AV-illan kokousmuistiot 2017

AV-ilta 11.1.2017

Kokoonnuimme uusissa tiloissa Eerikinkadulla, sopiva ja siisti huoneisto olikin. Paikalla oli 17 jäsentä ja omien ohjelmien määrä oli todella runsas.

Markku Kedrinin synttärilahja äidillensä oli Maija 90 vuotta. Kuvia oli 89 vuodelta ja mukana oli myös sankari itse. Tunnelmallinen, kuin Suomi 100 vuotta, esitys. Perheen merkitys ja yhteiskunnan muuttuminen olivat esillä.

Jussi Jyvälahti säväytti merisavulla, auringonnousulla ja Avaruusseikkailu-musiikilla. Kaunista ja vahvaa.

Hänen toinen esityksensä oli mustavalkoinen London + My Home Town –musiikki. Kauniit rakennukset, ihmisvilinä ja selfie-kuvatkin veivät meidät suoraan paikalle.

Satu Postin Loppiaisaiheinen Kultaa, Pyhää Savua ja Mirhamia oli Porkkalassa kuvattu niin -20 C /18 m/s kuin myös -4 C ja tyyni keleillä. Kolmesta paikasta otetut kuvat vaihtuivat sään mukaan suuresti. Hienoja kuvia, visuaalista mielihyvää, kommentoitiin. Musiikkina oli Chanticleerin kuorolaulua.

Sari Teräväinen oli ollut 2 päivää Tsernobylissa kuvaamassa – säteilymittauksia oli tehty monta kertaa. Kuulimme, että säteilyannos on pienempi kuin kerta röntgenissä. Masentavasta kaupungista hän oli saanut toivoakin dokumentoinnin mukaan. Vaikuttavia kuvia.

Merja Haakana oli kurssin jälkeen kirjoittanut omakohtaisen käsikirjoituksen, värvännyt näyttelijän ja kuvannut kässärin mukaan. Virkistävää vaihtelua – myös siksi, että juonessa oli mielikuvitusta ja huumoria.

Eila Lassus esitti fiilisfotareiden näyttelyn taustalle tulevan Hyvä Olla -esityksen. Pohdittiin musiikin tarpeellisuutta tässä esityksessä. Kuvien kestoa on hyvä pidentää käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Jari Mankinen näytti Kuusamon Suolammen: n. 180 asteen kuvakulma luonnonäänet taustalla. Rauhoittumiseen tarkoitettu esitys ei musiikkia kaivannut.

Juha Tiihonen jatkoi toisella osalla Kuinka teen AV-esityksen Ron Davies Method. Käsikirjoitus on hyvä tehdä etukäteen, mahdollisesti myös storyboard ja kuvata sitten tarvittavat kuvat. Hän käyttää minä muotoa kertoessaan toden- ja mielikuvituksen yhdistämiä tarinoitaan. Tarinan kuultiin sisältävän sanasymboliikkaa ja historian kerroksia. Omassa kerhossamme voisimme aloittaa tarinoiden käyttämisen, mielikuvitusta tai vaikka oman työn esittelyä. Toisaalta hyvät kuvat ja sopiva musiikki on esitysten aatelia!

 

AV-ilta 8.3.2017

Satu Posti aloitti illan AV-iltojen uusista tehtävistä, Juha Tiihonen hoitaa tietokoetta, Satu Posti itse juontaa iltaa. Jukka Toivio toimi valomiehenä ja Markku Kedrin hoitaa kahvituksen, Katja Virolainen on varalla tietokoneen takana ja toimi illan sihteerinä.

Seuraavaksi katsottiin kerholaisten omia AV-esityksiä, joita oli yhteensä viisi. Juhani Aittamaan esitys ”Haapanan kylpy”llä oli varta vasten tälle AV-esitykselle tehty musiikki aloitti illan. Toinen AV oli Hande Hietarinteen esitys Etelä-Afrikan matkasta. Jussi Jyvälahdella oli kaksi esitystä, joista toisella oli käsikirjoitettu juoni ja toinen oli sarja kuvia jotka koostui kuvista jotka oli otettu autosta ja muodosti abstraktin maiseman. Satu Postin kaunis ja pelkistetty esitys päätti illan AV-esitykset.

Kahvitauon jälkeen Juha Tiihonen jatkoi esitelmäsarjansa miten tehdä AV-ohjelmaa Ron Davisin metodia mukauttaen. Viimeinen osa on toukokuussa.

 

AV-ilta 10.5.2017

Toukokuun AVilta alkoi poikkeuksellisesti jo kello 17, kun Markku Kedrin kertoi miten pääsee alkuun AV-ohjelmien tekoon. Ohjelma jatkui sitten kerholaisten katsomalla kerholaisten omia ohjelmia, joita oli yhteensä viisi tällä kertaa.

Illan lopuksi Juha Tiihonen kävi läpi neljännen osan miten tehdä AV ohjelman Ron Davisin tapaa mukauttaen.

 

 

AV ilta 11.10.2017

AV-kerho kokoontui Eerikinkadulle lokakuun yhdestoista päivä. Vieraaksi oli saapunut Mikael Suomela, joka kertoi miten ääntä lisätään AV-ohjelmiin. Hän kävi läpi muun muassa miten lokaatio, tila, vaikuttaa tallennettuun äänitiedostoon, mutta myös miten eri tallennusmuodot vaikuttavat lopputulokseen.

Vieraamme esitelmän jälkeen oli kerholaisten omien AV-ohjelmien aika. Tänä iltana ohjelmia oli vain muutamia.

 

AV ilta 13.12.2017

Jukka Toivio avasi vuoden viimeisen AV-illan 13. Toimihenkilöt jotka jatkavat ovat Markku Kedrin, Jukka Toivio ja Katja Virolainen.
Illan vieraana oli muusikko, tuottaja ja valokuvaaja Jarkko Antikainen. Hän kertoi miten tarinaa kerrotaan käyttäen hyväksi musiikkia ja valokuvia. Esimerkkinä hän käytti hänen ja Laura Antikaisen satukirja-projektia, mihin Laura oli säveltänyt musiikin. Lisäämällä itse säveltämää musiikkia AV-ohjelmaan ei tarvitse miettiä ääniraidan tekijänoikeuksia.
Jarkko kertoi myös tuotannon merkityksen, ja kävi läpi tuottajan tehtäviä. Kysymyksiä mihin kannattaa keskittyä on esimerkiksi miksi projektia tehdään, mikä sen syyt ovat. Selkeä visio tarvitaan myös. Tekijänoikeuksista ja tallenusluvasta puhuttiin myös.
Seuraavaksi katsottiin vieraiden omia AV-ohjelmia. Yhteensä ehdittiin katsoa 10 ohjelmaa. Ensimmäinen oli Markku Kedrinin tekemä AV ”Boston Austin”, joka koostui valokuvista matkasta Yhdysvaltoihin tapaamaan Markun vaimon sukulaisia. Musiiksi hän oli valinnut haikeaa musiikkia joka sopi ohjelmaan hienosti. Seuraava oli myös Markun tekemä ”Kuvia Suomesta” niminen AV, se oli ohjelman toinen esitys. Jean Sibeliuksen musiikki sopi hyvin teemaan.
Kaksi seuraavaa Avohjelmaa olivat Juhani Aittamaan tekemiä. Ensimmäisen nimi oli ”Lokki kalastaa”, joka oli hauska kuvaus lokin kalastuksesta. Ohjelmasta oli hauska ja siitä jäi hyvä mieli. Juhanin toinen ohjelman nimi oli ”Merenkurkku”, joka oli matkakertomus Västra Norrskäriin.
Juhanin AV-ohjelömien jälkeen katsottiin Hannu Lehdon AV hienosti rytmitelty ”Rinkeli” joka Hannu kertoi olevan lähinnä testi.
Hannun testin jälkeen katsottiin Eddie Ileksen AV ”Swans in Love” ja YouTubista katsottiin hänen musiikkivideonsa ”Musta5”. Esiintyjänä oli Kameralehden Ronja Korhonen.
Jussi Jyvälahdella oli myös kaksi AV-ohjelmaa, joista toisen nimi oli ”West Cumbria”. Se koostui mustavalkoisista kuvista joita Jussi oli matkalla huhtikuussa 2014. Mustavalkoisuus toimi hienosti, sävyt olivat upeat ja äänimaisema tehosti tunnelmaa.
Viimeisenä AV-ohjelmana katsottiin Tiina Pohjanpellon ohjelma ”Krakova ilman kuoroa”. Kuvat Tiina oli ottanut kuoromatkan aikana.
Seuraava AV-ilta on ystävänpäivänä, eli helmikuun 14. päivä.

Kaikki artikkelit