Naturan 2020 tapaamisten muistiot

28.1.2020 Vesa Jakkula / Peruskuvakilpailu

Vesa Jakkula: Naurulokkeja ei naurata

Vuoden 2020 Naturan esimmäisenä vieraana oli Vesa Jakkula. Vesa on Kameraseuran kilpailuissa erittäin hyvin pärjännyt monipuolinen kuvaaja, jolla on silmää nähdä mielenkiintoisia sommitelmia sielläkin, missä muuta eivät välttämättä huomaa mitään erityistä. Vesan esityksenä oli ”65 vuotta kameran takana”. Näimme kuvia kuvaustaipaleen alkuajoilta digiaikaan asti.

Vesan elämä kameroiden kanssa alkoi, kun hän sai isältään perinnöksi vanhan laatikkomallisen kameran. Luontoa Vesa kuvasi alkuajoista lähtien, mutta myös paljon muutakin. Vesa on sanojensa mukaan ns. sekakäyttäjä kuvaamisen suhteen eli hän ei ole keskittynyt pelkästään minkään tietyn asian kuvaamiseen. Hän kuvaa luontoa hyvin monipuolisesti, niin lintukuvia, kasvikuvia kuin makrokuviakin. Maisemakuviin hän mielellään sovittaa ihmisen kuvaan jos vain mahdollista. Ihminen antaa maisemakuvalle paremmat mittasuhteet. Vaikuttavia kuvia nähtiin aina Lapin perukoilta Venetsiaan asti. Venetsiassa hän kävi viime syksynä, jolloin siellä oli yksi pahimmista tulvista kautta aikain.

Kilpailuissa Vesa on pärjännyt myös hyvin. Joitain sijoituksia on tullut kansainvälisistäkin kisoista ja Kameraseuran omissa kilpailuissa Vesa on vähän väliä palkinnoilla. Viime vuonna Vesa voitti Naturan Vuoden luonto- ja ympäristökuvaajakilpailun.

Osallistujia: 22 henkilöä

Peruskuvakilpailu kuvatiedostoille

Kilpailuun otti osaa 9 kuvaajaa 27 kuvalla. Tuomarina toimi illan vieras Vesa Jakkula. Vesa kertoi millä kriteereillä hän kuvia katsoi. Hän katsoi kuvia useana päivänä monta kertaa päivässä. Alusta asti kolme parasta kuvaa erottui joukosta. Vesa kommentoi hyvin perusteellisesti jokaista kilpailuun osallistunutta kuvaa. Vesa sanoikin, että valokuvauskilpailut ovatkin enemmän oppimistapahtuma eli palautetta saadessaan kuvaaja voi kehittyä kuvaajana entistä paremmaksi.

Kilpailussa palkitut kuvat:
1. sija: Iiris Niemi: ”Hopeatäplä” (3 p.)
2. sija: Juhani Visavuori: ”Kuvio” (2 p.)
3. sija: Niilo Anttonen: ”Syksy” (1 p.)
Kunniamaininta: Juhani Aittamaa: ”Lepohetki
Kunniamaininta: Juhani Aittamaa: ”Särvintä kotiin
Kunniamaininta: Ari Komulainen: ”Harmaasorsa ei niin harmaana
Kunniamaininta: Iiris Niemi: ”Mennyt elämä

Onnittelut kaikille palkituille ja kiitos kilpailuun osallistuneille! Kiitos myös Vesalle mielenkiintoisesta ja hienoja kuvia sisältäneestä esityksestä sekä tuomaroinnista ja erityisesti perusteellisesta kilpailukuvien kommentoinnista.