Naturan 2022 tapaamisten muistiot

Kuva: Risto Ranta

22.2.2022 Risto Ranta / Uudet kilpailusäännöt / Jäsenten kaupunkiympäristökuvia

Helmikuisen hyvin lumisen päivän vierailevaksi esiintyjäksi oli ilo saada Naturan yksi vetäjistä eli Risto Ranta. Esityksenä oli ”Värikuvia pyrin ottamaan, mutta mustavalkoista pukkaa!”. Risto näytti meille toistakymmentä kuvaparia, joista toinen oli värillinen ja toisessa versiossa hän oli tehnyt samasta kuvasta mustavalkoisen. Keskustelimme eri kuvaparien kohdalla kumpi ko. kuvaparin kohdalla toimi katsojasta paremmin, värikuva vai mustavalkoinen. Lisäksi näimme joitain ennen ja nyt kaupunkiympäristökuvapareja eli samalta paikalta otettuja kuvia, joiden kuvaottohetken välissä on vuosikymmenien aikaväli. Näimme myös Riston ottamia useasta kuvasta tehtyjä panoraamakuvia. Kiitos Ristolle mielenkiintoisesta, harvinaisen keskustelevasta ja keskustelua herättävästä esityksestä.

Riston esityksen jälkeen katsoimme kerhon vetäjien luonnoksen uusiksi Naturan kuvakilpailuiden säännöiksi. Esitys oli vielä alustava eli sitä saatetaan vielä hieman muokata. Luonnos sai hyviä ja pohdinnan arvoisia kommentteja. Uudet kuvakilpailusäännöt tulevat voimaan aikaisintaan syksyn tilaisuuksissa.

Illan päätteeksi katselimme vielä jäsenten lähettämiä kaupunkiympäristöaiheisia kuvia. Saimme nähtäväksemme sopivasti illan teemaa sivuavasti sekä väri- että mustavalkoisia kuvia. Joistain kuvista todettiin, että ne sopisivat erittäin hyvin juuri meneillään olevaan Kameraseuran kevätnäyttelyn aiheeseen, joka on ”Luonto ja ihminen”.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 19 henkilöä

25.1.2022 Jäsenten kuvien katseluilta

Vuoden 2022 tilaisuus järjestettiin edelleen Teamsin kautta. Katselimme jälleen jäsenten ottamia kuvia. Kuvia oli lähetetty 15 kappaletta. Kuvaajat kertoivat kuviensa taustoista ja kuvanottohetkestä. Kuvia myös kommentoitiin kehumalla hyviä puolia ja antamalla parannusehdotuksia. Kuvien rajaaminen ja kuvakulman toisenlaista harkintaa ehdotettiin eniten. Kuvat synnyttivät runsaasti keskustelua itse kuvista, mutta myös toisten kuvaajien kokemuksista vastaavanlaisista tilanteista. Keskustelu oli rakentavaa ja toivottavasti kuvien esittäjät saivat niistä positiivista oppia itselleen.

Kuvien katselun jälkeen osallistujille kerrottiin aikeista hieman muuttaa lähitulevaisuudessa Naturan kuvakilpailuiden sääntöjä. Ehdotukset saivat positiivisen vastaanoton. Keskustelua syntyi myös kysymyksestä, onko peilittömässä järjestelmäkamerassa mitään huonoja puolia verrattuna peililliseen järjestelmäkameraan. Huonoja puolia ei tuntunut löytyvän.

Osallistujia Teamsin välityksellä: 13 henkilöä