Tekniikkaillan kokouksista 2012

19.12.2012 Adobe Lightroom 4 -esittely

Jari ja Markku esittelivät Lightroomin ominaisuuksia. Tilaisuus oli jatkoa keväällä aloitettuun valokuvaajan työnkulku Lightroom’issa -aiheeseen (katso tekniikkaillan vanhoista artikkeleista). Aluksi esiteltiin pikainen ja tiivis listaus Lightroom (LR) version 4 uusista ominaisuuksista. Hieman tarkemmin uusia ominaisuuksia käsiteltiin käytännön LR-esityksen yhteydessä. Esityksessä painotettiin niitä asioita, joista Jarilla ja Markulla oli omakohtaista kokemusta. Tilaisuudessa käytiin läpi pikaisesti kuvien tuonti (import) Lightroomiin sekä Library-moduulin toimintoja. Keskeisinä aiheina olivat Develop-, Print- ja Web-moduulien esittelyt. Edelleen pikaisesti käytiin läpi muutkin LR:n moduulit. Esityksen sisältörunko ja hieman taustamateriaalia sekä useita linkkejä suositeltaviin tietolähteisiin löytyy dokumentista Google Drive’ssa. Tilaisuuden 26 vierasta osallistuivat aktiivisesti kyselemällä ja täydentämällä eistyksiä omilla kokemuksillaan.

Valokuvauskilpailu

Perinteiseen tapaan valokuvauskilpailun teemana oli ”Tekniikka”. Pahoittelemme alun sählinkiä kuvien esillepanossa. Kuvat arvosteltiin yleisöäänestyksellä ja eniten pisteitä keräsi Seppo Viljasen kuva Taksi ja toiseksi tuli myös Seppo Viljasen kuva Wanha Walokuvaaja. Kolmanneksi eniten pisteitä sai Vesa Jakkulan kuva Yksinäinen autoilija. Kiitos kaikille kuudelle kuvia kilpailuun tuoneelle jäsenelle; kuvia oli yhteensä 14 kappaletta.

_____________________________________

3.12.2012 Canson Infinity tulostusmateriaalien esittely

Tekniikkaillan ylimääräisessä kokouksessa Jussi-Pekka Arkkola HanArt Oy:stä esiteli ranskalaisia Canson Infinity -tulostusmateriaaleja. Jussi-Pekka kertoi vinkkejä tulostusmateriaalien valintaan sekä materiaalien eroista. Esimerkiksi jos haluaa saada kiiltävien metallipintojen tai veden tulostuvan mahdollisimman luonnollisesti, kannattaa käyttää kiiltäviä tai puolikiiltäviä tulostusmateriaaleja. Hyvin syviä mustia sävyjä sekä laajemman värintoistoalan (gamut) saa myös sileille ja kiiltäville materiaaleille. Matta- tai himmeät paperit tuovat mukavasti esille kuvissa olevia tekstuureja ja voivat lisätä kolmiuloitteisuuden vaikutelmaa, toisinaan ne taas tuovat miellyttävää lämmintä sävyäkin kuviin.  Eräitä suomenkielisiä arvioita Canson Infinity -materiaaleista löytyy tämän sivun kautta. Jussi-Pekka esitteli myös miten tulostinprofiileja hyödynnetään Adobe Lightroom’issa sekä miten hyödynnetään näyttövedostusta (soft proofing) sekä Photoshopissa että Lightroomissa. Näyttövedostuksen avulla voi arvioida jo ennen tulostamista, miltä tulostusjälki valitulla profiililla ja paperilla näyttävät, ja näin voi välttää osan turhista kokeilutulostuksista. Tulostuskokeiluja ei voitu illan aikana teknisten ongelmien vuoksi suorittaa, mutta esittelemme myöhemmissä tekniikkailloissa kokeilujen tuloksia. Aktiivisia osallistujia oli vähintäänkin seitsemän henkilöä toimihenkilöiden lisäksi. Kiitos Jussi-Pekka Arkkolalle vierailusta.

_____________________________________

15.10.2012 Nokia PureView kamerakännykkä

 Tekniikkaillan kokouksessa Juha Alakarhu Nokia Oyj:stä esitteli Nokia PureView kamerakännyköitä ja niissä käytettyä tekniikkaa. PureView-tekniikoita hyödyntävistä puhelimista ensimmäisenä markkinoille tuli Nokia 808 -puhelin ja tänä syksynä markkinoille on tulossa uusi malli Nokia Lumia 920. Puhelimet kiinnostivat kuulijoita ja herättivät vilkkaan keskustelun. Tilaisuudessa Antti Tassberg, myös Nokialta, kertoi Nokia 808 PureView -puhelimen käyttökokemuksista aktiivisen valokuvausharrastajan näkökulmasta ja vertailuistaan laadukkaaseen järjestelmäkameraan. Antin esittämien kuvien perusteella Nokia 808 vaikuttaa vakuuttavan hyvältä ja kilpailee kuvien laadun ja muidenkin ominaisuuksien osalta tasavahvasti laadukkaiden kompaktikameroiden kanssa. Osallistujia illassa oli 15 Jarin lisäksi. Kiitokset Juha Alakarhulle ja Antti Tassbergille mielenkiintoisesta illasta. On mukavaa havaita, että Suomessa osataan kehittää myös laadukkaita kameroita._____________________________________

17.10.2012 Nikon-kameroiden esittely

Jyrki Tuppurainen Nikon Finland’ista esitteli Nikonin uusia järjestelmäkameroita ja vastasi iltaan osallistuneiden esittämiin kysymyksiin. Painopiste esityksessä oli ammattilaisille ja aktiiviharrastajille suunnattujen kameroiden esittelyssä, mutta esillä oli myös joukko peilittömiä järjestelmäkameroita ja pokkareita. Kameroista esiteltiin muun muassa mallit Nikon D4, D800 ja D800E sekä D600. Tietoja kameroista löytyy Nikonin nettisivuilta. Kysymyksiä ja vastauksia sekä muuta keskustelua Nikonin kameroista käytiin vilkkaasti lähes kello 21:een asti. Kiitos Jyrki Tuppuraiselle vierailusta ja esityksestä! Valokuvauskilpailun voittajakuvaksi yleisöäänestyksessä valittiin Vesa Jakkulan kuva ”Long white tail” ja toiseksi tuli Vesan kuva ”Sillat”. Muuten annetut pisteet jakautuivat hyvin tasaisesti eri kuville – muille kaikille kunniamaininta ja kiitokset kilpailuun osallistumisesta. Kuvien tuomaroinnista ja arvioinnista yleisesti tekniikkailloissa käytiin lyhyt keskustelu. Tekniikkailloissa toistaiseksi illan vieras ei ole arvostelut kuvia ja tämä on ollut tietoinen päätös – mutta tätä kannattaa pohtia jatkossa tapauskohtaisesti.

Vesa Jakkula, Long white tail

Osallistujia tekniikkaillassa oli tällä kertaa 21+1 henkilöä.

_____________________________________

4.6.2012  Videon kuvaamisesta järjestelmäkameralla

Jan Lindberg Dynamix Oy:stä kertoi videon kuvaamisesta järjestelmäkameralla, esitteli suuren määrän hyödyllisiä lisävarusteita sekä antoi vinkkejä videon kuvaamiseen. Esityksen tietoja voi hyvin hyödyntää eri merkkisten järjestelmäkameroiden kanssa videota kuvattaessa. Tiedot ovat osin päteviä myös minijärkkäreiden ja pokkareidenkin kanssa videota kuvattaessa. Janin esitys on katsottavissa tämän linkin takaa, ja kommenteilla varustettuna tässä. Kiitos Janille hyvän palautteen saaneesta esityksestä! Valokuvauskilpailua ei järjestetty koska kuvia oli vain kahdelta kuvaajalta. Kävimme kuitenkin Eddie Ilesin ja Niilo Anttosen kuvat läpi sekä keskustelimme niistä ja yleisö sai esittää sanallisia arvioita kuvista. Tällä kertaa tilaisuudessa oli läsnä 12 henkilöä, esiintyjän ja toimihenkilöiden lisäksi.

_____________________________________

18.4.2012 Valokuvaajan kuvankäsittelyn työnkulku ja Adobe Lightroom

Kokouksessa 18.4.2012 kävimme läpi valokuvaajan kuvankäsittelyn työnkulkua, ensin Jarin esityksen ja keskustelun pohjalta, ja sen perään esimerkkityökaluna Adobe Photoshop Lightroom’in avulla. Pohjustuksessa Jari esitteli oman työnkulkunsa perusteluineen sekä vaatimuksia työkaluille. Yleisperiaatteena on ollut pyrkimys mahdollisimman yksinkertaiseen työnkulkuun. Jo johdantoesitys herätti vilkkaan keskustelun jossa nostetiin esille runsaasti kysymyksiä sekä erilaisia näkemyksiä. Johtopäätöksenä voisi todeta, että yhtä oikeaa työkulun järjestämisen tapaa ei ole, vaan jokainen miettiköön itselle sopivimman tavan toimia. Muiden käytännöistä voi aina oppia uutta ja tekniikan kehittymistäkin kannattaa seurata. Adobe Lightroomin esittelyosuus jäi tilaisuudessa melko pintapuoliseksi, vaikka ilta venyikin suunniteltua pidemmäksi. Aiheen saaman suosion perusteella sitä kannattaa käsitellä lisääkin, erityisesti painottaen Lightroomin käytön esittelyä. Vaikuttaa myös siltä, että aihetta käsittelevälle kurssille voisi olla kysyntää. Jarin johdatoesitys on katsottavissa täältä linkin takaa.

Valokuvauskilpailu

Illan päätteeksi arvioitiin kilpailukuvat – teemanahan oli tuttuun tapaan Tekniikka. Voittajaksi valittiin Vesa Jakkulan kuva Pato, toiseksi tuli Soili Sundellin kuva Tekniikan mies ja kolmanneksi myös Vesan kuva Lukittu maisema. Onnittelut voittajille ja kiitos kaikille osallistujille!

Vesa Jakkula, Pato
Soili Sundell, Tekniikan mies

Huhtikuun tekniikkailtaan osallistui 36 henkilöä toimihenkilöiden Jarin ja Markun lisäksi (vähintään 36, koska aivan kaikkien nimiä ei osallistujalistalle saatu.)

_________________________________

Hasseblad H4D -kameroiden esittely 14.3.2012

Tekniikkaillassa 14.3. 2012  Sampo Valtonen Fimeko Oy:stä esitteli Hasselblad H4D keskikoon digitaalikameroita ja niihin sopivia lisävarusteita. Lisäksi Sampo esitteli Profoton salamalaitteita.

Esillä oli kaksi erilaista kamerarunkoa erilaisilla kuvakennoilla (mallit H4D-40 ja H4D-50) ja erilaisia objektiiveja. Kameroiden esittelyn jälkeen läsnäolijat voivat kokeilla kameroita. Joitakin kokeilukuvia saatetaan julkaista tällä sivulla pienen hetken kuluttua. Järjestelmäkameroiden ominaisuuksiin tottuneille kamerat ovat hyvin selkeästi erilaisia käsittelyn kannalta, ei pelkästää isomman kokonsa vuoksi. Pikaisen tutustumisen perusteella kuvien tekninen laatu on ensiluokkainen. Toki kameroiden hintakin on melko korkea. Kameroiden säänkestävyys ei ole samaa luokkaa useimpien paremman luokan järjestelmäkameroiden kanssa, joka vaatii asian huomioimista ulkoilmakuvauksessa.

Hasselblad-digikameroita on myös saatavilla monivalotusperällä (multi-shot), jollon kuva muodostetaan kamerassa useasta erikseen valotetusta ’raakakuvasta’ kennoa hieman valotusten välillä liikuttaen. Näin saadaan lisättyä kuvan tarkkuutta. Mutta nämä kamerat soveltuvat vain liikkumattomien kohteiden kuvaamiseen. Tällä tavalla totettuna voidaan saavuttaa jopa 200 megapikselin kuvan tarkkuus H4D-200MS -kameralla.

Digikameroiden lisäksi on vanhempiin Hasselbladin filmikamerarunkoihin saatavissa digiperiä. Näihin ei tilaisuudessa tarkemmin tustustuttu.

HasslbladTV-sivustolle on koottu useita kameroiden esittelyohjelmia ja käyttökokemuksia.

Tekniikkaillassa oli myös esillä kaksi Profoton -valaisinta erilaisine lisävarusteineen. Näitä oli myös mahdollisuus kokeilla, joskin käytettävissä olleen ajan puitteissa ei mitään kovin perusteellista testausta voitu järjestää. Sampo tarjosi meille mahdollisuutta järjestää perusteellisempi valaisinjärjestelmien esittely- ja kokeilutilaisuus. Palataan tähän aiheeseen myöhemmin.

Kiitos Sampo Valtoselle asiantuntevasta esittelystä ja laitteiden kokeilumahdollisuudesta.Linkki Fimeko Oy:n sivuille.

Tilaisuuteen osallistui 7 jäsentä toimihenkilöiden lisäksi.

_____________________________________

 Tekniikkailta 15.2.2012 aiheena näytön valinta valokuvaajalle

Kameraseuran tekniikkaillassa keskiviikkona 15.2. 2012 aiheena oli näytön valinta valokuvaajalle.

Näyttöjen tekniikasta

Markku esitteli näyttöjen tekniikkaa ja avasi aiheeseen liittyviä lyhenteitä; kontrastisuhde, vasteaika, värisyvyys, väriavaruus, taustavalo, gamma, paneelityypit jne. Lisäksi Markku esitteli näytön kalibrointia ja profilointia teknisestä näkökulmasta.  Markun esitys on luettavissa täällä.

Näytön valinta

Kysymyksiin ”saako halvalla hyvän näytön?” ja ”mikä on riittävän hyvä näyttö?” ei yksikäsitteistä vastausta tilaisuudessa voitu antaa. Jari esitteli näytön valintaan liittyvän alustuksen. Kovin yleispäteviä ohjeita näytön valintaan on vaikea antaa – jokaisella on omat tarpeensa ja perusteensa valinnan suorittamiseksi ja niitä kannattaa etukäteen punnita. Harkitse mikä on hintahaarukka ja etsi tarpeitasi vastavia vaihtoehtoja, sekä selvitä onko lehdissä tai netissä vertailuja. Keskustelussa tuli esiin mielipide, että noin 500 eurolla saa tällä hetkellä jo melko hyvän näytön.

Näytön säätö ja kalibroiminen

Näytön kalibroiminen voidaan suorittaa joko kalibrointilaitteen avulla tai säätämällä näyttö testikuvien avulla, tai mahdollisesti myös käyttöjärjestelmän omilla ohjeilla. Kalibrointilaitteella voi hyvän lopputuloksen saavuttaa kaikkein varmemmin. Jarin näytön säätöä ja kalibrointia esittelevässä esityksessäon mm. linkkejä nettisivuille jossa on ohjeita ja testikuvia näytön säätämiseksi. Tilaisuus päätettiin näytön kalibroinnin esittelyyn ekä vertailtiin myös erilaisten esillä olleiden näyttöjen laatua.

Tälläkin kertaa osallistujia oli hyvin – 25 kerholaista vetäjien lisäksi.

Valokuvauskilpailu 

Vesa Jakkula, Valuri

Valokuvauskilpailu järjestettiin tuttuun tapaan teemalla Tekniikka. Kokoukseen osallistujat arvioivat kilpailukuvat yleisöäänestyksellä kokouksen aikana. Kilpailun voitti Vesa Jakkula kuvalla Valuri, toiseksi ja kolmanneksi sijoittui Jorma Närvi hitsaus-aiheisilla kuvilla.

_________________________________

 

Kaikki artikkelit