Naturan 2019 tapaamisten muistiot

26.11.2019 Kaija Keskinen: Vuoden luontokuvakilpailu / Vuoden luonto- ja ympäristökuvaajakilpailu

Vuoden luontokuva 2019 – kirja. Kuvan kirjasta otti Ari Komulainen

Suomen Luonnonvalokuvaajista saapui vieraaksemme Kaija Keskinen kertomaan Vuoden luontokuvakilpailusta. Samalla saimme nähtäväksemme tuoreimman Vuoden luontokuvakilpailun semifinaalivaiheeseen selvinneitä kuvia. Kaija sai vuonna 2018 Suomen valokuvajärjestöt ry:n Finnfoto-palkinnon monipuolisesta ja pitkästä päivätyöstä suomalaisen luontokuvauksen parissa. Kaija on ollut yli kymmenen vuoden ajan mukana järjestämässä Vuoden luontokuvakilpailua sekä siihen liittyvää kiertävää näyttelyä. Samoin hän on mukana toimittamassa vuosittain ilmestyvää Vuoden luontokuvat – kirjaa.

Vuoden luontokuva on valittu 39 kertaa. Alussa siihen sai osallistua vain Suomen Luonnonvalokuvaajien jäsenet, mutta 80-luvulla se muuttui kaikille avoimeksi kilpailuksi. Tuomarointitapa on vuosien mittaan hieman vaihdellut. Välillä on ollut ns. karsintatuomareita, jotka ovat tehneet ensimmäisen karsinnan ja sen jälkeen ovat varsinaiset tuomarit käyneet kuvien kimppuun. Nykyisin tuomarit katsovat ja tekevät valinnat alusta loppuun. Viimeisimpään kilpailuun tuli yli 14 000 kuvaa.

Yksi Naturan vetäjistä, Iiris Niemi, toimi viimeisimmän kilpailun yhtenä tuomarina. Iiris kertoi lyhyesti kuinka massiivinen, aikaa vievä ja rankka kokemus tuollaisen 14 tuhannen kuvan läpikäyminen oli. Haastavaa oli myös löytää kuvia, jotka eivät olisi liian samankaltaisia edellisinä vuosina palkittujen kuvien kanssa.

Kiitokset Kaijalle vierailusta ja tuomaroinnista sekä kiinnostavasta katsauksesta ison kuvakilpailun maailmaan.

Osallistujia: 28 henkilöä

Vuoden luonto- ja ympäristökuvaajakilpailu 2019

Kilpailuun osallistui 12 kuvaajaa kukin 5 kuvan kokoelmalla. Kokoelman tulee osoittaa kuvaajan monipuolista luonto – ja ympäristökuvauksen osaamista. Kilpailun tuomarina toimi Kaija Keskinen. Vesa Jakkulan kokoelma oli Kaijan mielestä kaikkein monipuolisin. Monista kokoelmista tuntui puuttuvan tuo ympäristökuva – sen puuttuminen karsi monta kokoelmaa voittokamppailusta.

Vuoden 2019 luonto- ja ympäristökuvaaja on:
Vesa Jakkula kokoelmalla ”Läheltä ja vähän kauempaa

Kilpailun paras yksittäinen kuva:
Seis” – kuvaaja Eero Hauta-aho

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnittelut Vesalle ja Eerolle sekä kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille kuvaajille.

22.10.2019 Eija ja Juhani Visavuori / Hilin muistokilpailu kuvasarjoille

Eija Visavuori: Thumbnail

Värikkääseen lokakuuhun toi Naturan osalta vielä lisäväriä illan esiintyjät, valokuvausperhe, Eija ja Juhani Visavuori. Heidän esityksensä ”Luontokuvia Lopelta ja vähän muualtakin” osoitti heidän monipuolisen ja persoonallisen näkemyksen, jonka avulla he ovat pärjänneet hyvin monissa Kameraseuran kilpailuissa. Juhanin kuvat ovat myös pärjänneet FIAP:n kansainvälisissä kilpailuissa.

Eijan esitys vei meidät muotojen, valojen ja varjojen kautta aina Italian Garda-järven maisemiin asti. On aina kiehtovaa nähdä miten joku toinen kuvaaja löytää sävähdyttäviä yksityiskohtia sekä valojen ja varjojen leikkiä ympäröivästä maailmasta. Juhanin esitys koostui Lopen maisemissa kuvatuista makrokuvista edelliseltä kesältä, jolloin hän oli alkanut innostua makromaailmasta. Kuvauskohteita löytyi lähes loputtomasti, kun jaksoi kumartua ja kontata tutkimaan kasvien lehtiä ja etenkin niiden alapintoja.

Eija ja Juhani näkevät luonnon yksityiskohdat omilla toisistaan poikkeavilla persoonallisilla tavoillaan. Se on rikkaus, joka toivottavasti kannustaa jatkossakin löytämään lisää muille näytettäviä hienoja hetkiä ympäröivästä kaikkeudesta. Kiitokset Eijalle ja Juhanille hienojen luontohetkien jakamisesta Naturalaisille sekä kuvakilpailun tuomaroinnista.

Osallistujia: 22 henkilöä

Hilin muistokilpailu kuvasarjoille

Hili Raviniemen muistokilpailuun otti osaa 7 kuvaajaa 12 eri kuvasarjalla. Kilpailuun sai osallistua enintään kahdella luonto ja ympäristöaiheisella vähintään kolmen kuvatiedoston sarjalla. Kilpailun tuomareina toimivat illan esiintyjät Eija ja Juhani Visavuori. He katsoivat ja arvioivat kilpailukuvasarjat ensin itsenäisesti. Sen jälkeen he kertoivat toisilleen mitkä kuvasarjat olivat sijoittaneet kärkeen. He huomasivat, että heillä oli samat suosikkikuvasarjat. Sitten näitä suosikkeja arvioitiin tarkemmin ja kaksi ensimmäistä sijaa valikoitui helposti, mutta kolmannesta sijasta kaksi kuvasarjaa ”taisteli” tasaväkisesti.

Eija ja Juhani kommentoivat kaikkia kilpailuun lähetettyjä kuvasarjoja. He totesivat, että useissa kuvasarjoissa oli liian monta kuvaa eli kuvasarjat olisivat toimineet paremmin ja olleet yhtenäisempiä, jos niistä olisi jätetty yksi tai kaksi kuvaa pois. Kuvasarjoissa oli yksittäisiä kuvia, jotka rikkoivat yhtenäisyyden eivätkä kuuluneet kokonaisuuteen. Samoin joidenkin kuvien rajaus olisi kaivannut hiomista.

Kilpailussa palkittiin seuraavat kuvaajat ja kuvasarjat:
1. sija: Ari Komulainen kuvasarjalla ”Iso NÄLKÄ” (3 p.)
2. sija: Vesa Jakkula kuvasarjalla ”Keväästä syksyyn” (2 p.)
3. sija: Ari Komulainen kuvasarjalla”Mandariinisorsa” (1 p.)

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnittelut kilpailussa menestyneille! Kiitos myös muille kilpailuun kuvasarjojaan lähettäneille kuvaajille.

24.9.2019 Heikki Luoto: Tarina selkärangattomista / Jäsenten kesäkuvia

Heikki Luoto: Thumbnail – Kukkajäärä

Biologi ja luontokuvaaja Heikki Luoto kävi luonamme esityksensä ”Tarina erään vantaalaisen pihan selkärangattomista” kera. Heikillä on vaimonsa kanssa luontoretkiin ja -opastuksiin erikoistunut yritys Flowerpecker. Retkiä he järjestävät pääkaupunkiseudun ympäritössä, mutta satunnaisesti myös ulkomaille. He ovat myös tehneet nettisivuston Ötökkätieto sekä julkaisseet neljä ötököihin tai kasveihin liittyvää kirjaa. Viides kirja on kuulemma tulossa ensi vuonna.

Kuten esityksen otsikosta kävi ilmi, hyönteisiä ei tarvitse lähteä etisimään maailman ääriin vaan niitä löytyy lähiluonnosta vaikka kuinka paljon kunhan maltaa tutkia tarkemmin. Hyönteisten maailma on hämmästyttävän rikas ja niistä löytyy todellä värikkäitä ja kiehtovan näköisiä otuksia. Päiväperhosia, kiitäjiä, ykkösiä, ym. perhoslajeja on aivan valtava määrä ja tarkkaavainen voi löytää niitä omalta pihaltaan jopa satoja erilaisia. Hyönteisten rikkautta lisää vielä se, että monet niistä ovat ensin toukkia ennen muutosta tuttummaksi ötökäksi. Kuulimme myös ohdakeperhosen vaeltamisesta. Se voi vaeltaa täältä pohjoisesta aina Afrikkaan asti tai päinvastoin. Lisäksi saimme kuulla millaisella kalustolla Heikki saa kuvattua luonnon pienen pientä monimuotoisuutta laadukkaasti niin kuin kuvista saimme nähdä.

Heikki kertoi miten tiettyjä hyönteisiä käytetään biologisena torjuntakeinona kasvihuoneissa. Kasvihuoneet voivat ostaa tiettyjä hyönteisiä hävittämään esimerkiksi kirvoja. Saimme myös vinkkejä mistä eri paikoista voi kysyä neuvoa, jos haluaa tietää jonkin ottamansa hyönteisen tarkan lajin. Mm. facebookissa on useampia sivuistoja, joihin voi laittaa kuvan ja niissä monesti joku asiaan perehtynyt guru osaa määrittää kuvassa esiintyvän lajin.

Kahvitauon jälkeen katselimme lähes kaksikymmentä jäsenten ottamaa kesäkuvaa. Muutama sai myös Heikiltä tarkennusta kuvaamansa hyönteisen lajista. Kiitokset Heikille antoisasta matkasta hyönteisten monen kirjavaan maailmaan ja vinkeistä mistä hakea lajin tunnistusapua.

Ötökkätieto

Osallistujia: 20 henkilöä

23.4.2019 Kirsi MacKenzie: Maisemakuvan sommittelu / Kuvaparikilpailu

Kirsi MacKenzie: Almost There 0119

Tällä kertaa Naturan vieraaksi saapui Kirsi MacKenzie. Hänestä on tullut yksi maamme arvostetuimmista maisemakuvaajista. Kirsin aiheena oli ”Maisemakuvan sommittelu”. Monissa kansainvälisissä kilpailuissa palkittu Kirsi tunnetaan maisemakuviensa vahvasta muotokielestä ja sommittelutaidosta. Hänen ”Pohjolan maagiset maisemat” – valokuvanäyttely on kiertänyt monissa paikoissa, myös Kameraseuran galleriassa se on ollut nähtävissä.

Kirsi kertoi kuviensa avulla kuinka hän luo sommittelultaan vaikuttavia maisemakuvia sekä miten hän hyödyntää valoa ja luovia tekniikoita niitä ottaessaan. Esityksestä ja kuvista kävi selväksi tietynlainen perfektionismi. Kirsi heittäytyy kuvaamiseen täysillä ja todella antaa kaikkensa. Hän kertoi kuinka on usean kerran kuvatessaan loukannut fyysisesti itseään, kun on mennyt todella haasteellisiin paikkoihin, koska helpoin kuvakulma ei hänelle ole kelvannut. Hän etsii oikeanlaista sommitelmaa niin kauan kun löytää sen ja kuvista todella huokuu tämä vahva näkemys. Pitkillä suljinajoilla Kirsi saa kuviin syväterävyyttä ja lisätehoa veden tai pilvien liikkeen muotoillessa kuviin voimakkaita sommitelmallisia lisäelemettejä.

Kirsin esitys oli todella monipuolinen ja silmiä avartava. Ei pidä tyytyä siihen ensimmäiseen näkymään jonka jostain paikasta näkee vaan tulee katsella näkemäänsä rauhassa eri kulmista ja eri etäisyyksiltä. Kannattaa kokeilla eri polttovälejä ja suljinaikoja. Näkemällä vaivaa sommettelun etsimiseen, saattaa löytää paljon vaikuttavampia kuvakulmia kuin se ensimmäinen, josta suurin osa todennäköisesti kuvansa ottaa. Saimme nähdäksemmä myös tuoreita kuvia Irlannin karuilta, mutta kuvauksellisilta merenrannoilta ja nummilta. Kirsi kertoi, että häntä kiinnostaa myös muunlainenkin kuvaaminen kuin vain maisemakuvaus. Hän on vetänyt muutamia valomaalauskursseja sekä ottanut tutuista henkilökuvia. Erilaisia kursseja Kirsi tulee vetämään jatkossakin.

Osallistujia: 31 henkilöä

Kuvaparikilpailu kuvatiedostoille

Kilpailuun saapui 18 kuvaparia. Tuomarina toimi vieraamme Kirsi MacKenzie. Voittajakuvapari teki vaikutuksen Kirsiin sen vahvan kantaaottavan näkemyksen vuoksi.

Kuvaparikilpailun tulokset:
1. sija: Jari Mankinen: ”Maalaiset ja kaupunkilainen” (3 p.)
2. sija: Juhani Visavuori: ”Taivaalla” (2 p.)
3. sija: Iiris Niemi: ”Outoja munia” (1 p.)
Kunniamaininta: Eija Visavuori: ”Vesikasvit

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnea palkituille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille! Kiitos myös Kirsille kilpailun tuomaroinnista sekä todella mielenkiintoisesta ja innostavasta esityksestä.

4.4.2019 Olympus-kamerauutuudet ja Peltsin linkukuvat

Jari Peltomäki: ”Maakotka”

Natura järjesti yhteistyössä Tekniikkaillan kanssa ylimääräisen tilaisuuden, jossa olivat esillä Olympus-kamerauutuudet ja esiintymässä lintukuvaaja Jari ”Peltsi” Peltomäki.

Jari saa käyttöönsä Olympuksen uusimmat mallit ennen kuin ne tulevat yleiseen myyntiin. Hän pääsee siis koekäyttämään niitä ja antamaan niistä kommentteja valmistajalle. Näin ollen hänellä on tarkka tuntemus niiden käytöstä ja ominaisuuksista. Jari on myös päässyt käymään Japanissa Olympuksen tehtailla ja antamaan siellä paikan päällä ammattikuvaajan kommentinsa mallien toimivuudesta.

Jari esitti runsaasti peilittömällä Olympuksellaan ottamiaan lintukuvia niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Samalla hän kertoi niiden toimivuudesta ammattikäytösssä ja näimme mihin kyseiset kamerat kykenevät. Hyviä vinkkejä Jari antoi myös linkuvaamiseen ylipätään. Jarin kuvat olivat vaikuttavia kaiken kaikkiaan.

Kiitos Jarille ja Olympukselle tilaisuudesta.

Osallistujia: 21 henkilöä

26.3.2019 Jari Kostet: Luonto ja Ihminen / Haastekilpailu

Jari Kostet: Lentomuurahaisia Liminganlahden Sannanlahdella 12.8.2012.

Maaliskuun vieraaksemme saapui Metsähallituksessa graafista suunnittelua tekevä luontokuvauksen puoliammattilainen Jari Kostet. Jari esityksenä oli ”Luonto ja ihminen”. Jari kuvaa ammattinsa puolesta kuvia kansallispuistoista ja hän myös harrastaa lintumaalausta. Jari on myös suunnitellut kaikken kansallsipuistojen logot.

Jaria kiehtoo ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus. Jari esitti hyvin monipuolisen kattausen kuvistaan. Hän on omien sanojensa mukaan kaikkiruokainen mitä kuvauskohteisiin tulee, mutta linnut ovat kuitenkin hänen suosikkejaan. Lintukuviin hän pyrkii saamaan mukaan myös jotain ihmisen jälkiä, kuten rakennuksia, liikennemerkkejä, patsaita yms. Monet lintukuvista olikin otettu keskellä pääkaupunkiseudun urbaania ympäristöä. Ei siis ole tarvittnut lähteä samoilemaan metsään saadakseen vaikuttavia lintukuvia, riittää että on pitänyt silmänsä auki ja kameran mukanaan kun on liikkunut kaupunkiympäristössä.

Huuumoria ei luontokuvissa ole liikaa. Humoristisia tilanteita Jari on hakenut myös etsimeensä ja näytti niitä myös hyvin löytäneen. Humoristisen tilanteen huomaaminen edellyttää näkemään ympäristö ja tilanne kohteen ympärillä. Moni kuvaaja keskittyy liikaa itse kohteeseen eikä havainnoi kuvauskohdetta ympäröivää tilaa / maailmaa. Jarin kuvista kävi ilmi, että häntä kiinnostavat luonnon ja kaupunkiympäristön graafisuus sekä myös panoraamakuvaus.

Osallistujia: 31 henkilöä

Haastekilpailu

Haastekilpailuun oli kutsuttu seuraavat kamerakerhot:
Kameraseura (KS), Amatörfotografklubben i Helsingfors (AFK), Hyvinkään Kameraseura (HK), Kara-Kamerat (KK), Laajasalon Valokuvaajat (LV), Olarin Kamerat (OK), Soukan Kamerat (SK), Tapiolan Kamerakerho (TK), Vantaan Fotokerho (VFK) ja Vihdin Kameraseura (VKS).

Haastekilpailun teemana oli ”Varjo”. Kilpailun tuomaroi Jari Kostet. Kilpailuun osallistui 31 kuvaajaa 7 eri kamerakerhosta 83 kuvalla. Kommenttteja kilpailun aiheen vaikeudesta annettiin sekä illan aikana että jo aikaisemmin. Se varmasti osittain näkyi osallistuneiden määrän pienenemisenä edelliseen vuoteen verrattuna. Sijoittuneista kuvista näkee, että varjojen maailmaa on tutkittu hyvin monipuolisesti.

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Natura onnittelee voittajia ja kaikkia kilpailussa menestyneitä tasapuolisesti. Kiitokset myös kaikille kilpailuun osallistuneille kuvaajille sekä tietysti illan vieraalle ja tuomarille Jari Kostetille.

Tilaisuudessa päätettiin myös ensi vuoden haastekilpailun teema.
Vuoden 2020 haastekilpailun teema on ”Ihminen ja luonto”. Kuvassa tulee näkyä luonnon ohella jotain ihmisen aikaan saamaa.

26.2.2019 Leena Saraste ja pilvet valokuvaajan taivaalla

Leena Saraste – Kuvajainen, 2008

Illan vieraana oli Leena Saraste ja hänen esityksenään oli ”Pilvet valokuvaajan taivaalla”. Leenalla on vuosikymmenten kokemus valokuvaajana, kuvajournalistina ja hän on toiminut myös valokuvauksen opettajana. Kahdesti hänet on palkittu valokuvataiteen valtionpalkinnolla ja vuonna 2005 Finnfoto – palkinnolla.

Pilvet ovat kiehtoneet kuvaajia valokuvauksen alkuajoista lähtien. Tosin silloin niiden kuvaaminen oli mahdoton haaste. Pilvet paloivat kuvissa puhki eli olivat vain muodottomia vaaleita kohtia taivaalla. Vielä 1950 – luvulla pilvien kuvaaminen oli todellinen taidon näyte eli saada niihin muotoja ilman puhkipalamista. Nyt tekniikka on kehittynyt niin, että pilviä voi kuvata kuten maalaustaiteessa on vuosisatoja niitä kuvattu. Pilvinen taivas kun on paljon mielenkiintoisempi kuin täysin pilvetön taivas ja ne myös herättävät mielikuvituksen henkiin. Pilvet luovat myös kuviin vahvasti tunnelmaa oli sitten kyseessä aamu- tai iltavalo taikka tummat ukkospilvet.

Leena näytti meille esimerkkejä pilvikuvauksen kehityksestä aina 1800 – luvulta alkaen. Lisäksi hän näytti omia pilvikuviaan vuosikymmenten ajalta.

Illan jälkipuoliskolla katsottiin osallistujien omia pilvikuvia,joista Leena antoi palautetta. Pilvet tekivät Leenaan vaikutuksen, mutta eteenkin kuvien rajaaminen ja sommittelu olivat asioita, joista hän antoi runsaasti kommenteja ja palautetta rakentavassa hengessä. Rakentavaa kritiikkiä monet varmasti olivat tulleetkin sieltä hakemaan omille kuvillleen. Sitä kautta kun oppii ja kehittyy.

Kiitos jälleen Leenalle esityksestä ja asiallisista kommenteista.

Osallistujia: 27 henkilöä

22.1.2019 Eero Hauta-aho / Peruskuvakilpailu

Eero Hauta-aho: ”Kaakkuri”

Illan vieraaksi saapui Eero Hauta-aho. Hänen esityksenään oli ”Luontokuvia Repovedeltä, Sipoonkorvesta ja Viikistä”. Eero on pärjännyt monissa luontokuvakilpailuissa, kuten Vuoden luontokuvakilpailussa ja Naturan omissa kilpailuissa.

Esityksen pääpaino oli linnuissa. Repovedellä kuvatut upeat kaakkurikuvat eivät olleet syntyneet hetkessä. Niitä kuvia varten Eero oli joutunut päivystämään hyvin monet aamut kaakkurilammen rannalla. Välillä jotain kelvollista saaneena, välillä ilman mitään mainittavaa. Kaakkurien kuvaaminen ja hyvin monien onnistuneiden kuvien saaminen on vaatinut pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä. Linnuista ja niiden käyttäytymisestä pitää olla perillä, niin löytää helpommin haluamansa lajin. Kuten Eero löysi Sipoonkorvesta hyvän paikan kuvata pähkinähakkeja. Eeron kuvissa nähtiin myös mm. lapinpöllöjä ja tiiroja.

Osallistujia: 21 henkilöä

Peruskuvakilpailu kuvatiedostoille

Kilpailuun otti osaa 8 kuvaajaa 24 kuvalla. Tuomarina toimi illan vieras Eero Hauta-aho. Hän myös kommentoi kilpailuun osallistuneita kuvia. On aina mielenkiintoista kuulla mihin tuomari on kuvissa kiinnittänyt huomiota eli mikä on säväyttänyt ja mikä on taas häirinnyt.

Kilpailussa palkitut kuvat:
Jaettu 1. sija: Juhani Visavuori: ”Ruuan haku” (2 p.)
Jaettu 1. sija: Vesa Jakkula: ”Rannalla” (2 p.)
Jaettu 3. sija: Marit Henriksson: ”Alppipuisto” (1 p.)
Jaettu 3. sija: Vesa Jakkula: ”Heikki” (1 p.)
Kunniamaininta: Juhani Visavuori: ”Loikka

Linkki kilpailussa palkittuihin kuviin

Onnittelut kaikille palkituille ja kiitos kilpailuun osallistuneille! Kiitos myös Eerolle hienosta esityksestä lintujen maailmasta sekä tuomaroinnista.