Studio ja keikkavalot

Koronavirustilanteesta johtuvia tilojen käyttöön liittyviä ohjeita.


Kameraseuran studio sijaitsee osoitteessa Hietalahdenkatu 5 Lh 1, 00180 Helsinki, aivan talon kulman takana Eerikinkadun tiloista.

Kameraseuran studiota ja sen keikkasettiä voivat käyttää Kameraseura ry:n jäsenet, joille on annettu studion käyttöoikeus.

Käyttöoikeuden saamiseksi on suoritettava studion ’ajokortti’, jossa osoitetaan riittävät laitteiden ja varauskäytäntöjen käyttötaidot. Tämän voi saada käymällä Studiokuvauksen perusteet tai Kameraseuran studion perehdytys -kurssin. Jälkimmäinen riittää kokeneille studiokuvaajille, jolloin käydään läpi Kameraseuran studiokalusto, käyttöperiaatteet ja turvallisuusasiat. Kameraseura järjestää säännöllisesti edellä mainittuja kursseja.

Uusimmat ohjeet löytyvät tältä sivulta, joten luethan studion ohjeet läpi ennen omaa varaustasi.

Ajankohtaista

 • Studion kaiutin, läppäri ja TV ovat varattu Kuva & Ääni messuille niitä alustavalla viikolla. Päivästä 3.3. eteenpäin ne ovat taas normaalisti käytössä studion varaajille! 2/2020
 • Uusi akkusalamasetti keikoille mukaan, varaukset alkavat 2020! Tervetuloa Persona-ryhmän kokoontumiseen 13.1.2020 kokeilemaan keikkasettiä. Vuokraukset alkavat myös kokoontumisen jälkeen! 12/2019/
 • Uudet taustakartongit harmaan sävyissä 12/2019/
 • Suoja-alusta taustakartongin päälle hankittu 03/2019/
 • Kaikki studiosalamat jälleen kunnossa 11/2018

Hinnat ja maksaminen

 • Studion käyttömaksu: 10 €/h, nuoret (alle 25v) 5 €/h.
 • Keikkavalojen vuokramaksu: vuorokausi 20 €, viikonloppu 50 €, viikko 100 €.

Maksut tehdään etukäteen nettikaupassa. Käyttämättä jääneestä ajasta ei tule hyvitystä, mikäli sitä ei ole peruttu vähintään 24h ennen varausajan alkua.

Varaukset

Tämän sivun alla olevasta kalenterista näet vahvistetut varaukset sekä studioon että keikkasetille.

Kun sopiva ajankohta löytyy, tulee varauspyyntö tehdä sähköpostitse.  Varaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, minkä vuoksi varauksia ei oteta puhelimitse vastaan. Sähköposteja käydään läpi lähes päivittäin, mutta varauspyynnöt olisi hyvä lähettää mahdollisimman ajoissa. Varausvahvistuslähetetään normaalisti muutaman päivän sisälläsähköpostitse. Lähetäthän myös jokaista varausta kohden uuden sähköpostin niiden hallinnoimisen helpottamiseksi otsikolla ”Etunimi Sukunimi + pp.kk.vvvv + klo HH-HH”. Heinäkuussa yhdistyksen tilat ovat suljettuja, joten varauksiakaan ei voi tehdä silloin.

Sähköpostiosoite studio (at) kameraseura.fi.

Jos varaus tehdään ryhmälle tulee kaikkien nimet ilmoittaa varauksen yhteydessä, ja silloin vastuu jakautuu kaikkien varaajien kesken. Kaikilla varaajilla tulee olla oikeus, ”ajokortti”, studiossa kuvaamiseen. Jos kaikki ryhmäläiset ovat nuorisojäseniä, saavat he vuokrauksen nuorisohinnalla. Mikäli kaikki ryhmän jäsenet eivät ole nuorisojäseniä veloitetaan normaalivuokra.

Studion avaimet

Avaimen studioon ja keikkasetin hakemiseksi voi noutaa maksun jälkeen Kameraseuran toimistolta (Kamera-lehden toimituksesta) osoitteesta Pakkamestarinkatu 1 arkisin ti–to klo 12.00–15.00 tai erikseen sovittuna aikana (toimistoaikaan ma-pe). Muistathan myös palauttaa avaimet käytön jälkeen toimistolle asiakaspalveluaikoina.

Studion varusteet

Suurin osa valaisinjalustoista on pyörien päällä, joista yksi on varustettu puomilla. Studiossa on valon rajaamista varten molton-kankaita ja V-flatteja mustavalkoisena, jotka toimivat myös tarvittaessa hyvin taustana. Lisäksi varusteihin kuuluu taustakartonkeja harmaan eri sävyissä sekä satunnaisesti myös muun värisiä.

Salamavarusteet

 • 4 kpl Hensel Integra Mini 300 Monolight -välähdyspäätä
 • 2 kpl Softbox / tasovalo
 • 1 kpl Octabox-tasovalo
 • 1 kpl Strip-tasovalo
 • 1 kpl Beauty dish
 • 1 kpl Ladonovet
 • 2 kpl heijastinkupuja + hunajakennoja + värigeelejä

Studion yleisohjeet

Päiväkirja ja ongelmatilanteet

Laita studion päiväkirjaan AINA nimesi ja kuvauspäivä sekä mahdollisesti tekemäsi havainnot ja vikailmoitukset studion laitteistosta tai tiloista. Ilmoita kaikista lampun vaihdoista, korjaustoimenpiteistä ja muista ilmoittaa studion ongelmista myös studiovastaavalle päiväkirjan lisäksi, vaikka ongelma saataisiin korjattua omatoimisesti.

Kengät ja ulkovaatteet jätetään studion naulakkoon, joten mukaan kannatta ottaa sisäkengät tai villasukat. Ohjeistus koskee sekä kuvattavaa että kuvaajaa. Jos kuvaustilanne vaatii kuitenkin kenkien käyttöä, tulee kengänpohjat suojata teippaamalla tai käyttämällä kengänsuojia.

Taustakartonki nostetaan tai lasketaan varovasti käyttämättä voimaa, jotta kartonkiteline ja kartonki eivät rikkoutuisi. Lakaisethan myös lattian ennen kartongin laskemista. Jos kartonki on pahasti likaantunut niin, että se vaikeuttaa kuvausta, voidaan kartongista leikata tarvittava määrä pois. Kartongin likautumisen estämiseksi on suositeltavaa levittää muovinen suojakalvo kartongin päälle. Väri ja poistettu metrimäärä merkataan studion päiväkirjaan. Huomioi, että jos kartonkia liataan välinpitämättömästi, niin tästä voidaan veloittaa 5 €/m. Metrimäärä määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kartonkia joudutaan leikkaamaan pois, jotta alasvedettynä taustassa ei näy merkittäviä tahroja tai repeämiä.

Salamat laukaistaan radio-ohjauksen avulla. Kameran päälle sijoitettava pattereilla toimiva lähetin palautetaan käytön jälkeen aina samaan paikkaan puomijalustaan riippumaan. Samanlainen vastaanotin kiinnitetään yhteen käytetyistä salamoista. Varavastaanottimena toimii virtajohdon ja studiopään välissä toimiva yksikkö sekä täsmäysjohto. Varapattereita ja laukaisinvälineitä löytyy metallikaapista.

Muut studion varusteet:

 • Puomi- ja muut jalustat: Puomin kanssa kannattaa harrastaa erityisyyttä varovaisuutta, kun jalustan keskikiristintä löysätään. Myös vastapainoa on siirrettävä tarpeen mukaan tasapainon ylläpitämiseksi.
 • Verhot: Studion molton-verhoja voidaan käyttää ja siirtää tarvittaessa. Nostathan verhon ylös ikkulaudalle, jotta tila pysyy lämpimänä. Jos siis laitat verhon patterin eteen kuvausten ajaksi, nostathan sen ylös ikkunalaudalle kuvausten jälkeen.

Käytön jälkeen studio puhdistetaan lakaisemalla ja keräämällä kaikki roskat roskikseen (pullot mukaan). Omaa rekvisiittaa ei saa myöskään jättää studioon, ellei aloita kuvauksia heti seuraavana päivänä ensimmäisenä. Studiovälineet sijoitetaan alkuperäisille paikoilleen, jotta seuraava käyttäjä löytäisi tavarat aina samasta paikasta. Studiojalustat jätetään normaalille kuvauskorkeudelle ikkunan puoleisen seinän vierustaan.

Avaimet palautetaan toimistolle asiakaspalveluaikoina ti-to klo 12-15 heti käytön jälkeen.


Studion keikkavalot

Keikkasetin varusteet

Akkusalamasettiin kuuluvat seuraavat välineet, jotka ovat pakattu vedettävän laukkuun Ball-tasovaloa lukuunottamatta:

 • 2 kpl salamalaite, Jinbei HD400 HSS
 • 4 kpl salamalaitteen akku
 • 2 kpl akkulaturi
 • 2 kpl valaisinjalusta
 • 1 kpl monimerkki-triggeri
 • 1 kpl vetolaukku
 • 1 kpl 60x90cm tasovalo + grid
 • 1 kpl 90cm Octabox-tasovalo + grid
 • 1 kpl 85cm Ball-tasovalo
 • 1 kpl 105cm heijastava sateenvarjo
 • 2 kpl värikalvosetti
 • 1 kpl taustatelinesetti
Studion keikkasettiin kuuluvat tarvikkeet.

Pikaohjeistus

Lainaus

Kun lainaat studion akkusalamasettiä, niin tarkistathan ennen lainausta, että kaikki välineet löytyvät vetolaukusta tai muista valonmuokkaimille tarkoitetuista kantokasseista. Lainan aloittaessasi voit jättää siististi studioon esimerkiksi valonmuokkaimia, joita et tule tarvitsemaan. Kirjoitathan kuitenkin kaikista poikkeamista studion päiväkirjaan. Palauttaessasi laita nämä valonmuokkaimet takaisin vetolaukkuun.

Käyttöönotto

Vetolaukkuun pakattuna valonmuokkaimet ja jalustat päällimmäiseksi. Niiden alta löytyvät salamalaitteet vara-akkuineen. Ohjeet ja triggerin löydät vetolaukun kannen taskusta. Ennen kuvausta kannattaa varmistaa akkujen varaustaso hyvissä ajoin. Itse lataus kestää noin 2,5 tuntia, joten neljän akun lataamiseen kannattaa varata vähintään 5 tuntia. Muista myös ladata triggerin akku ennen kuvauskeikkaa!

Automaattinen valotuksen mittaus toimii kaikkien yleisempien kameramerkkien kanssa TTL-ALL-tilassa (MENU 1). Tällöin triggerissä pitää valita myös oikea valmistaja. Sony-kameroissa käytä triggerin mukana tulevaa adapteria. Muutoin käytä adapteria triggerin suojana säilytyksen aikana. Lisäksi tarkista, että laitteiden käyttämät kanavat ja ryhmät ovat oikeat ja vastaavat toisiaan (MENU 2). Muotovaloa ja merkkiääntä saa säädettyä muun muassa salamapäistä MENU 3:sta. Jos haluat käyttää Jinbein puhelinsovellusta, muista laittaa triggeristä Bluetooth päälle.

Palautus

Pakkaa välineet vetolaukkuun alla oheisen kuvan mukaisesti, niin etteivät välineet pääse liikkumaan kuljetuksen aikana. Salamat ja akut menevät omiin lokeroihinsa, salamajalustat niiden viereen pitkään lokeroon, ja valonmuokkaimet muiden välineiden päälle.

Tasavalojen diffuusiokankaat on hyvä pitää valonmuokkaimien sisällä, jottei ne likaannu. Irrotathan kankaat tosin tarroista, jotta niihin ei aiheudu ylimääräistä rasitusta purun ja kuljetuksen yhteydessä. Ethän yritä laittaa väkisin vetoketjua kiinni, avusta toisella kädellä!

Huomaathan, että salamien akut sekä salamajalustojen alaosat osoittavat vetolaukun renkaita kohden. Tasovaloa 85cm Ball säilytetään vetolaukun ulkopuolella, mutta sen lähietäisyydellä. Ilmoita mahdollisista vioista tai huomioista sähköisesti viimeistään heti palautuksen jälkeen!

Keikkasetin varaaja on henkilökohtaisesti vastuussa laitteista. Mikäli jotain häviää tai hajoaa varauksen aikana, on se varaajan vastuulla.

Keikkasetin haku ja avaimet

Keikkasetti haetaan ja palautetaan Kameraseuran studiotiloihin, jonka avain noudetaan Kameraseuran toimistolta (/ Kamera-lehden toimituksesta) osoitteesta Pakkamestarinkatu 1 arkisin ti–to klo 12.00–15.00 tai erikseen sovittuna aikana (toimistoaikaan ma-pe).

Yhteystiedot

Studiovastaavana toimii Teemu Ojala, puh. O41–4546303, studio (at) kameraseura.fi.
Lisätietoja myös Kameraseuran toimistolta sähköpostitse jasenpalvelut (at) kameraseura.fi ja puhelimitse 0400–802 098 ti–to klo 12.00–15.00.

Kalenterissa punaiset tapahtumat ovat studion varauksia, ja siniset tapahtumat ovat keikkasetin varauksia.