mielenkiintoista. Pekka kertoi myös japanilaisten erilaisista tavoista ja miten toimia erilaisissa oudoissa kohtaamisissa. Esityksen jälkeen tuli paljon tarkentavia kysymyksiä ja kommentteja niin luonnosta kuin kulttuuristakin.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 18 henkilöä

Kuvaparikilpailu kuvatiedostoille

Kilpailuun saapui 9 kuvaparia. Tuomarina toimi vieraamme Pekka Lehtonen.

Kuvaparikilpailun tulokset:
1. sija: Eero Hauta-aho: ”Aina ei käy tuuri” (3 p.)
2. sija: Eero Hauta-aho: ”Mitä tuijotat?” (2 p.)
3. sija: Iiris Niemi: ”Viimeiset hetket” (1 p.)

Kunniamaininta: Juhani Visavuori: ”Kimppakyyti
Kunniamaininta: Juhani Visavuori: ”Sukeltaja”

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnea palkituille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille! Kiitos myös Pekalle kilpailun tuomaroinnista sekä todella mielenkiintoisesta ja innostavasta esityksestä.

22.3.2022 Hanna Westman / Haastekilpailu

Kuva: Hanna Westman ”Utställningsbild-10”

Tämän vuotinen Haastekilpailuilta tehtiin yhteistyössä Amatörfotografklubben i Helsingforsin (AFK) kanssa. AFK järjesti illan esiintyjän ja kilpailun tuomarin. AFK:ta edusti Teamsin välityksellä puheenjohtaja Carita Söderström ja hän esitteli aluksi AFK:n historiaa ja sen toimintaa.

AFK:n jäsen Hanna Westman oli tämän iltaisen tapahtuman esiintyjä. Hannan kuvaesityksen aiheena oli ”Miten ensimmäinen valokuvanäyttelyni syntyi?”. Hanna asuu Helsingissä, mutta viettää erittäin paljon aikaa Hangossa, missä hän on myös varttunut. Hän kuvaa luontoa lähiympäristössään. Hanna valmistui helmikuussa 2019 Axxellin luonnonvalokuvauskoulutuksesta ja hänen lopputyönään oli näyttelysuunnitelma kuvistaan Hangon rannoilta. Helmikuussa 2022 ”Hangon rantoja pitkin” näyttely Hangon kaupungintalon galleriassa vihdoinkin toteutui. Saimme ihailla Hannan näyttelykuvia sekä muita Hangon rannoilla otettuja luontokuvia.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 35 henkilöä

Haastekilpailu

Haastekilpailuun oli kutsuttu seuraavat kamerakerhot:
Kameraseura (KS), Amatörfotografklubben i Helsingfors (AFK), Hyvinkään Kameraseura (HK), Kara-Kamerat (KK), Laajasalon Valokuvaajat (LV), Olarin Kamerat (OK), Soukan Kamerat (SK), Tapiolan Kamerakerho (TK), Vantaan Fotokerho (VFK) ja Vihdin Kameraseura (VKS).

Haastekilpailun teemana oli ”Valoa pohjolassa”. Kilpailun tuomarina toimi Hanna Westman Amatörfotografklubben i Helsingforsista. Kilpailuun osallistui 39 kuvaajaa 9 eri kamerakerhosta 116 kuvalla.

Tulokset:

 1. Jussi Helimäki (Kara-Kamerat) – ”Osmankäämiranta” – 10 pistettä
 2. Pekka Lehtonen (Tapiolan Kamerakerho) – ”Jäälautat” – 9 pistettä
 3. Lassi Ritamäki (Kara-Kamerat) – ”Pakkasaamu” – 8 pistettä
 4. Ari Lindholm (Vihdin Kameraseura) – ”Ennen myrskyä” – 7 pistettä
 5. Pirjo Lambert (Tapiolan Kamerakerho) – ”Valon pilkahdus” – 6 pistettä
 6. Jari Mankinen (Kameraseura) – ”Auringonlasku Outtakkan rinteellä” – 5 pistettä
 7. Jari Mankinen (Kameraseura) – ”Pilven päällä” – 4 pistettä
 8. Pirjo Lambert (Tapiolan Kamerakerho) – ”Jäämaisema” – 3 pistettä
 9. Katri Pyykkö (Vantaan Fotokerho) – ”Kuutamolla” – 2 pistettä
 10. Ari Komulainen (Kameraseura) – ”Pohjoisen valoja” – 1 piste

KM   Jukka Hernetkoski (Vihdin Kameraseura) – ”Sininen Hetki
KM   Ari Lindholm (Vihdin Kameraseura) – ”Roikkuvat pisarat
KM   Eila Lassus (Kameraseura) – ”KOIRANILMA

Kerhojen väliset tulokset:

 1. Kara-Kamerat 18 pistettä
 2. Tapiolan Kamerakerho 18 pistettä
 3. Kameraseura 10 pistettä
 4. Vihdin Kameraseura 7 pistettä
 5. Vantaan Fotokerho 2 pistettä

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Natura onnittelee voittajia ja kaikkia kilpailussa menestyneitä tasapuolisesti. Kiitokset myös kaikille kilpailuun osallistuneille kuvaajille. Iso kiitos tietysti Amatörfotografklubben i Helsingforsille ja sen puheenjohtajalle Catarina Söderstömille sekä tuomarina toimineelle Hanna Westmanille.

Tilaisuudessa päätettiin myös ensi vuoden haastekilpailun teema.
Vuoden 2023 haastekilpailun teema on ”Liike”.

22.2.2022 Risto Ranta / Uudet kilpailusäännöt / Jäsenten kaupunkiympäristökuvia

Kuva: Risto Ranta

Helmikuisen hyvin lumisen päivän vierailevaksi esiintyjäksi oli ilo saada Naturan yksi vetäjistä eli Risto Ranta. Esityksenä oli ”Värikuvia pyrin ottamaan, mutta mustavalkoista pukkaa!”. Risto näytti meille toistakymmentä kuvaparia, joista toinen oli värillinen ja toisessa versiossa hän oli tehnyt samasta kuvasta mustavalkoisen. Keskustelimme eri kuvaparien kohdalla kumpi ko. kuvaparin kohdalla toimi katsojasta paremmin, värikuva vai mustavalkoinen. Lisäksi näimme joitain ennen ja nyt kaupunkiympäristökuvapareja eli samalta paikalta otettuja kuvia, joiden kuvaottohetken välissä on vuosikymmenien aikaväli. Näimme myös Riston ottamia useasta kuvasta tehtyjä panoraamakuvia. Kiitos Ristolle mielenkiintoisesta, harvinaisen keskustelevasta ja keskustelua herättävästä esityksestä.

Riston esityksen jälkeen katsoimme kerhon vetäjien luonnoksen uusiksi Naturan kuvakilpailuiden säännöiksi. Esitys oli vielä alustava eli sitä saatetaan vielä hieman muokata. Luonnos sai hyviä ja pohdinnan arvoisia kommentteja. Uudet kuvakilpailusäännöt tulevat voimaan aikaisintaan syksyn tilaisuuksissa.

Illan päätteeksi katselimme vielä jäsenten lähettämiä kaupunkiympäristöaiheisia kuvia. Saimme nähtäväksemme sopivasti illan teemaa sivuavasti sekä väri- että mustavalkoisia kuvia. Joistain kuvista todettiin, että ne sopisivat erittäin hyvin juuri meneillään olevaan Kameraseuran kevätnäyttelyn aiheeseen, joka on ”Luonto ja ihminen”.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 19 henkilöä

25.1.2022 Jäsenten kuvien katseluilta

Vuoden 2022 tilaisuus järjestettiin edelleen Teamsin kautta. Katselimme jälleen jäsenten ottamia kuvia. Kuvia oli lähetetty 15 kappaletta. Kuvaajat kertoivat kuviensa taustoista ja kuvanottohetkestä. Kuvia myös kommentoitiin kehumalla hyviä puolia ja antamalla parannusehdotuksia. Kuvien rajaaminen ja kuvakulman toisenlaista harkintaa ehdotettiin eniten. Kuvat synnyttivät runsaasti keskustelua itse kuvista, mutta myös toisten kuvaajien kokemuksista vastaavanlaisista tilanteista. Keskustelu oli rakentavaa ja toivottavasti kuvien esittäjät saivat niistä positiivista oppia itselleen.

Kuvien katselun jälkeen osallistujille kerrottiin aikeista hieman muuttaa lähitulevaisuudessa Naturan kuvakilpailuiden sääntöjä. Ehdotukset saivat positiivisen vastaanoton. Keskustelua syntyi myös kysymyksestä, onko peilittömässä järjestelmäkamerassa mitään huonoja puolia verrattuna peililliseen järjestelmäkameraan. Huonoja puolia ei tuntunut löytyvän.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 13 henkilöä