Tekniikkaillan pidetyistä kokouksista 2015

Albumikuvien pelastaminen ja kuvien digitointi 11.11.2015

Kamera-lehden päätoimittaja Asko Vivolin kertoi aiheesta ”albumikuvien pelastaminen”. Esityksen kohderyhmänä olivat henkilöt jotka eivät juurikaan ole kuvien skannailua harrastaneet.

Asko demonstroi miten valokuvia voi skannata ja sen jälkeen käsitellä kuvankäsittelyohjelmalla. Skannerin oman (ajuri)ohjelmiston esiasetuksilla voi saada jo melko hyvän tuloksen, joka helpottaa jälkikäsittelyä tietokoneella. Osa Askon esimerkkikuvista oli huomattavasti värivirheellisiä, mutta näistäkin sai Photoshopissa säätämällä melko hyviä lopputuloksia. Paperikuvien materiaalit ja erityisesti säilytystapa vaikuttavat merkittävästi siihen, miten hyvin kuvat säilyvät.

Jari esitteli miten digijärkkärillä voi digitoida negatiivi- ja diafilmejä käyttäen apuna  yksinkertaista makrokuvausvälineistöä. Digitoinnin tulokset vastaavat laadukkaan skannerin tuloksia, mutta digitoinnin nopeus on omaa luokkaansa. Mikäli digitoitavaa materiaalia ei ole paljon, ei nopeus ole tärkeä kriteeri. Kohtuullisen kelvollisia – ei kuitenkaan huippulaatuisia – filmin digitointituloksia voi saada aikaiseksi myös edullisen pokkarikameran makrokuvausasetuksilla ja itse tehdyillä lisävälineillä. Tällöin käyttömukavuus ei ole hyvä eikä nopeuskaan välttämättä kovin suuri, mutta pienen määrän kuvia voi näinkin digitoida.

Kuvauskilpailu

Illan lopuksi käytiin läpi kilpailukuvat ja tuomarointi yleisöäänestyksellä. Kilpailuun, teemalla Teknikka,

Hannu Lehto, Kallis lasti
Hannu Lehto, Kallis lasti

osallistui seitsemän kuvaajaa yhteensä 15 kuvalla. Pisteet jakautuivat tasaisesti, mutta voittajat kuitenkin löytyivät: Antti Tuomelan kuva ”Solarflight” ja Hannu Lehdon kuva ”Kallis lasti”. Onnea voittajille!

Antti Tuomela, Solarflight
Antti Tuomela, Solarflight

Tilaisuus oli avoin myös seuraan kuulumattomille ja se sai suuren suosion. Ilmoittautuminen tilaisuuteen tapahtui Kamera-verkkokaupan kautta ja siellä se täyttyi etukäteen (rajana oli 60 osallistujaa). Vaikka kaikki eivät tulleetkaan paikalle, Kamera-galleria oli kuitenkin tupaten täynnä; yhteensä ainakin 55 osallistujaa, joista jäseniä oli 44. Yleisön kommenttien perusteella vastaaavia, eri aiheista, tilaisuuksia voisi järjestää useamminkin.

Canon-ilta 9.9.2015

Canon Suomi kutsui kameraseuralaiset Sanomataloon tekniikkaillan tilaisuuteen.

Ensimmäisenä esityksenä Olli Turtiainen Suomen Canon Oy:stä esitteli Canonin kamerauutuuksia, ja mm. kameroiden Wi-Fi-ominaisuuksia, Speedlite-salamalaitteita sekä niiden radio-ohjausta. Olli kertoi myös videokuvauksen tekniikan erityisvaatimuksista ja haasteista yhdistää ne still-kuvauskameroihin. Ollin vastaukset lukuisiin kysymyksiin olivat hyviä ja hyödyllisiä.

Canonin jälkeen Helsingin Sanomien palkittu valokuvaaja Sami Kero esitteli useita Hesarissa esillä olleita hienoja valokuviaan ja taustoitti kuviaan ja lehtikuvaajan työtään yleisemminkin.

Helsingin Sanomien kuvapäällikkö Markku Niskanen kertoi Hesarin kuvatoimituksesta ja sen toiminnasta. Markku painotti, että videokuvaus on tullut keskeiseen asemaan still-kuvien rinnalle Sanomissa.

Illan lopuksi siirryimme Sanomatalon aulaan tutustumaan World Press Photo -näyttelyyn.

Osallistujia Kameraseurasta oli 25 henkilöä ja kaikki kiinnostuneet eivät valitettavasti mahtuneetkaan mukaan. Tilaisuus oli vapaamuotoinen ja monipuolista keskustelua aiheista riittikin runsaasti. Kokonaisuutena ilta sai osallistujilta spontaaneja kehuja – kiitos illasta Canon ja Helsingin Sanomat!

8.8.2015 Lauantaikameroiden ja Tekniikkaillan yhteinen retki Kamerataivaaseen

Lauantaikamerat- ja Tekniikkailta kerhot järjestivät yhdessä koko päivän kestävän retken Killinkoskelle, Kamerataivaaseen.

Killinkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Postinen järjesti meille kiinnostavan opastuskierroksen Wanhan Tehtaan (nauhatehdas ym.) tiloihin sekä Kamerataivas-museoon. Kamerataivaassa meillä oli isäntänä Matti Lampinen Suomen Valokuvahistoriallisesta Yhdistyksestä.

Killinkoskelta siirryimme vielä Virroille tutustumaan Virtain Perinnekylään ja päivälliselle.

Info: Kamerataivas – Suomen kameramuseo

http://www.killinkoski.kotisivukone.com/wanha-tehdas

Suomen Valokuvahistoriallinen yhdistys avasi yhdessä Killinkosken kyläyhdistyksen kanssa Wanhassa Tehtaassa 1.6.2007 Suomen Kameramuseon. Museon perusnäyttely muodostuu edesmenneen, Suomen Valokuvahistoriallisen Yhdistyksen jäsenen Rainer Mattlinin ja hänen vaimonsa Sirkka Mattlinin testamenttilahjoituksena yhdistyksen haltuun siirtyneen kokoelman pohjalta. Lisäksi monet yksityishenkilöt ja yhteisöt ovat tehneet lahjoituksia kokoelman täydentämiseksi. Kokoelmassa on tällä hetkellä n. 2500 valokuvaukseen ja elokuviin liittyviä esineitä.

Nimitys ”Kamerataivas” tulee siitä, että kyseinen kameramuseo on todellinen taivas kaikille kameroista kiinnostuneille, sekä tietysti ”taivas” kaikille niille käytöstä poistetuille kameroille joita ei ole tuhottu. Tarkoitus on että näyttelyn teemoja vaihdellaan vuosittain. Paljon kameroita ja tekniikkaa, 70-luvun mainoskuvaamo, elokuvaosasto (jossa myös ajoittain esitetään kaitafilmejä ja stereokuvaesityksiä) ja vaihtuvia valokuvanäyttelyitä. Kamerataivas on mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen nähtävyys kaikille kameroista ja valokuvauksesta kiinnostuneille.

Museossa on vierailumme aikana myös valokuvanäyttely: A vous de voir, Teille nähtäväksi – Claire Tabbach (ranskalaisen valokuvaaja impressionistisia kuvia). Sekä lisäksi vanhan tehtaan tiloissa oli erittäin kiinnostava valokuvanäyttely Laatokan Karjalasta.

8.4.2015 oli tekniikkaillan kokous jossa esiteltiin kopterikuvausta

Illan vieras Antti Taskinen VectorHeli:stä esitteli pieniä kuvauskäyttöön suunniteltuja koptereita sekäkertoi niillä kuvaamisesta. VectorHeli edustaa Vector Vision -tuotteita ja muokkaa tarvittaessa niistä asiakkaiden tarpeiden mukaisia kokoonpanoja.

Kopterikuvaustekniikan lisäksi keskusteltiin mm. turvallisuusnäkökohdista, -varusteista ja viranomaisohjeista onnettomuuksien välttämiseksi. Kuvaajalla (kopterin lennättäjillä) on vastuu omasta toiminnastaan ja joka tapauksessa vastuuvakuutus kannattaa hankkia. Ihmisryhmien päällä kuvaaminen on kiellettyä. Tärkeitä linkkejä:

Trafi miehittämättömistä ilma-aluksista

Ilmailulaki.

Kokouksessa oli perinteinen kuvakilpailu teemana ”Tekniikka”. Kilpailun voitti Seppo Viljanen kuvalla Cowboy ja toiseksi tuli myös Sepon kuva UFO. Kolmanneksi sijoittui Vesa Greisin kuva Tekniikka petti. Onnittelut voittajille ja kiitos kaikille osallistujille.

Kokoukseen osallistui yhteensä 29 henkilöä.

Seppo Viljanen, Cowboy
Seppo Viljanen, Cowboy

Seppo-Viljanen, UFO
Seppo-Viljanen, UFO

Vesa Greis, Tekniikka petti
Vesa Greis, Tekniikka petti

Helmikuu 2015 pilvitiedostopalvelut

Kokous pidettiin keskiviikkona 11.2.2015 Kamera-galleriassa.

Pilvitiedostopalveluiden avulla voi varmuuskopioinnin lisäksi jakaa kuva- ja muita tiedostoja eri tietokoneiden välillä ja esimerkiksi työryhmän jäsenten kesken. Itselleenkin voi pilvipalvelun avulla jakaa tiedostoja eri koneiden välillä, ja esimerkiksi matkalla ollessa varmuuskopioida ja jakaa valokuvia. Pilvipalveluita ovat mm. Google drive, Dropbox, Microsoftin OneDrive ja Applen iCloud. Tutustuimme helmikuun kokouksessa erilaisiin pilvipalveluihin ja vertailemme niiden ominaisuuksia sekä esitimme joitain pilvitiedostopalveluiden käyttötapoja.

Kysymykseen mikä on paras pilvipalvelu ei ole oikeaa vastausta. Osan palveluista saa kätevästi itselleen käyttöön lähinnä mobiililaitteen (älypuhelin, tabletti) kylkiäisenä. Android-maailmassa Google Drive on tällainen, Windows-laitteiden tapauksessa OneDrive ja Applen tapauksessa iCloud. Muun muassa Dropbox on saatavilla monille laitteille. Ilmeisesti kaikki pilvitiedostopalvelut mahdollistavat tiedostojen käyttämisen mistä vain nettiselaimen avulla. Osassa palveluita voi kätevästi jakaa ystävilleen nähtäväksi valokuvia, eli voivat toimia myös kuvagallerioina.

Täällä on vertailtu erilaisia pilvitiedostopalveluita (englanniksi), mutta kannattaa muistaa, että muutoksia tapahtuu koko ajan paljon, ja vertailut helposti jäävät ajastaan jälkeen. Järjestelmissä ilmaiseksi saatava talletustila muuttuu usein ja siihen vaikuttavat muutkin ostetut/käytössä olevat palvelut – esimerkiksi Microsoftin Office365:n myötä OneDrive-talletustilaa saa paljon samaan hintaan (nyt 1TB Office365 Personal palvelun mukana).

Esittelimme seuraavia erilaisia (pilvi)palveluita:
OneDrive (Microsoft), Antti Tuomela esitteli
Dropbox, monipuolinen monelle alustalle, Markku Kelokari esitteli

Google Drive, monelle alustalle, Jari Mankinen esitteli hyvin tiiviisti
Kuvat.fi -palvelu, ei varsinaisesti pilvitiedostopalvelu mutta voi käyttää niinkin esim. FTP:n avulla, Jari Mankinen esitteli
Lisäksi mainitiin ja keskusteltiin palveluista:
Younited (F-Secure/Synchronoss), suomalaista alkuperää, Juha Auvinen esitteli
iCloud (Apple).

Kuvauskilpailu

Kuvauskilpailu pidettiin teemalla Tekniikka ja yleisöäänestyksessä eniten pisteitä sai Tiina Lähteenmäen kuva ”Kierrätettyä terästä”,  toiseksi tuli Rauno Pohjosen kuva ”Pieni hämähäkkimies”, ja kolmannen sijan jakoivat Katariina Forsblomin kuva ”Circo 2” ja Niilo Anttosen kuva ”Pulmia”. Kärkipään kuvien saamien pistemäärien erot olivat hyvin pieniä. Onnea voittajille ja kiitos kaikille kuvia tuoneille!

Kierratettyä terastä, Tiina Lähteenmäki
Kierratettyä terastä, Tiina Lähteenmäki

Pieni hämähäkkimies, Rauno Pohjonen
Pieni hämähäkkimies, Rauno Pohjonen

Cirko 2, Katariina Forsblom
Cirko 2, Katariina Forsblom

Pulmia, Niilo Anttonen
Pulmia, Niilo Anttonen

 

 

_____________________________________

Vanhemmista kokouksista

Vuodet 2013-2014

Vuosi 2012

 

 

Kaikki artikkelit