Persona 2011

2011.1.10
2011.2.14
2011.3.14
2011.4.11
2011.5.9
Ma 12.9 Personan kuvausretki-ilta lähialueen katu- ja sisälokaatioihin tavoitteena kohdata ja lähestyä tuntematonta kuvauksen kautta. Sateisen syyskuun illan ulkokuvauksen vaihtoehtona oli myös mahdollisuus tutustua studiossa kuvaamiseen. Studioon siirtyikin muutama ensikertalainen tutustumaan yhdellä valolla valaisua. Toivottavasti tästä kipinästä syntyi myös rohkeutta tulla syventämään studiotekniikkaa studiokursseille. Illan kuvasatoa tästä lisää. Kiitokset iltaan osallistujille ja uusille Personalaisille tervetuloa myös jatkossa mukaan.


Ma 10.10 Personan vieraana on valokuvaaja Timo Ripatti. Timo on pitkän linjan valokuvaaja ja kuuluu Kameralehden vakinaiseen avustajatiimiin. Timo toimii myös valokuvauksen kouluttajana mm. Kameraseuran kursseilla ja Hyvinkään taidekoulussa, jälkimmäisessä opettaen mm. kehittynyttä kuvankäsittelyä. Ensimmäisen kerran hän on ollut Personan vieraana jo vuonna 2006. Vuosikymmenten aikana Timon kuvat ovat tulleet tutuiksi asiakaslehtien, yrityskuvausten kuin myös perhe- ja erityisen lämpimien lapsikuvien kautta. Lokakuun Persona illassa Timo esittelee omaa tuotantoaan ja kertoo omasta työstään valokuvaajana. Illan esitelmän päätteeksi katsotaan osallistujien omat kuvat joiden joukossa myös syyskuun kuvausillan satoa ja joihin saamme palautetta Timolta.
    Personan maanantai iltaan saapui syksyisestä säästä huolimatta jälleen kiitettävästi 14:sta henkilökuvaajaa, - myös uusia henkilökuvauksesta kiinnostuneita  oli jälleen mukana, tervetuloa tässä vielä kertaalleen. Illan vieraamme oli Timo Ripatti. Timon kuvaustekniikka yhdistää ja täydentää taidokkaasti vallitsevaa valoa triggeriohjatuilla pikkusalamilla ja päinvastoin. Kuvaussession huolellinen ennakkovalmistelu, lokaatioon tutustuminen, mahdollisuuksien mukaiset koekuvat, valaistuksen suunnittelu, -mahdollistavat nopeasti ja joskus yllätyksellistenkin tapahtumien onnistuneen kuvaamisen. Pikkusalamat valaisevat niin yritysten johtajien kuin erikoisympäristöissä kuten synnytysalien sekavalaistuksessa tunnelmien välittymisen asiakaslehtien kuvituksessa.  Illan oma kuvasato on osin nähtävillä tästä  

14.11.2011 Meikkaus mustavalko ja värikuvassa  Personan maanantai iltaan saapui 22 kuvaajaa joita tällä kertaa kiinnosti paitsi itse henkilökuvaus, myös harvemmin arkikuvaajan kannalta esille tuleva tekijä eli kuvassa meikkaus- ja maskeeraustekniikka, jota demonstroimaan olimme saaneet vieraaksemme meikkitaiteilija Riitta Saukkosen seka kaksi meikkimallia Sinin ja Heidin.

Meikkausdemonstraatiossa esiteltiin väri- ja mustavalkokuvauksessa huomioitavat meikkaustekniikat. Riitta aloitti illan esitelmän pikaisella johdannolla kuvan ja tekstin tukemana meikkauksen eri vuosikymmenten vaikutteista ja ilmenemismuodoista todeten, että kukin vuosikymmen jättää jotain aina seuraavalle meikkauksen trendisukupolvelle. Tämän päivän meikkaustrendit ja tekniikat ovat siten menneiden sukupolvien eri meikkauksen ilmenemismuotojen tulosta. Nykyisellä digitekniikalla ja käytössä olevilla ohjelmistoilla tehdään nopeammin ja taloudellisemmin kuvan retusointia kuin vielä joitain vuosikymmeniä sitten, jolloin retusointi tehtiin pääosin käsin.

Valokuva on osin käsiteltyä todellisuutta, joka on lopulta kuvaajan näkemän todellisuuden taltiointi. Itse kuvan käsittely alkaakin nykyisessä digitaalitekniikassa siitä hetkestä kun kuvasta syntyy havaittava pinta, valokuva ruudulle tai vedoksena. Meikkauksella, valoilla, sommittelulla ja ympäristöllä vaikutetaan jo ennen kuvan syntymistä halutun lopputuloksen syntymiseen. Digitaalinen henkilökuvan manipulointi onkin hienoimmillaan kevyt kosketus kuvan pintaan mutta ääripäässä voidaan saada aikaan epäluonnollinen ja vahakabinettimainen vaikutelma. Oikealla meikkaustekniikalla voidaan kuitenkin säilyttää henkilön  persoonallisuus ja luonnollisuus kuvassa ja välttää myös kuvan jälkikäsittelyyn liittyvää aikaa tältä osin. Riitta aloitti meikkausdemonstraation arvioimalla mallin kasvojen  ominaisuuksia (muoto, väri, silmät, huulet ja nenä) joita meikkauksella joko korostetaan tai häivytetään lopullisen kuvan käyttötarkoitusta mukaillen. Asiakaskuvauksesssa kuvaaja, meikkaaja, stylisti ja kampaaja luovat yhdessä tavoitellun lopputuloksen mutta arkikuvauksessa kuvaajalla ei kuitenkaan ole kaikkia em. ammattiryhmiä käytettävissä, jolloin yleensä riittää kevyt puuteriliinalla käsittely joka poistaa iholta kiiltoja tai peittää asiakkaan toiveiden mukaisesti iholla olevia pieniä artefaktoja ja tasoittaa valon vaikutusta kuvattavan kasvoilla. Lopuksi pitää muistaa, että kuvan käyttötarkoitus kuitenkin lopulta sanelee tarvitaanko meikkausta vai ei. Meikkausmallien kuvat ennen ja jälkeen löytyvät tästä gallerialinkistä yhdessä illan omat-kuvat gallerian rinnalla.  Kiitokset kaikille osallistujille, Riitalle, Sinille ja Heidille onnistuneesta illasta sekä uusille Persona kävijöille toivotamme tervetuloa myös jatkossa.  Persona vetäjätiimi toivottaa kuvauksellista Marraskuun jatkoa! Martti, Hannu ja Kari

2011.12.12 Pekka Elomaa

Personan vieraaksi saimme Ateneumissa kuvataiteita opiskelleen ja myöhemmin valokuvaajaksi siirtyneen Pekka Elomaan joka työskentelee nykyisin free-kuvaajana mm. asiakas- ja sanomalehdille. Pekan henkilökohtaisissa kuvausprojekteissa kuva ihmisestä syntyy jopa useita vuosia kestävien prosessien kautta yhdessä kuvattavien kanssa. Saksalaissyntyisen taidemaalarin Hans Holbein (vv 1460 - 1524) muotokuvamaalausten inspiroimana ja myöhemmin työskentely Lyhty ry:nkanssa on tuottanut useita henkilökuvanäyttelyitä joista Hyvää päivää Herra Holbein -näyttely viimeisimpänä on ollut esillä Luova -galleriassa 2011. Kuvat ovat syntyneet vuorovaikutuksessa kuvattavien omien mielenkuvien, toiveiden ja persoonallisuuksien kautta näyttäväksi henkilökuvakokonaisuudeksi. Näyttely jatkaa matkaa Tampereelle Nykyaika -galleriaan 25.2.2012-25.3.2012 ja Kotkan valokuvakeskukseen toukokuussa 2012 sekä syyskuussa 2012 Mikkelin valokuvakeskuksessa. Hyviä retkikohteita kaikki henkilökuvauksesta kiinnostuneille.

Illan aikana valokuvan sisällön merkitys korostui muistia vahvistavana ja muistoja välittävänä elementtinä, asettaen kuvaustekniikan merkityksen toissijaiseksi. Elomaan työpajaprojekteissa kuvanneet Lyhty ry:n asukkaat avaavat kuvissa oman sisäisen ikkunan menneeseen, sisältäen elementtejä joiden kautta kuvattavan henkilöhistoria, persoonallisuus, tila ja paikka muodostavat kokemuksellisen merkityksen kuvaajalle. Näin katsoen myös illan aikana esitetyissä omat-kuvat sarjoissa ja yksittäiskuvissa voitiin havaita samaa tulkintaa.
Kuvaaja Meerit Grönlund
Illan omat kuvat voi katsoa tästä. Pekalle vielä kiitokset mielenkiintoisesta illasta joka innoitti paikallaolleita myös kiitettävästi osallistumaan.
Kaikki artikkelit